Maminka.czNež otěhotníte

Kyselina listová v těhotenství: Proč je důležitá a kolik jí je akorát?

Veronika Vlachová 12.  4.  2019
Hraje veledůležitou roli před otěhotněním, ale také v prvních týdnech očekávání pro správný vývoj miminka. Je nutné „listovku“ nějak speciálně doplňovat? A v čem jí je nejvíc?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dostatek kyseliny listové neboli vitaminu B9 se během těhotenství významně podílí na správném vývoji plodu, chrání těhotné ženy před preeklampsií nebo samovolným potratem. Ale její záslužné činnosti se skrývají i v dalších oblastech. „Při nedostatečném množství kyseliny listové v těhotenství hrozí těžké vývojové vady dítěte, odloučení placenty a další vážné problémy. Snížený příjem se mimo jiné může podílet i na vzniku neplodnosti,“ upozorňuje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu Praha 7. „Listovka“ je tedy jedním z důležitých vitaminů. Ale máme její dostatek vlastně pod kontrolou? 

Jak poznat nedostatek?

Do jedné z kategorií žen se zvýšeným rizikem kvůli nedostatku kyseliny listové patří především kuřačky. Právě u nich se nízká hladina B9 četně nacházela. Ale jak se v posledních letech ukazuje, ohroženy jsou prakticky všechny ženy napříč populací. A co víc, její nedostatek se nedá jen tak rozpoznat.

Kyselina listová: Zvyšte příjem již před otěhotněním, je důležitá pro správný vývoj plodu!

Nutriční specialistka Žaneta Zelinková vyjmenovává příznaky nedostatečného množství kyseliny listové, které se dají přiřadit ke spoustě dalších onemocnění nebo deficitů: „Chudokrevnost typu snížené tvorby funkčních červených krvinek, jedná se o poruchu tvorby syntézy deoxyribonukleové kyseliny, a tím o porušené dělení buněk, která vede k tomuto typu chudokrevnosti. Velká únava a celková slabost se sklonem k depresi. Dále pak špatná paměť nebo závratě. Ale také nechutenství, dušnost, špatná imunita nebo pálení jazyka. Kožní defekty, snížená citlivost a brnění končetin, třeba konečků prstů, pálení nohou, průjem a nadýmání. To vše proto, že kyselina listová je součástí reprodukce genetického materiálu buňky. Ovlivňuje tak její dělení a růst. Má také vliv na tvorbu protilátek. Některé příznaky jsou totožné třeba i s nedostatkem hořčíku,“ upozorňuje Žaneta Zelinková.

Pokud si chcete být skutečně jistá, jak je na tom váš organismus, můžete se celkem snadno informovat. „Lze to zjistit z krevních testů,“ říká gynekoložka Radka Gregorová a dodává, že nedostatek kyseliny listové je v naší populaci poměrně častý. „Proto často doporučuji preventivně užívat doplňky stravy s kyselinou listovou před plánovaným otěhotněním, v těhotenství a také v období kojení.“ 

KDE KYSELINU LISTOVOU NAJDETE:

V listové zelenině, špenátu nebo kapustě, dále v celozrnných produktech, ovesných vločkách, rajčatech, citrusových plodech, lososu, tvrdém sýru, chřestu, zeleném hrášku, jahodách, luštěninách či vlašských ořeších. 

Nejen listy, ale také vejce, ořechy či játra

Tato důležitá látka se nachází sice v mnoha druzích listové zeleniny, ze které se vyplatí pravidelně dělat saláty nebo přílohy. Ale abyste si za chvíli nepřipadala jako králík, je dobré se poohlédnout i po dalších jejích zdrojích. Mohou to být třeba vejce, jednou týdně drůbeží játra, vlašské ořechy, chřest, jahody, květák, celozrnné výrobky, mléčné výrobky, tvrdý sýr, zelí nebo hrášek.

Jsou játra v těhotenství škodlivá?

Problémem v celé této záležitosti s „listovkou“ tak trochu je, že množství tohoto vitaminu v konkrétní potravině je závislé na mnoha faktorech. Jedním z nich je například délka vaření nebo manipulace a skladování. „Vyšší teploty ji spolehlivě ničí, stejně tak i kyselé prostředí. Kyselina listová je velice citlivá i na světlo,“ podotýká nutriční specialistka Žaneta Zelinková a upozorňuje i na to, aby těhotné ženy nespoléhaly jen na zkonzumované množství potravin bohatých na kyselinu listovou. „I když bude žena velmi uvědomělá a bude dbát na správný přísun zeleniny, nemá absolutně žádný přehled, co se s touto zeleninou dělo v obchodě, ve kterém ji zakoupila. Neví nic o tom, jak dlouho byla vystavena nepřiměřenému světlu, teplotě, prostě vnějšímu prostředí. A kolik jí tam nakonec vlastně opravdu je.“

Komplikovaná je i její využitelnost v organismu – pokud jí je v těle hodně, odejde z něho jednoduše močí ven. A jak upozorňuje Antje Gahlová z Německé společnosti pro výživu, těhotné ženy by měly brát v úvahu i bezpečnost potravin, které v těhotenství konzumují. „Jednou z nejbohatších potravin na kyselinu listovou jsou játra, ale těhotné by je neměly jíst často, jelikož také obsahují vysoké množství vitaminu A, který může poškodit vývoj nenarozeného dítěte.“ 

Vitaminy v těhotenství: Raději ovoce a zeleninu, nebo tabletku?

Zvýšení i snížení využitelnosti

V našem těle se „listovka“ skrze trávicí trakt proměňuje na tzv. foláty, které pak hrají klíčovou roli při dělení buněk, zajišťují správnou tvorbu všech tkání a orgánů i červených krvinek. Navíc se před časem přišlo na překvapivé zjištění: Skoro polovina ženské evropské populace nedokáže z genetických příčin přeměnit kyselinu listovou na kýžené foláty. Také se málo mluví o tom, že při skladování a tepelné úpravě dochází až k 95% ztrátě tohoto vitaminu. A že vstřebatelnost kyseliny listové přijímané v potravinách je zhruba 50 %. A to není moc.

Proto odborníci vždy doporučují v těhotenství užívat kyselinu listovou ve vitaminových doplňcích, kde je vstřebatelnost do organismu až 100 %. „Dobrá zpráva je, že ztráty při tepelné úpravě jsou závislé i na složení jídla, které se chystáme připravovat,“ vysvětluje nutriční specialistka Žaneta Zelinková. „Bude-li jídlo obsahovat i dostatek mléčných bílkovin, je zde kyselina listová částečně ochráněna a její ztráty budou do dvaceti procent,“ dodává Žaneta Zelinková často opomíjenou informaci. Takže pokud budete vařit třeba špenát se smetanou již od začátku a nebudete ho dusit třeba hodinu, zachováte si slušnou dávku žádané kyseliny listové. 

Kolik je dostatečné množství?

Během těhotenství se potřeba a důležitost konzumace „listovky“ výrazně zvyšuje. Například německý národní průzkum v roce 2013 ukázal, že ženy obecně dostávají v průměru jen 184 mikrogramů kyseliny listové denně ve stravě. Proto se před plánovaným otěhotněním nebo během těhotenství doporučuje zvýšit její příjem na 400 mikrogramů denně.

V prvním trimestru dokonce odborníci doporučují tuto dávku zdvojnásobit, jelikož v tomto období dochází u plodu k nejdůležitějším vývojovým procesům – vytváří se mícha a mozek. Rozhodně se pro klid duše vyplatí konzumaci a dávkování projednat s gynekologem, zvlášť v případě, pokud se v předchozím těhotenství objevily vrozené vývojové vady plodu.

Vysoký krevní tlak v těhotenství škodí vám i miminku. Co hrozí a jak se léčí?

Pravidelná konzumace kyseliny listové v přirozené formě nebo ve vitaminových doplňcích snižuje riziko vrozených vad o 50 až 70 procent. Kromě toho potraviny, které obsahují tuto kyselinu, jsou zdraví prospěšné i z mnoha jiných důvodů – obsahují vitamin C, vlákninu, kvalitní bílkoviny a podobně. Takže se vyplatí "probarvit" svůj jídelníček.

Víte, co jsou to superpotraviny?

PROČ JE TAK POTŘEBNÁ? 

Lidské tělo si kyselinu listovou přemění na důležité látky, tzv. foláty, které jsou důležité v těhotenství pro předcházení spontánním potratům v prvním trimestru, proti možným vrozeným vadám, odloučení placenty či rozštěpům páteře dítěte. Snížený příjem se mimo jiné může podílet i na vzniku neplodnosti. Novým zjištěním pro vás možná bude, že si zhruba polovina ženské populace nedokáže v těle tuto kyselinu správně metabolizovat, protože trpí enzymatickým defektem (hlavní enzym, který tuto kyselinu štěpí, se nazývá MTHFR). Nedostatkem „listovky“ jsou stále nejvíce ohroženy mladé ženy a kuřačky. 

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Než otěhotníte, Praktické rady, Tipy a rady v těhotenství, Samovolný potrat, Gregor, Kyselina listová, Nechutenství, Polovina žen, Plod, Lékařský dům, Brnění, Kyselina, DŮL, Radka Gregorová, Žaneta Zelinková, Květa, Luštěnina, MTHFR, Mléčné výrobky, Chřest, Játra, Správný vývoj, Ořechy, Zdraví na Heureka.cz