[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Dostatek kyseliny listové neboli vitaminu B9 se během těhotenství významně podílí na správném vývoji plodu, chrání těhotné ženy před preeklampsií nebo samovolným potratem. Ale její záslužné činnosti se skrývají i v dalších oblastech. „Při nedostatečném množství kyseliny listové v těhotenství hrozí těžké vývojové vady dítěte, odloučení placenty a další vážné problémy. Snížený příjem se mimo jiné může podílet i na vzniku neplodnosti,“ upozorňuje gynekoložka Radka Gregorová z Lékařského domu Praha 7. „Listovka“ je tedy jedním z důležitých vitaminů. Ale máme její dostatek vlastně pod kontrolou?
Do jedné z kategorií žen se zvýšeným rizikem kvůli nedostatku kyseliny listové patří především kuřačky. Právě u nich se nízká hladina B9 četně nacházela. Ale jak se v posledních letech ukazuje, ohroženy jsou prakticky všechny ženy napříč populací. A co víc, její nedostatek se nedá jen tak rozpoznat.
Nutriční specialistka Žaneta Zelinková vyjmenovává příznaky nedostatečného množství kyseliny listové, které se dají přiřadit ke spoustě dalších onemocnění nebo deficitů: „Chudokrevnost typu snížené tvorby funkčních červených krvinek, jedná se o poruchu tvorby syntézy deoxyribonukleové kyseliny, a tím o porušené dělení buněk, která vede k tomuto typu chudokrevnosti. Velká únava a celková slabost se sklonem k depresi. Dále pak špatná paměť nebo závratě. Ale také nechutenství, dušnost, špatná imunita nebo pálení jazyka. Kožní defekty, snížená citlivost a brnění končetin, třeba konečků prstů, pálení nohou, průjem a nadýmání. To vše proto, že kyselina listová je součástí reprodukce genetického materiálu buňky. Ovlivňuje tak její dělení a růst. Má také vliv na tvorbu protilátek. Některé příznaky jsou totožné třeba i s nedostatkem hořčíku,“ upozorňuje Žaneta Zelinková.
Pokud si chcete být skutečně jistá, jak je na tom váš organismus, můžete se celkem snadno informovat. „Lze to zjistit z krevních testů,“ říká gynekoložka Radka Gregorová a dodává, že nedostatek kyseliny listové je v naší populaci poměrně častý. „Proto často doporučuji preventivně užívat doplňky stravy s kyselinou listovou před plánovaným otěhotněním, v těhotenství a také v období kojení.“
V listové zelenině, špenátu nebo kapustě, dále v celozrnných produktech, ovesných vločkách, rajčatech, citrusových plodech, lososu, tvrdém sýru, chřestu, zeleném hrášku, jahodách, luštěninách či vlašských ořeších.
Tato důležitá látka se nachází sice v mnoha druzích listové zeleniny, ze které se vyplatí pravidelně dělat saláty nebo přílohy. Ale abyste si za chvíli nepřipadala jako králík, je dobré se poohlédnout i po dalších jejích zdrojích. Mohou to být třeba vejce, jednou týdně drůbeží játra, vlašské ořechy, chřest, jahody, květák, celozrnné výrobky, mléčné výrobky, tvrdý sýr, zelí nebo hrášek.
Problémem v celé této záležitosti s „listovkou“ tak trochu je, že množství tohoto vitaminu v konkrétní potravině je závislé na mnoha faktorech. Jedním z nich je například délka vaření nebo manipulace a skladování. „Vyšší teploty ji spolehlivě ničí, stejně tak i kyselé prostředí. Kyselina listová je velice citlivá i na světlo,“ podotýká nutriční specialistka Žaneta Zelinková a upozorňuje i na to, aby těhotné ženy nespoléhaly jen na zkonzumované množství potravin bohatých na kyselinu listovou. „I když bude žena velmi uvědomělá a bude dbát na správný přísun zeleniny, nemá absolutně žádný přehled, co se s touto zeleninou dělo v obchodě, ve kterém ji zakoupila. Neví nic o tom, jak dlouho byla vystavena nepřiměřenému světlu, teplotě, prostě vnějšímu prostředí. A kolik jí tam nakonec vlastně opravdu je.“
Komplikovaná je i její využitelnost v organismu – pokud jí je v těle hodně, odejde z něho jednoduše močí ven. A jak upozorňuje Antje Gahlová z Německé společnosti pro výživu, těhotné ženy by měly brát v úvahu i bezpečnost potravin, které v těhotenství konzumují. „Jednou z nejbohatších potravin na kyselinu listovou jsou játra, ale těhotné by je neměly jíst často, jelikož také obsahují vysoké množství vitaminu A, který může poškodit vývoj nenarozeného dítěte.“
V našem těle se „listovka“ skrze trávicí trakt proměňuje na tzv. foláty, které pak hrají klíčovou roli při dělení buněk, zajišťují správnou tvorbu všech tkání a orgánů i červených krvinek. Navíc se před časem přišlo na překvapivé zjištění: Skoro polovina ženské evropské populace nedokáže z genetických příčin přeměnit kyselinu listovou na kýžené foláty. Také se málo mluví o tom, že při skladování a tepelné úpravě dochází až k 95% ztrátě tohoto vitaminu. A že vstřebatelnost kyseliny listové přijímané v potravinách je zhruba 50 %. A to není moc.
Proto odborníci vždy doporučují v těhotenství užívat kyselinu listovou ve vitaminových doplňcích, kde je vstřebatelnost do organismu až 100 %. „Dobrá zpráva je, že ztráty při tepelné úpravě jsou závislé i na složení jídla, které se chystáme připravovat,“ vysvětluje nutriční specialistka Žaneta Zelinková. „Bude-li jídlo obsahovat i dostatek mléčných bílkovin, je zde kyselina listová částečně ochráněna a její ztráty budou do dvaceti procent,“ dodává Žaneta Zelinková často opomíjenou informaci. Takže pokud budete vařit třeba špenát se smetanou již od začátku a nebudete ho dusit třeba hodinu, zachováte si slušnou dávku žádané kyseliny listové.
Během těhotenství se potřeba a důležitost konzumace „listovky“ výrazně zvyšuje. Například německý národní průzkum v roce 2013 ukázal, že ženy obecně dostávají v průměru jen 184 mikrogramů kyseliny listové denně ve stravě. Proto se před plánovaným otěhotněním nebo během těhotenství doporučuje zvýšit její příjem na 400 mikrogramů denně.
V prvním trimestru dokonce odborníci doporučují tuto dávku zdvojnásobit, jelikož v tomto období dochází u plodu k nejdůležitějším vývojovým procesům – vytváří se mícha a mozek. Rozhodně se pro klid duše vyplatí konzumaci a dávkování projednat s gynekologem, zvlášť v případě, pokud se v předchozím těhotenství objevily vrozené vývojové vady plodu.
Pravidelná konzumace kyseliny listové v přirozené formě nebo ve vitaminových doplňcích snižuje riziko vrozených vad o 50 až 70 procent. Kromě toho potraviny, které obsahují tuto kyselinu, jsou zdraví prospěšné i z mnoha jiných důvodů – obsahují vitamin C, vlákninu, kvalitní bílkoviny a podobně. Takže se vyplatí "probarvit" svůj jídelníček.
Víte, co jsou to superpotraviny?
Lidské tělo si kyselinu listovou přemění na důležité látky, tzv. foláty, které jsou důležité v těhotenství pro předcházení spontánním potratům v prvním trimestru, proti možným vrozeným vadám, odloučení placenty či rozštěpům páteře dítěte. Snížený příjem se mimo jiné může podílet i na vzniku neplodnosti. Novým zjištěním pro vás možná bude, že si zhruba polovina ženské populace nedokáže v těle tuto kyselinu správně metabolizovat, protože trpí enzymatickým defektem (hlavní enzym, který tuto kyselinu štěpí, se nazývá MTHFR). Nedostatkem „listovky“ jsou stále nejvíce ohroženy mladé ženy a kuřačky.