Lavičková posilovna. Vyzkoušejte 6 skvělých cviků

Bětka Niebauerová 9.  7.  2021
Narazili jste na procházce na volnou lavičku? Byla by škoda na ní jen odpočívat. Můžete ji totiž využít na spoustu cviků, které tě slušně protáhnou. Ukážeme vám, jak na to!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 
 
Klepněte pro větší obrázek

DŘEPY

Začni vsedě na lavičce. Po celou dobu měj rovná záda a ruce natažené před sebou. S výdechem vstávej. Přitom zatni hýžďové svaly a kolena nech trochu pokrčená. . S nádechem svaly uvolni a spusť se do sedu. Cvik opakuj několikrát.

PŘESKOKY

Vyber si lavičku bez opěrátka. Chytni ji rukama po stranách a nohama ji snožmo přeskakuj z jedné strany na druhou. A přitom vždy kousek přeručkuj.

Klepněte pro větší obrázek

KLIKY

Postav se čelem k lavičce. Dlaněmi se zapři do lavičky o trochu víc než na šířku ramen. Natáhni nohy kolmo k lavičce a přitom si hlídej rovná záda. Pak začni dělat kliky. Lokty krč šikmo za tělo a hrudník přibližuj k lavičce. Pokud si troufáš, můžeš zkusit i klik hlavou dolů. Dlaně při něm měj ale opřené o zem a špičky nohou o lavičku.

Klepněte pro větší obrázek

SKLAPOVAČKY

Pro tento cvik je lepší lavička bez opěrátka. Sedni si na ni podélně, rukama se chytni okrajů. Pak zvedni nohy do vzduchu, pomalu je natahuj dopředu, ale jen tak, aby ses jimi lavičky nedotkl. Zároveň s nohama pokládej záda. Nakonec nohy i trup zvedni zpět do pozice, ve které jsi začal.

 
Klepněte pro větší obrázek

VÝSTUPY

Jednou nohou vystupuj na lavičku, pak k ní přidej i druhou nohu. Nahoře se narovnej a pak sestup zpátky na zem. Takto to zopakuj několikrát za sebou, střídej nohy a postupně zrychluj.

Klepněte pro větší obrázek

NŮŽKY

Tímto cvikem posílíš svaly na břiše. Sedni si na lavičku, záda lehce zakloň. Nohy zvedni, aby byly vodorovně se zemí. A pak je střídej: pravou u nahoru, levou dolů. Zkus zvládnout třeba ba deset výměn.


Foto autor: ILUSTRACE: LIBOR DROBNÝ

Hry pro děti: 6 nápadů, jak se můžou doma vyřádit

Témata: Mateřídouška, Lavička, Nohy, Klik, Ruka, Sval, Záda, Procházka, Cvik, Posilovna