Maminka.czRecepty

Lahůdkové Velikonoce. Osm výtečných receptů, na kterých si pochutná celá rodina

vas 14.  4.  2025
Vejce, svěží lupení, mladá masa, sladké kynuté, beránek, mazanec... Na letošním velikonočním stole nebude chybět nic, co žádá tradice a mlsná ústa. Snadno a bez kuchařských karambolů nakrmíte rodinu i hosty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Špenátový koláč s vejci 

forma ø 26 cm, příprava: 35 minut, 1 hodina chlazení, 25 minut pečení

Suroviny: 

  • 225 g studeného másla + na formu
  • 450 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 1 lžička soli
  • 2 vejce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce na potření


NÁPLŇ

  • 6 vajec
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g nasekaného mraženého špenátu
  • 250 g mraženého hrášku
  • 250 g ricotty
  • sůl a pepř


Postup:

Máslo nakrájejte na kostky a s moukou a 1 lžičkou soli zpracujte na sypkou drobenku. Přidejte vidličkou rozšlehaná vejce, olej a 1 lžíci studené vody, pak vypracujte tuhé těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici. Ve velkém kastrolu zahřívejte vodu, až začne vřít, vložte do ní vejce a 6 minut je vařte. Poté vodu ihned slijte, vejce ochlaďte a opatrně je oloupejte – dejte pozor, ať neprasknou a nevyteče žloutek. Na rozehřátém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli, asi 5 minut, přidejte na plátky nakrájený česnek a po 1 minutě špenát, přiveďte k bodu varu, přisypte hrášek a odstavte. Náplň osolte a opepřete a vmíchejte do ní ricottu. Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C, formu vytřete máslem. Těsto rozdělte na dvě části – spodní by měla být větší (musí krýt stěny formy). Větší kus vyválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na plát silný asi 0,5 cm. Těstem vyložte formu, přitiskněte do hran a seřízněte okraje. Dno propíchejte vidličkou a zatižte pečicím papírem s fazolemi nebo hrachem a 10 minut předpékejte. Poté zátěž sundejte a korpus ještě 5 minut dopečte. Vyválejte druhý kus těsta. Na korpus rozetřete špenátovou náplň, do ní dokolečka vtiskněte uvařená vejce a překryjte vyváleným plátem jako pokličkou. Odřízněte přečnívající okraje, uprostřed koláče prořízněte otvor a pokličku ozdobte velikonočními symboly vytvořenými ze zbytků těsta. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20 minut dozlatova. Koláč podávejte mírně zchladlý nebo studený s čerstvým salátem.

Klepněte pro větší obrázek

Pečené kuře s nádivkou

4 porce, příprava: 20 minut + 70 minut pečení

Suroviny: 

  • 1 kuře o váze asi 1,5 kg
  • 4 rohlíky
  • 80 g másla na restování pečiva + 2 lžíce másla mezi prsíčka a kůži
  • 1 vrchovatá lžíce jemných mandlových plátků
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 velká hrst listů mladých kopřiv nebo špenátu
  •  5 snítek hladkolisté petrželky
  • 5 snítek tymiánu
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Postup: 

Kuře omyjte a osušte. Troubu zapněte na 160 °C. Rohlíky pokrájejte na kostičky a orestujte je na másle. Vsypte je do velké mísy, přidejte mandle a citronovou kůru. Listy kopřiv nebo špenátu prolijte v cedníku vroucí vodou a na prkénku nahrubo překrájejte. Přidejte k rohlíkům spolu s nasekanou petrželkou a tymiánem. Mléko prošlehejte se žloutky a přilijte do mísy k ostatním surovinám a nechte pečivo chvilku nasáknout. Ochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Mezitím ušlehejte z bílků a špetky soli pevný sníh a zlehka ho vmíchejte do nádivky. Z kuřete odřízněte poslední článek křídel a položte je do pekáče. Kuře zevnitř i zvenku osolte a opepřete. Břišní dutinu naplňte nádivkou. Nohy svažte k sobě, sešijte kuchyňským provázkem nebo spíchněte jehlami na špíz, aby nádivka při pečení nevytekla. Pak kuře položte do pekáčku prsy nahoru a mezi kůži a sval vložte plátky másla. Pečte bez otvírání dvířek i bez podlévání 70 minut. Hotové kuře nechte 15 minut odpočinout, teprve poté je naporcujte.


Tip: Do nádivky můžete použít smetanu, vlašské ořechy i nasucho opražená semínka.

Klepněte pro větší obrázek

Zelená roláda s tvarohem a sušenými rajčaty

6–8 porcí, příprava: 20 minut + 15 minut pečení + 1 hodina chlazení

Suroviny: 

  • 5 vajec
  • 400 g drceného mraženého špenátu
  • 5 lžic jogurtu
  • 5 lžic hladké mouky
  • sůl

NÁPLŇ

  • 250 g pomazánkového másla
  • 250 g tučného tvarohu
  • 3 lžíce nasekaných bylinek (petrželka, pažitka, pampeliškové listy, řeřicha, bazalka)
  • 1 hrst sušených rajčat
  • sůl a bílý pepř

Postup: 

Troubu rozehřejte na 170 °C, plech vyložte pečicím papírem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky nejprve promíchejte s rozmrazeným špenátem a jogurtem a poté s moukou. Z bílků se špetkou soli našlehejte pevný sníh a zlehka jej vmíchejte k těstu. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech a asi 15 minut pečte. Hotové těsto nelepí na dotek a je pevné. Ještě horký plát překryjte dalším pečicím papírem a překlopte ho na něj, ještě horký zlehka zarolujte a nechte vychladnout. Smíchejte pomazánkové máslo s tvarohem, nasekanými bylinkami a rajčaty, podle chuti osolte a opepřete. Náplní potřete rozbalený plát těsta a znovu zarolujte. Roládu nechte alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu a poté nakrájejte a podávejte.
Tip: Do náplně můžete vmíchat i nadrobno nasekané barevné papriky.

Klepněte pro větší obrázek

Velikonoční beránek

1 větší beránek, příprava: 10 minut + 50 minut pečení + 10 minut chlazení formy

Suroviny: 

  • 60 g změklého másla + na formu
  • 125 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 250 g hladké mouky + na formu
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 250 ml smetany ke šlehání (minimálně 33%)
  • moučkový cukr na posypání


Beránek je symbol začátku či zrození. Ten sladký doma pečený pro mnoho z nás představuje spíš hrozbu konce pekařských nadějí. Ovšem pokud dobře vymažete a vysypete formu a budete se držet našeho receptu, zrodí se u vás pekařská hvězda!

Postup: 


Předehřejte troubu na 175°C, formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Změklé máslo utřete s oběma cukry a poté postupně zašlehejte vejce, až vznikne nadýchaná světlá pěna. K máslové pěně prosejte mouku s práškem do pečiva. Přilijte smetanu a krátce promíchejte dohladka. Těsto vlijte do hlubší poloviny formy (máte-li 2 části) na beránka, mělo by sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou částí formy. Pečte v troubě asi 50 minut dozlatova. Beránka vyndejte z trouby, nechte pár minut zchladnout. Sejměte přiklopenou část formy, tu spodní překryjte prkénkem a beránka opatrně překlopte. Nyní přes horkou formu přehoďte mokrou utěrku. Po 10 minutách opatrně formu z beránka sejměte a nechte, nejlépe na mřížce, zcela vychladnout. Pocukrujte.

Klepněte pro větší obrázek

Pečený králík s citronem a bylinkami


4–6 porcí, příprava: 25 minut + 2 hodiny marinování + 1 hodina 5 minut pečení + 15 minut odpočinek

Suroviny: 

  • 1 králík
  • šťáva z 1 citronu + 1 citron
  • po 1 lžičce mletého pepře, muškátového květu a mleté papriky
  • 2 bobkové listy
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 hrst snítek tymiánu
  • 1 kg drobných brambor typu B
  • 200 ml masového vývaru
  • sůl

Postup: 

Králíka očistěte a naporcujte na 6 kusů. Naskládejte je do pekáče a přidejte citronovou šťávu, koření, bobkový list, prolisovaný česnek, sůl, hořčici a med. Rukama vetřete marinádu do masa, pekáč překryjte a nechte v chladu marinovat asi 2 hodiny. Troubu rozpalte na 180 °C. Králíka zastříkněte olejem, přidejte většinu tymiánu a citron pokrájený na plátky, přiklopte poklicí a pečte 45 minut. Mezitím omyjte brambory a ve slupce je 15 minut povařte v dostatečném množství osolené vody, slijte. Maso podlijte vývarem, přidejte brambory a pečte dalších 20 minut. Do pekáče kvůli vůni přidejte zbytek tymiánu a před podáváním nechte maso 15 minut odpočinout.

Klepněte pro větší obrázek

Makové kytky s citronem

10 kusů, příprava: 20 minut + 20 minut pečení

Suroviny: 

  • 60 g másla + na formu
  • 60 g arašídového másla
  • 125 g třtinového cukru
  • 1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
  • 4 vejce
  • 100 g jemně mletých mandlí + na formu
  • 160 g máku (část může být nemletá)


POLEVA

  • pár kapek citronové šťávy
  • 100 g moučkového cukru

Postup: 

Troubu předehřejte na 180 °C. V míse utřete obě másla se 100 g cukru a citronovou kůrou a postupně zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud nevznikne nadýchaná
světlá pěna. Ve druhé míse (dokonale čisté a suché) vyšlehejte bílky. Až se napění, přidejte zbylý cukr a vyšlehejte pevný lesklý sníh. Mandle promíchejte s mákem a střídavě zlehka spojujte s bílkovým sněhem a vyšlehanými žloutky. Formičky dobře vytřete máslem a vysypte mandlovou moukou. Vlijte do nich těsto a pečte v troubě 20 minut. Hotové kytičky opatrně vyklopte a nechte vychladnout. V misce vyšlehejte suroviny na polevu – musí být hustá. Dejte ji do cukrářského sáčku s tenkou špičkou a kytky ozdobte.

Klepněte pro větší obrázek

Uzlíky s malinovým džemem


8 kusů, příprava: 35 minut + 2 hodiny 15 minut kynutí + 25 minut pečení

Suroviny: 

  • 40 g čerstvého droždí
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 180 ml plnotučného mléka
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 300 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 150 g špaldové mouky
  • 1 lžička soli
  • 240 g malinového džemu

Postup: 

Rozdrobené droždí rozetřete s cukrem na kašičku. Přilijte vlažné mléko, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Přidejte zchladlé máslo, vejce a prosejte obě mouky i sůl. 10 minut hněťte hákem při nízké rychlosti nebo ručně vařečkou, dokud nebude těsto měkké, hladké a přestane se lepit ke stěnám mísy. Vytvarujte z něj bochánek a přesuňte ho do mísy vytřené olejem a nechte 1,5 hodiny kynout. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a vyválejte dlouhý obdélník asi 60 x 20 cm. Potřete jej džemem a zarolujte do tenkého válečku. Překrojte ho napůl, každou půlku ještě natáhněte do délky a rozdělte na 4 kusy. Nyní válečky rozřízněte téměř do konce a obě části do sebe zamotejte jako copy a zatočte do uzlíku (věnečku). Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, překryjte utěrkou a nechte ještě 45 minut kynout. Mezitím troubu rozehřejte na 180 °C. Uzlíky pečte 25 minut dozlatova.

Klepněte pro větší obrázek

Klasický mazanec

1 velký mazanec, příprava: 30 minut + 2,5 hodiny kynutí + 45 minut pečení

Suroviny: 

  • 350 g hladké mouky + na pomoučnění
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 150 ml mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 3 žloutky
  •  1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 40 g rozinek
  • 50 g plátkovaných mandlí
  • slunečnicový olej na vytření mísy
  • 1 vejce + 1 lžíce smetany 12% na potření
  • moučkový cukr na posypání

Postup: 


Do mísy prosejte mouku a přimíchejte oba cukry a špetku soli. Ve středu vytvořte prohlubeň a do ní nasypte rozdrobené droždí. Zalijte asi polovinou vlažného mléka a zlehka promíchejte. Nechte vzejít kvásek.  Do kvásku vmíchejte zchladlé máslo a zbytek vlažného mléka. Přidejte i žloutky a citronovou kůru. Hákem na hnětení vypracujte hladké, měkké a nelepivé těsto. Za nízké rychlosti robota ho hněťte ještě asi 10 minut.
Ke konci zapracujte rozinky a většinu mandlí (část si nechte na ozdobu). Těsto přesuňte do velké mísy vytřené olejem, překryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout 1 hodinu. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a sbalte ho rukama do bochánku. Bochánek přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 1,5 hodiny kynout. Ke konci kynutí předehřejte troubu na 170°C. Mazanec nahoře opatrně prořízněte nožem do kříže. Nejedná se jen o symboliku, předejdete tak prasknutí na nesprávném místě. Potřete povrch vejcem rozšlehaným se smetanou, posypte mandlemi a pečte 35 až 45 minut. Než mazanec rozkrájíte a pocukrujete, musí vychladnout.

Klepněte pro větší obrázek

Zdroj: časopis F.O.O.D.
Recepty a food styling: Iva Jakešová, dekor styling: Johana Střížková
Foto: Marek Bartoš

VIDEO:  Recept: Velikonoční věnec

Témata: Recepty, Velikonoce, inspirace, Časopis F.O.O.D., Vaření, Rodina, Jídelníček, jídlo, Cukr, pečení, Vaření pro rodinu, suroviny, vůně, dezert, pečení s dětmi, Lžíce, Trouba, Vejce, Mísa, Máslo, Beránek, Sůl, Těsto