[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
forma ø 26 cm, příprava: 35 minut, 1 hodina chlazení, 25 minut pečení
NÁPLŇ
Máslo nakrájejte na kostky a s moukou a 1 lžičkou soli zpracujte na sypkou drobenku. Přidejte vidličkou rozšlehaná vejce, olej a 1 lžíci studené vody, pak vypracujte tuhé těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici. Ve velkém kastrolu zahřívejte vodu, až začne vřít, vložte do ní vejce a 6 minut je vařte. Poté vodu ihned slijte, vejce ochlaďte a opatrně je oloupejte – dejte pozor, ať neprasknou a nevyteče žloutek. Na rozehřátém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli, asi 5 minut, přidejte na plátky nakrájený česnek a po 1 minutě špenát, přiveďte k bodu varu, přisypte hrášek a odstavte. Náplň osolte a opepřete a vmíchejte do ní ricottu. Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C, formu vytřete máslem. Těsto rozdělte na dvě části – spodní by měla být větší (musí krýt stěny formy). Větší kus vyválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na plát silný asi 0,5 cm. Těstem vyložte formu, přitiskněte do hran a seřízněte okraje. Dno propíchejte vidličkou a zatižte pečicím papírem s fazolemi nebo hrachem a 10 minut předpékejte. Poté zátěž sundejte a korpus ještě 5 minut dopečte. Vyválejte druhý kus těsta. Na korpus rozetřete špenátovou náplň, do ní dokolečka vtiskněte uvařená vejce a překryjte vyváleným plátem jako pokličkou. Odřízněte přečnívající okraje, uprostřed koláče prořízněte otvor a pokličku ozdobte velikonočními symboly vytvořenými ze zbytků těsta. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20 minut dozlatova. Koláč podávejte mírně zchladlý nebo studený s čerstvým salátem.
4 porce, příprava: 20 minut + 70 minut pečení
Kuře omyjte a osušte. Troubu zapněte na 160 °C. Rohlíky pokrájejte na kostičky a orestujte je na másle. Vsypte je do velké mísy, přidejte mandle a citronovou kůru. Listy kopřiv nebo špenátu prolijte v cedníku vroucí vodou a na prkénku nahrubo překrájejte. Přidejte k rohlíkům spolu s nasekanou petrželkou a tymiánem. Mléko prošlehejte se žloutky a přilijte do mísy k ostatním surovinám a nechte pečivo chvilku nasáknout. Ochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Mezitím ušlehejte z bílků a špetky soli pevný sníh a zlehka ho vmíchejte do nádivky. Z kuřete odřízněte poslední článek křídel a položte je do pekáče. Kuře zevnitř i zvenku osolte a opepřete. Břišní dutinu naplňte nádivkou. Nohy svažte k sobě, sešijte kuchyňským provázkem nebo spíchněte jehlami na špíz, aby nádivka při pečení nevytekla. Pak kuře položte do pekáčku prsy nahoru a mezi kůži a sval vložte plátky másla. Pečte bez otvírání dvířek i bez podlévání 70 minut. Hotové kuře nechte 15 minut odpočinout, teprve poté je naporcujte.
Tip: Do nádivky můžete použít smetanu, vlašské ořechy i nasucho opražená semínka.
6–8 porcí, příprava: 20 minut + 15 minut pečení + 1 hodina chlazení
Troubu rozehřejte na 170 °C, plech vyložte pečicím papírem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky nejprve promíchejte s rozmrazeným špenátem a jogurtem a poté s moukou. Z bílků se špetkou soli našlehejte pevný sníh a zlehka jej vmíchejte k těstu. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech a asi 15 minut pečte. Hotové těsto nelepí na dotek a je pevné. Ještě horký plát překryjte dalším pečicím papírem a překlopte ho na něj, ještě horký zlehka zarolujte a nechte vychladnout. Smíchejte pomazánkové máslo s tvarohem, nasekanými bylinkami a rajčaty, podle chuti osolte a opepřete. Náplní potřete rozbalený plát těsta a znovu zarolujte. Roládu nechte alespoň 1 hodinu odpočinout v chladu a poté nakrájejte a podávejte. Tip: Do náplně můžete vmíchat i nadrobno nasekané barevné papriky.
1 větší beránek, příprava: 10 minut + 50 minut pečení + 10 minut chlazení formy
Beránek je symbol začátku či zrození. Ten sladký doma pečený pro mnoho z nás představuje spíš hrozbu konce pekařských nadějí. Ovšem pokud dobře vymažete a vysypete formu a budete se držet našeho receptu, zrodí se u vás pekařská hvězda!
Předehřejte troubu na 175°C, formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Změklé máslo utřete s oběma cukry a poté postupně zašlehejte vejce, až vznikne nadýchaná světlá pěna. K máslové pěně prosejte mouku s práškem do pečiva. Přilijte smetanu a krátce promíchejte dohladka. Těsto vlijte do hlubší poloviny formy (máte-li 2 části) na beránka, mělo by sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou částí formy. Pečte v troubě asi 50 minut dozlatova. Beránka vyndejte z trouby, nechte pár minut zchladnout. Sejměte přiklopenou část formy, tu spodní překryjte prkénkem a beránka opatrně překlopte. Nyní přes horkou formu přehoďte mokrou utěrku. Po 10 minutách opatrně formu z beránka sejměte a nechte, nejlépe na mřížce, zcela vychladnout. Pocukrujte.
4–6 porcí, příprava: 25 minut + 2 hodiny marinování + 1 hodina 5 minut pečení + 15 minut odpočinek
Králíka očistěte a naporcujte na 6 kusů. Naskládejte je do pekáče a přidejte citronovou šťávu, koření, bobkový list, prolisovaný česnek, sůl, hořčici a med. Rukama vetřete marinádu do masa, pekáč překryjte a nechte v chladu marinovat asi 2 hodiny. Troubu rozpalte na 180 °C. Králíka zastříkněte olejem, přidejte většinu tymiánu a citron pokrájený na plátky, přiklopte poklicí a pečte 45 minut. Mezitím omyjte brambory a ve slupce je 15 minut povařte v dostatečném množství osolené vody, slijte. Maso podlijte vývarem, přidejte brambory a pečte dalších 20 minut. Do pekáče kvůli vůni přidejte zbytek tymiánu a před podáváním nechte maso 15 minut odpočinout.
10 kusů, příprava: 20 minut + 20 minut pečení
POLEVA
Troubu předehřejte na 180 °C. V míse utřete obě másla se 100 g cukru a citronovou kůrou a postupně zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud nevznikne nadýchaná světlá pěna. Ve druhé míse (dokonale čisté a suché) vyšlehejte bílky. Až se napění, přidejte zbylý cukr a vyšlehejte pevný lesklý sníh. Mandle promíchejte s mákem a střídavě zlehka spojujte s bílkovým sněhem a vyšlehanými žloutky. Formičky dobře vytřete máslem a vysypte mandlovou moukou. Vlijte do nich těsto a pečte v troubě 20 minut. Hotové kytičky opatrně vyklopte a nechte vychladnout. V misce vyšlehejte suroviny na polevu – musí být hustá. Dejte ji do cukrářského sáčku s tenkou špičkou a kytky ozdobte.
8 kusů, příprava: 35 minut + 2 hodiny 15 minut kynutí + 25 minut pečení
Rozdrobené droždí rozetřete s cukrem na kašičku. Přilijte vlažné mléko, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Přidejte zchladlé máslo, vejce a prosejte obě mouky i sůl. 10 minut hněťte hákem při nízké rychlosti nebo ručně vařečkou, dokud nebude těsto měkké, hladké a přestane se lepit ke stěnám mísy. Vytvarujte z něj bochánek a přesuňte ho do mísy vytřené olejem a nechte 1,5 hodiny kynout. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou plochu a vyválejte dlouhý obdélník asi 60 x 20 cm. Potřete jej džemem a zarolujte do tenkého válečku. Překrojte ho napůl, každou půlku ještě natáhněte do délky a rozdělte na 4 kusy. Nyní válečky rozřízněte téměř do konce a obě části do sebe zamotejte jako copy a zatočte do uzlíku (věnečku). Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, překryjte utěrkou a nechte ještě 45 minut kynout. Mezitím troubu rozehřejte na 180 °C. Uzlíky pečte 25 minut dozlatova.
1 velký mazanec, příprava: 30 minut + 2,5 hodiny kynutí + 45 minut pečení
Do mísy prosejte mouku a přimíchejte oba cukry a špetku soli. Ve středu vytvořte prohlubeň a do ní nasypte rozdrobené droždí. Zalijte asi polovinou vlažného mléka a zlehka promíchejte. Nechte vzejít kvásek. Do kvásku vmíchejte zchladlé máslo a zbytek vlažného mléka. Přidejte i žloutky a citronovou kůru. Hákem na hnětení vypracujte hladké, měkké a nelepivé těsto. Za nízké rychlosti robota ho hněťte ještě asi 10 minut. Ke konci zapracujte rozinky a většinu mandlí (část si nechte na ozdobu). Těsto přesuňte do velké mísy vytřené olejem, překryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout 1 hodinu. Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a sbalte ho rukama do bochánku. Bochánek přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 1,5 hodiny kynout. Ke konci kynutí předehřejte troubu na 170°C. Mazanec nahoře opatrně prořízněte nožem do kříže. Nejedná se jen o symboliku, předejdete tak prasknutí na nesprávném místě. Potřete povrch vejcem rozšlehaným se smetanou, posypte mandlemi a pečte 35 až 45 minut. Než mazanec rozkrájíte a pocukrujete, musí vychladnout.
Zdroj: časopis F.O.O.D. Recepty a food styling: Iva Jakešová, dekor styling: Johana Střížková Foto: Marek Bartoš