Maminka.czAlergie

Máme doma alergika. Jaké jsou možnosti léčby alergií? Zdaleka nejen úlevové léky

Simona Procházková 17.  5.  2022
O tom, že pylová alergie dokáže pěkně znepříjemnit život, ví dobře spousta dospělých i dětí. Počet malých alergiků neustále roste a je dobré vědět, jak jim v pylové sezoně můžeme pomoct ulevit od nepříjemných obtíží. Více prozradí MUDr. Radka Šedivá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Alergie je, jednoduše řečeno, přehnaná reakce imunitního systému na jakékoli vnější látky, které se kolem nás běžně vyskytují a na které zdravý jedinec nereaguje. Může se jednat například o pyl, prach, peří, srst zvířat, plísně, také ale o některé potraviny nebo léky. V období od března do srpna, tedy v hlavní sezoně, patří mezi nejvíce obtěžující alergeny právě pyly, které poletují všude kolem nás.

VIDEO: Podcast Maminka - Alergie na pyl

Alergici se tak musí denně potýkat s nepříjemnými a život komplikujícími příznaky, jako jsou ucpaný nos, vodnatá rýma, nateklé sliznice, kýchání, svědění v nose, pálení, řezání nebo slzení očí (někdy vedoucí až k zánětu spojivek), bolesti hlavy, ekzémy a vyrážky…Alergie se může projevit kdykoli během života, a pokud ji neřešíte a neléčíte, může se rozšiřovat dále i na alergeny, které vám dříve problémy nedělaly, a na jejich křížení (tzv. zkřížené alergie).

Jaké jsou v současné době možnosti moderní medicíny a jak lze předcházet obtěžujícím potížím a zdravotním komplikacím způsobeným sezonními pylovými alergiemi? Popíše a vysvětlí MUDr. Radka Šedivá z laboratoří Synlab.

Jaké existují možnosti léčby alergií, zejména těch sezonních, pylových?

Léčba pylových alergií může být okamžitá při akutních příznacích, nebo dlouhodobá. Pro okamžité potlačení příznaků se používají antihistaminika, to je skupina léčiv určených právě k tomuto účelu. V těle potlačují hormon histamin, který může za zánět a následně i rozvoj příznaků. Existují ve formě tablet, sirupu, očních a nosních kapek. V některých případech se užívají i lokální kortikosteroidy, hlavně nosní sprej.

Jiné řešení je dlouhodobá léčba. Při ní se pacientovi podávají zvyšující se dávky upravených kritických alergenů ve formě kapek, tablet nebo injekcí. Organismus poté začne kritickou látku tolerovat a příznaky alergie vymizí.

VIDEO: Alergie na pyl: Jaké má u dětí projevy a rozeznáme ji od obyčejné rýmy? Odpoví odbornice

V čem je hlavní rozdíl mezi preventivně užívanými léky proti alergiím a léky úlevovými?

Pravidelné preventivní užívání antihistaminik v pylové sezoně zabraňuje rozvoji alergického zánětu nebo ho minimálně snižuje. Tím i tlumí příznaky alergie a výrazně snižuje spotřebu úlevových léků. Mezi ty se počítají oční a nosní kapky, které pacienti používají při zhoršení pylových obtíží. Úlevové léky působí lokálně v místě použití, tablety nebo sirup pak mají protizánětlivý efekt na úrovni celého organismu.

Které jsou ty nejzávažnější zdravotní komplikace, které hrozí alergikům během jarních a letních měsíců?

Mezi typické příznaky pylových alergií patří především takzvaná senná rýma. K ní patří svědění v nose, kýchání, vodnatá sekrece z nosu. Alergici mohou pociťovat i svědění a zarudnutí očí, svědění v uších, šimrání, nebo dokonce otok v krku. Mezi ty závažnější obtíže pak patří záchvaty kašle či pískoty na průduškách, dále dušnost, a dokonce rozvoj astmatu.

Můžete přiblížit, co znamená a v čem spočívá léčba zvaná alergenová imunoterapie?

Alergenová imunoterapie spočívá v postupném a pravidelném podávání alergenu, který u pacienta vyvolává příznaky. Cílem je navodit snášenlivost vůči alergenu. Tělo si tak na jeho přítomnost znovu zvyká a obnovuje rovnováhu imunitní odpovědi. Učíme tedy tělo tolerovat a správně vyhodnocovat to, proti čemu bude tvořit protilátky. Zároveň se specifickou alergenovou imunoterapií předpokládá i snížení rizika rozšiřování spektra alergenů, na které organismus reaguje nepřiměřeně.

Dítě alergik? Plyšáky vyprat, koberce vyhodit a koupelnu vysušit!

Jak zjistím, na jaké látky konkrétně jsem alergická, když pociťuji příznaky a nevím si rady?

Nejlepším řešením je zajít si k lékaři na testy. Pro zjišťování alergií se běžné používají dva druhy. Při takzvaných prick testech je vzorek alergenu vpraven do kůže. Děje se tak přes kapku testovaného alergenu aplikovaného umělohmotnou lancetou. Lékař následně vyhodnotí reakci, kterou v případě té alergické bývá vznik pupenu do patnácti minut od vpichu. Další možností jsou laboratorní krevní testy, které testovanému podají informaci o přítomnosti a hladině specifických protilátek.


Jednotlivé laboratorní alergologické testy se liší především množstvím testovaných protilátek. Nejmodernějším testem na trhu je aktuálně krevní test Alex, který dokáže v těle odhalit až 280 protilátek. Tento test je možné podstoupit bez objednání na kterémkoli z odběrových míst laboratoří Synlab.   

Léčba alergie

Preventivní (protizánětlivé) léky

  • Tyto léky při pravidelném a dlouhodobém užívání výrazně tlumí klinické projevy alergie.

Úlevové léky

  • Jsou určeny ke zmírnění akutních alergických potíží, jako jsou akutní projevy alergické rýmy (kýchání, otok nosní sliznice, sekrece z nosu), slzení či pálení očí, problémy s dýcháním, svědění, kopřivka, nebo dokonce astmatický záchvat.
  • Pomohou od akutních i chronických projevů během několika minut po aplikaci.

Specifická alergenová imunoterapie (SAIT)

  • Formou injekcí, tablet pod jazyk či kapek je podáváno postupně se zvyšující množství upraveného alergenu. Cílem je naučit imunitní systém organismu daný alergen tolerovat a nereagovat přehnaně.
  • Léčí se příčina vzniku alergií, nikoli pouze příznaky. Délka léčby je 3 až 5 let, indikaci a vedení léčby provádí lékař se specializací v oboru alergologie a klinická imunologie.
Témata: Zdraví, Děti, Imunita, Děti a nemoci, Nemoci, Alergie, Nemoc, Kašel, Atopici, Astma, léky, Alergeny, Pylová, SYNLAB, Protilátky, Lék, Alergik, Příčina vzniku, Dom, Léčba, Radka Šedivá, Svědění, Příznaky, Zdraví na Heureka.cz