Maminka.czJen pro maminku

Láska na první přičichnutí

Pavla Millerová 12.  8.  2010
Láska na první přičichnutí
Ačkoliv skvělý sestřih vlasů, nové šaty a sexy úsměv dokážou zázraky, jedině příjemná vůně parfému vám dodá požadovaný šmrnc. Jak si vybrat ten správný voňavý poklad, který vám bude slušet?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Najít v tak široké nabídce vůni, která odpovídá vašemu vkusu, životnímu stylu i potřebám, je skoro stejně obtížné jako najít životního partnera.

Pokud ale víte, co chcete, šance na úspěch tu rozhodně je. A v případě, že už „tu pravou“ dávno máte, proč nezkusit nějakou jinou? V případě vůní je nevěra povolena!

Správná trefa

Každý parfém má tři noty: hlavu, srdce a základ. Hlava je první dojem a po nastříkání její aroma přetrvává asi minutu. Srdce tvoří hlavní složky parfému a základ je okrajová vůně, která se line kolem. Aby se vám zamlouvaly všechny tři součásti, nestačí vůni vyzkoušet pouze na papírku, musíte ji cítit na své kůži.

Chemické reakce těla totiž značně ovlivňují to, jak vám daný parfém voní. Vliv má jak teplota kůže, tak i její mastnota či vaše životospráva. Každý typ pokožky navíc reaguje na vůně jinak, proto to, co vás nadchne třeba na kamarádce, může ve vašem případě působit jako nepříjemný osvěžovač vzduchu.

Nevybírejte tedy podle jiných a ani ve spěchu. Parfém nikdy nekupujte bez zkoušení, neposuzujte ho podle reklamy či značky a ignorujte také obal. V tomto případě rčení „ptáka poznáš po peří“ rozhodně neplatí. Pouhé přičichnutí k flakonu také nestačí, nevybírejte ani podle vzorků v časopise.

Jsou sice dobrým vodítkem, většinou však úplně neodpovídají vůni výrobku v uzavřeném obalu. Chcete-li najít parfém, který si zamilujete, dopřejte si na to dostatek času. Jelikož nejde o levnou záležitost, trocha trpělivosti se rozhodně vyplatí.

Hurá na nákup

Podle odborníků je nejvhodnější doba na nákup v parfumerii dopoledne, tehdy jste schopna vnímat vůně nejintenzivněji a také je ještě spolehlivě rozeznávat. Do hledání se ale pusťte nenavoněná, aby váš stávající parfém neovlivnil úsudek při testování toho nového. Asistence prodavačky může být příjemná, nedejte se ale ovlivnit tím, co se líbí jí, nebo co vám doporučí jako aktuální novinku.

Takový Chanel No5 je na trhu skoro devadesát let a pořád patří mezi nejoblíbenější! Parfém neodsuzujte hned při prvním přičichnutí, počkejte aspoň deset minut, protože jeho vůně se rozvine s účinky jednotlivých složek až po nějaké době, a pak může vonět úplně jinak.

Pokud si nejste jista, vezměte si testovací papírek s danou vůní a označením jejího názvu s sebou domů. Na vyžádání můžete v některých prodejnách dostat i miniaturní vzorek, není to ale pravidlem.

Tip:Aby váš nos snadněji rozeznal jednotlivé vůně, projděte se na čerstvém vzduchu nebo si dejte peprmintovou žvýkačku. V některých parfumeriích můžete také najít dózu s kávou, která slouží k neutralizaci pachů a osvěžení čichových schopností. Jednoduše do ní zabořte nos, několikrát se zhluboka nadechněte a pak se s chutí dejte do dalšího testování!

Méně je více

To, zda při nákupu zvolíte intenzivní parfém, nebo toaletní vodu (obsahuje menší podíl parfému), je pouze na vás a vašich finančních možnostech. Silnější vůně vám vydrží déle a hodí se zejména na večer a během zimy. Jako maminka ale zřejmě více využijete toaletní vodu. Je cenově výhodnější a má jemnější aroma, což citlivé nosy dětí jistě ocení.

Pokud na ně chcete brát ohled, vyhýbejte se těžším orientálním typům vůní a raději volte svěží květinové a ovocné typy, které jsou navíc na léto jako stvořené. S množstvím na den to nepřehánějte, stačí pár kapek za ucho. V případě, že jdete ven bez dětí, můžete vůni použít velkoryseji, a to na místa, kde pulzuje krev (na zápěstí, za uši a do výstřihu), nebo na vlasy.

Vůně se krásně rozvine kolem vás bez toho, aby zastínila vaši osobnost. Intenzivnějšího aroma docílíte, když použijete kompletní kosmetickou řadu stejné vůně, včetně sprchového gelu a tělového mléka. Ty se prodávají samostatně nebo v dárkových setech za výhodnější cenu.

Kolik parfémů máš...

...tolikrát jsi člověkem? Toto tvrzení je podle psychologů částečně pravdivé. Je to podobné jako se šaty. Podle toho, jaký typ oblečení či parfému zvolíte, tak působíte na své okolí. V něžně květinové vůni budete za romantičku, ve výrazné sofistikované vás lidé budou podvědomě vnímat jako svůdnou sebevědomou ženu.

I když vlastnit více různých parfémů není zrovna levná záležitost, podle odborníků bychom každá měly mít aspoň dva. Pro různé příležitosti a roční období.

Svěžejší vůně je vhodná na léto, na zimu zase intenzivnější, která tak rychle nevyprchá. Anebo si pořiďte jednu na denní nošení a druhou na zvláštní příležitosti. Mít po ruce více variant je vhodné také z důvodů „čichové únavy“, která může občas způsobit, že se vám váš dosud oblíbený parfém přestane zamlouvat. Není to nic neobvyklého.

Osobnost každého člověka se často vlivem různých vnějších faktorů či změnou životního stylu mění, stejně jako vkus či preference určitých výrobků. Pokud se tak stane, na nějaký čas starý parfém jednoduše odložte stranou a zkuste jiný. Žádný strach, pokud je dobře uložen, vydrží vám až osmnáct měsíců.

Nevystavujte ho ale nadměrným účinkům denního světla a teplotám vyšším než 18 °C. Oblíbenou vůni můžete skladovat také v lednici, a pokud to jen trochu půjde, uchovávejte ji mimo dosah dětí.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Láska