Maminka.czZdraví

Kyselina nad zlato?

Vanda Stöckbauerová 14.  4.  2011
Kyselina nad zlato?
Jen stěží najdeme ženu, která by o ní ještě neslyšela. Blahodárně působí na kůži, která je díky ní pevná a pružná. Zároveň také zlepšuje pohyb a funkci kloubů… Řeč je o kyselině hyaluronové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

nad každá z nás touží po mladistvém vzhledu a hladké pleti bez vrásek. Jenže nestačí pouze chtít… Aby vaše pokožka byla stále krásná, je třeba o ni náležitě pečovat. Kromě zdravého jídelníčku a dostatku tekutin (nejlepší je čistá neperlivá voda) nezapomínejte na důkladné čištění, ochranu a hydrataci.

Dalším důležitým faktorem je volba pleťového krému. Jestliže vás trápí vrásky a chtěla byste svou pokožku omladit, pak je jednou z možností třeba právě přípravek s obsahem kyseliny hyaluronové.

ČTĚTE TAKÉ: Kyselina hyaluronová vám zvětší rty i vyhladí vrásky. Jaké jsou zkušenosti?

A co se vlastně skrývá pod tímto komplikovaným názvem? Látka, která je jednou z hlavních složek lidské kůže. Její funkcí je vázat a přenášet vodu a díky omlazujícím účinkům a regeneračním schopnostem je známá v kosmetice a farmacii řadu let. Již v šedesátých letech 20. století se využívala při hojení ran, léčbě popálenin a kožních vředů. Zabraňuje totiž ukládání kolagenu, a tak nevznikají jizvy. V minulosti se kyselina hyaluronová vyráběla ze zvířecích chrupavek (kohoutích hřebínků), dnes vzniká tento produkt biotechnologicky, takže nevyvolává alergické reakce.

Mezi další pozitiva patří schopnost neutralizovat volné radikály (díky antioxidačním vlastnostem), regenerovat kůži, zajišťovat hydrataci, udržovat pružnost chrupavky a zároveň „promazávat“ klouby. Příznivě působí i ve formě doplňků stravy, podporuje totiž růst kvalitnějších nehtů a vlasů (zlepšuje i jejich regeneraci po barvení). A to rozhodně stojí za zkoušku, ne?

Svěží pleť

Seznamte se s fakty, které vás možná moc nepotěší. Každé ženě (až na šťastné výjimky) se kolem třicátého roku věku začínají kolem očí tvořit první malé vrásky. Pokožka je sušší, což je projevem pomalejšího metabolismu a stárnutí. Svou vinu na tom nese (mimo jiné) i nedostatek kyseliny hyaluronové. Věkem totiž klesá její přirozená tvorba, kůže ztrácí svou pružnost a tvoří se zpočátku drobné a později hluboké vrásky. K jejímu úbytku dochází také v souvislosti s nadměrným opalováním (ať už na slunci, nebo v soláriu).

Jak se ale bránit, když vrásky zaútočí nebo když je vaše pleť unavená a povadlá? Opět můžete vyzkoušet krémy nebo emulze s obsahem této zázračné kyseliny (většinou jsou určené ženám od 35 let). Vaše pokožka bude díky nim hydratovaná (molekula kyseliny hyaluronové udrží množství vody, jež se rovná asi tisícinásobku její hmotnosti, takže obnoví objem pleti), zároveň bude pružnější, jemnější a vrásky budou méně viditelné. Působí také proti volným kyslíkovým radikálům, které výrazně urychlují stárnutí kůže. Obsah této účinné látky se však v jednotlivých kosmetických produktech liší, nejvyšší koncentrace je v injekční podobě (roztok 2 % sodné soli kyseliny hyaluronové).

Čtěte také: Když život určuje dieta...!

Přímý zásah

Zázračné účinky „hyaluronky“ se využívají i v estetické medicíně. O co se jedná? Účinná látka v podobě čirého gelu je vpravena pomocí tenké jehličky do podkoží, konkrétně do míst, která chcete upravit. Kyselina na sebe naváže vodu, kůže se tak hydratuje a regeneruje a vrásky se postupně vyhlazují. Zvyšuje se pevnost a pružnost pokožky, podporuje se tvorba nových kolagenových a elastických vláken. Ošetřená pokožka je měkká, poddajná a má přirozený vzhled. A na co se před ošetřením připravit? Celý zákrok trvá přibližně 30–45 min. Nejprve se na pokožku nanese speciální roztok s dezinfekčními a znecitlivujícími účinky a teprve poté se přistoupí k samotné aplikaci. Mírný otok a zarudnutí ošetřovaných partií jsou zcela běžné, nemusíte se bát, během 1–2 dnů vymizí.

Kromě vyhlazení vrásek se přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové používají ke korekci drobných asymetrií obličeje, úpravě jizev nebo zvětšení rtů. Jednotlivé přípravky se odlišují podle velikosti částeček gelu (pro korekci hrubších vrásek se používají ty s většími částicemi). Na rozdíl od kolagenových preparátů jsou tyto přípravky všeobecně dobře snášeny. Výsledky ale bohužel nejsou trvalé, účinky jsou viditelné přibližně 6–12 měsíců, poté se kyselina hyaluronová postupně vstřebá. Ovšem pozor, procedura není vhodná pro těhotné a kojící ženy!

Zdravé klouby

„Molekula mládí“, jak je někdy kyselina hyaluronová nazývána, není prospěšná jen pro svěží pleť a mladistvý vzhled, ale zlepšuje i funkci kloubů. Takže jestli trpíte problémy s pohybovým aparátem, vyzkoušejte masážní gely, nebo ještě lépe doplňky výživy s jejím obsahem. Kyselina hyaluronová je totiž součástí synoviální tekutiny neboli „maziva“ kloubů. A platí úměrnost, že čím vyšší je její koncentrace, tím lepší jsou viskoelastické vlastnosti a lubrikace chrupavky.

V kloubech snižuje tření a zároveň absorbuje tlakové nárazy, takže dochází ke zmírnění bolesti. Tvorba kyseliny a regenerační schopnost chrupavky se s přibývajícím věkem snižují, proto je velmi vhodné užívat po 40. roku věku pravidelně „kloubní výživu“. Sportovci a fyzicky aktivní lidé, kteří na klouby kladou větší zátěž, by je měli užívat preventivně již od 25. roku věku.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Kyselina, Antioxidační vlastnost, Masážní gel, Zlato, Mírný otok, Účinná látka, Neperlivá voda, Regenerační schopnost, Speciální roztok, Kosmetický produkt, Zdraví na Heureka.cz