Maminka.czKam s dětmi

LAST MINUTE tipy na podzimní prázdniny! Víme, kde je ještě volno a kam na výlet

Simona Procházková 22.  10.  2022
Podzimní prázdniny znamenají pro školáky krásných 5 dní volna. Začínají ve středu 26. října. A protože pátek 28. října je státním svátkem, kdy si připomínáme vznik samostatného československého státu, prodloužený víkend čeká i většinu dospělých. Jak a kde si s dětmi volné dny užít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Barevný podzim na horách

Barevné lesy plné hub, slunce i mlhavé opary, čerstvý horský vzduch. Hory na podzim jsou prostě nádherné a proti létu a zimě i příjemně vylidněné. Láká vás pár dní v horské přírodě? Podívejte se, které hotely, penziony či apartmány ještě hlásí na podzimní prázdniny volné termíny.

VIDEO: Tipy na říjnové výlety

Hrady a zámky již pomalu zavírají

Blíží se konec sezóny hradů a zámku, velká část z nich své brány zavře 31. října. Během podzimních prázdnin tak máte poslední příležitost ještě některý z hradů a zámků navštívit. Zahájení nové sezóny by mělo být 1. dubna 2023.

Některé hrady a zámky ale zůstávají otevřené celoročně. Kdykoliv se můžete vypravit třeba na Zámek Loučeň. Kromě klasických prohlídek interiérů tu pořádají i speciální dětské prohlídky s kněžnou Marií, princeznou Karolínou nebo zámeckým komorníkem a také čokoládové prohlídky s ochutnávkami. V zámeckém parku vás čekají labyrinty a bludiště.

Během Vánoce se ještě část uzavřených hradů a zámků budí na chvíli ze zimního spánku a lákají na slavnostní výzdobu, seznámení s dobovými vánočním zvyky či jarmarky s adventním programem.

Zábava v teple

Děti doma řádí a venku je počasí, že by psa nevyhnal? Vaše nervy i nábytek mohou zachránit kryté zábavní parky plné trampolín, skluzavek a dalších dětských atrakcí. Nějaké najdete snad v každém větším městě.

Příroda je zdarma

Potřebujete výlet, který nebude bolet vaši peněženku? Obložte sendviče, zabalte sušenky, obujte si dobré boty a vydejte se s dětmi do přírody. Česko má jednu z nejhustších sítí turistických stezek na světě a příroda nezklame v žádném ročním období. A protože pro spoustu dětí není “obyčejný” výlet z bodu A do bodu B dost zábavný, vybírat můžete z rodinných stezek, na kterých vás čekají úkoly, interaktivní prvky pro děti a často i dětská hřiště.

Pusťte se do tvoření

S podzimem přichází více času na tvoření. Nasbírejte listy, kaštany, žaludy a vytvořte z nich s dětmi doma umělecké dílo. Poslední říjnový den je Halloween, takže co si vydlabat pořádně strašidelnou dýni? Vydlabaný vnitřek nevyhazujte, ale uvařte si třeba dýňovou polévku nebo upečte muffiny z dýňového pyré.

Tvořit nemusíte jen doma, zkuste se podívat na programy okolních rodinných a mateřských center, kulturních domů, botanických zahrad či zahradnických center. Tam všude můžete narazit na podzimní kreativní akce s programem pro děti.

Témata: Kam s dětmi, Zajímavosti, Cestování, Tipy na výlet, zábava, Prázdniny, Výlety, Cestujeme, Za zábavou, Zlín, aquapark, zámek, Hrádek, Zámecký, Last minute, Československý stát, Výlet, Tip, Zámek Loučeň, Gala, Státní svátek, Česká republika, Arena, Marie, Prodloužený víkend