Maminka.czAlergie

Léčba a prevence alergické rýmy

Reklama 16.  6.  2015
Alergická rýma, lidově senná rýma je nejčastějším projevem alergie. Dobře ji znají hlavně lidé alergičtí na pyly, zvířata nebo roztoče. Jak by měla léčba této rýmy vypadat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proč alergen spouští rýmu

Pokud je vaše tělo na nějaký alergen přecitlivělé, odborně senzibilizované, a tento alergen se ve větším množství (někdy stačí i pár částeček) dostane na sliznici v nosní dutině, váš imunitní systém spustí alergickou reakci. Bojuje s alergeny podobně, jako jindy bojuje s bakteriemi nebo viry, tedy vytvoří zánět.

Zánět v nose vypadá tak, že se zdejší sliznice překrví – oteče a začne svědit až pálit. Spustí se kýchání a nadměrná tvorba hlenu. Rýma, ze které leckdy brní celá hlava. Jak se jí zbavit?

Léčit nos, nebo celé tělo? Je to individuální

Aby nepříjemné příznaky ustoupily, je potřeba probíhající alergický zánět potlačit. Pokud se u vás alergie projevuje opravdu pouze v nose, obvykle postačí místní léky, jako jsou různé protialergické nosní spreje.

U mnoha alergiků ale příznaky zasahují i další části těla, například průdušky, oční spojivky nebo pokožku. V takových případech nosní přípravky logicky nestačí a je vhodnější nasadit „celotělové“ léky. Používají se především antihistaminika, kterých je v lékárnách k dostání celá řada, některé i bez předpisu.

Klepněte pro větší obrázek
Moderní antihistaminika působí rychle a mají minimum vedlejších účinků

Možná předpokládáte, že vnitřně užívané léky zatěžují tělo více než léčiva aplikovaná pouze do nosu. To však není pravidlem. Tuto otázku nejlépe konzultujte se svým alergologem.

A ještě je tady jeden způsob léčby, o kterém by měl každý člověk s alergickou rýmou vědět: alergenová imunoterapie. Ta sice neumí okamžitě odstranit nepříjemné příznaky alergie, avšak může přecitlivělost na alergen vyléčit.

Nezapomínejte prevenci, možností je mnoho

Než sáhnete po lécích tlumících příznaky alergie, měli byste vyzkoušet i různá preventivní opatření. Cílem je zabránit alergenu, aby se vůbec dostal na nosní sliznici.

Rozhodující je to, kde se alergen vyskytuje. Doma můžete všechny vzdušné alergeny odstraňovat používáním čističky vzduchu. Někde pomůže i síť proti pylu do okna nebo různé čisticí přípravky na odstraňování alergenů.

Ve venkovním prostředí, kde vás otravují jen pyly a plísně, je to pochopitelně složitější a možností je méně. Jedním z nových vynálezů je nosní sprej na bázi celulózového prášku. Někdy se vyplatí nosit filtrační masku.

Převzato z portálu ProAlergiky.cz

Témata: Alergie

Video