Maminka.czKyretáž

Kyretáž: Vše, co potřebujete o tomto operačním zákroku vědět

Markéta Novák Matějková 30.  5.  2019
Čeká vás kyretáž a zajímá vás, jak tento operační zákrok probíhá? Připravili jsme pro vás odpovědi na vaše nejčastější otázky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co to je kyretáž

Kyretáž neboli revize děložní dutiny je operační zákrok, který se provádí v celkové anestezii. Při tomto zákroku, který se někdy označuje lidově jako výškrab, lékař odstraní obsah dutiny děložní.  Jedná se o odstranění zbytků placentární tkáně, a to buď po porodu, ale také po potratu nebo zamlklém těhotenství. Název kyretáž je odvozen od nástroje, kterým se operace provádí, a tím je kyreta, což je lékařský nástroj ve tvaru lžičky.

Důvody kyretáže

Jedním z důvodů, proč je třeba provést kyretáž, je samovolný potrat. Ne vždy je ale třeba hned přistoupit k operačnímu zákroku. Občas se stává, že děloha se sama vyčistí krvácením a děložními stahy, takže zákrok již není třeba. Pokud se tak nestane, což zjistí lékař na prohlídce, je potřeba absolvovat tento nepříjemný zákrok.

Dalším důvodem může být zamlklé těhotenství, kdy se plod v děloze přestane vyvíjet. Mezi příznaky může patřit krvácení nebo bolest v podbřišku. Někdy ovšem probíhá i bez příznaků a přijde se na něj až při lékařské prohlídce.

Kyretáž můžete absolvovat také po porodu, například při problémech s placentou, která nebyla samovolně vypuzena nebo uvnitř zůstala její část. Revize děložní dutiny se provádí také při podezření na polyp, myom nebo nádor, případně kvůli silné menstruaci, například v období kolem menopauzy.

Jak probíhá interrupce? Je to zásah pro tělo i duši

Jak kyretáž probíhá

Kyretáž je operační zákrok, který je nutno provádět v celkové anestezii. Před nástupem do nemocnice musíte přijít nalačno. K zákroku budete potřebovat veškeré předoperační vyšetření.  Samotná operace trvá obvykle okolo 15 minut a často se provádí v ambulantním režimu, takže pokud to stav pacientky dovoluje, může pár hodin po zákroku odejít domů (nejlépe autem s doprovodem). V narkóze je ženě provedena dezinfekce zevních rodidel a poté již dochází k samotnému výkonu. Po operaci je část tkáně odeslána na histologický rozbor.

Alternativou kyretáže je hysteroskopie, jejíž hlavní výhodou je optická kontrola, (tedy zákrok není prováděn „poslepu“).

Kdo mohu otěhotnět po kyretáži?
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Kdo mohu otěhotnět po kyretáži?

Komplikace po kyretáži

Nebývají časté, přesto je třeba o nich vědět. Komplikace jsou v tomto případě spojeny s celkovou anestezií a dále pak s výkonem samotným – může dojít k proniknutí kyrety dutinou děložní, k silnému krvácení, operace může být znesnadněna nitroděložními srůsty.

Režim po kyretáži, sex po kyretáži

Po kyretáži je nezbytné dva až tři týdny dodržovat zvýšenou hygienu a sexuální abstinenci. V případě revize dělohy po porodu, například z důvodu odstranění zbytků placenty, je třeba dodržet poctivě celé šestinedělí.

Menstruaci po kyretáži můžete očekávat zhruba po měsíci až šesti týdnech.

Těhotenství po kyretáži

Vše se odvíjí podle konkrétního zdravotního stavu ženy. V případě, že se neobjevily žádné komplikace, hovoří lékaři o tom, že žena může otěhotnět dva až tři měsíce po zákroku.

"Po kyretáži dutiny děložní lze otěhotnět po první následující ovulaci, tzn. již během prvního měsíce po výkonu. Nicméně se obvykle doporučuje s dalším plánovaným těhotenstvím počkat minimálně dva až tři měsíce," řekl již dříve v naší poradně Mudr. Miroslav Verner.

Pracovní neschopnost po kyretáži

Pracovní neschopnost po kyretáži záleží na vašem zdravotním stavu. Obvykle se jedná o týdenní neschopnost.

Zkušenost s kyretáží

"Kyretáž mi byla provedena po druhém porodu. Bohužel ve mně zůstal kousek placenty, takže mi byla provedena hned na porodním sále. Bylo to tak rychlé, že jsem se ani nestačila vzpamatovat a bylo to za mnou. Komplikace jsem žádné neměla. Jen jsem díky tomu měla slabší krvácení v šestinedělí v porovnání s prvním porodem, což mi rozhodně nevadilo," svěřila se maminka Jana.

Témata: Těhotenství, Porod, Placenta, Interrupce, Kyretáž, zákrok, Celková anestezie, Miroslav Verner, Operační zákrok, Dutina, Opera, Děloha, Miroslav, Krvácení, Verner, Jana, Zásah, Anestezie