Maminka.czZdraví

7 skvělých léčebných účinků cibule: Léčí bradavice i kašel

Martina Machová 27.  2.  2018
Máte ve sklepě či v lednici cibuli? Pokud ano, tak vězte, že jste majitelem neobyčejného zázraku v docela obyčejném balení. Cibule si totiž umí poradit s řadou běžných onemocnění.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je úžasné, jak dlouho vydrží mnohé (dobře uskladněné) druhy ovoce a zeleniny bez jakékoliv péče a zásahů zvenčí v čerstvém a chutném stavu – kupříkladu taková cibule! Leží si dlouhé měsíce v tmavém sklepě, nikdo jí nevěnuje pozornost, a ona si i přesto uchová svou nezaměnitelnou chuť i léčebné účinky!

Oproti tomu průmyslově vyráběné potraviny, pochutiny a třeba i vitamíny a léky potřebují pro uchování svých kladných vlastností řadu nejrozmanitějších konzervantů a stabilizátorů!

Už na první zamyšlení je patrné, že přírodní léky (i potraviny) jsou v jistém směru unikátní a přes svou zdánlivou „obyčejnost“ neobyčejně cenné.

Hana Mašlíková bude maminkou. Je těhotná

Cibule: Jemné antibiotikum i zásobárna vitamínů

Cibule obsahuje zejména vitamíny řady B, vitamín C i celou řadu bioaktivních enzymů, tepelnou úpravou se bohužel tyto látky značně znehodnocují. Z již o něco stabilnějších minerálů obsahuje cibule vápník, draslík, sodík, železo a síru.

A právě sirné silice stojí nejen za charakteristickou vůní, ale také za silnými antibiotickými vlastnostmi. „Cibule je antibioticky značně aktivní vůči G+ i G- bakteriím,…“ uvádí například přední čeští znalci bylin Jiří Janča a Josef A. Zentrych ve svém několikadílném Herbáři.

Čtěte také: Domácí lékárna: Na co pomáhá cibule?

7 skvělých léčebných účinků cibule

  • Léčí záněty horních cest dýchacích i nachlazení. „Šťávu ze syrové cibule, smíchanou s medem v poměru 2:1, podáváme po lžičkách při kataru (zánětu) horních cest dýchacích a při nachlazení,“ radí populární Herbář léčivých rostlin pánů Janči a Zentrycha. Tento sirup je výborný také jako podpůrný prostředek na vykašlávání a rozpouštění hlenů.
  • Inhalace pomáhá při chřipce a virózách. Nejen konzumace, ale také inhalace cibulových výparů je léčivá! Už naši předkové dávali k hlavě silně nachlazeného pacienta nakrájenou cibuli. A to především na noc, kdy nemocný během celé noci inhaloval její výpary, a přitom si nedráždil oči. Cibulové silice lze pochopitelně inhalovat i během dne, doporučuje se vdechovat vymačkanou šťávu, a to několikrát denně po dobu 3 minut.
  • Pomáhá ničit bradavice. Cibulová šťáva samozřejmě nezničí všechny bradavice a u některých nezabere dokonce vůbec, ale tak už tomu u léčení kožních chorob bývá. Nicméně i přesto patří cibulová šťáva k osvědčeným prostředkům k likvidaci bradavic. Šťávu je vhodné používat k potírání dlouhodobě, ideálně na koupelí změklé výrůstky.
  • Zažene počínající příznaky lehčí virózy. Na léčivé účinky cibule nedaly dopustit už naše babičky: „Jakmile začalo škrábat v krku, mazaly krajíc chleba se sádlem a na něj hustě sypaly nadrobno pokrájenou cibuli,“ píší Janča a Zentrych ve svých publikacích. Takto připravený chleba se podával nejen dospělým, ale i dětem (pochopitelně ne kojencům).
  • Uleví při poštípání hmyzem. Obyčejný plátek cibule pomáhá ulevit bolestem, otokům i svědění vzniklým po štípnutí hmyzem.
  • Ulevuje při pohmožděninách a výronech končetin. Cibulový obklad z jemně pokrájené a pomačkané cibule uleví od bolesti, mírní otok a podporuje hojení pohmožděnin. Po cibulových obkladech prý rychleji mizí i modřiny!
  • Desinfikuje střeva a má pozitivní vliv na střevní mikroflóru. Navíc je prokázáno, že podporuje činnost jater a slinivky, a tak přispívá k dobré funkci zažívacího systému.

Bohužel ne každý cibuli dobře snáší – pokud vám tato zelenina nedělá dobře, respektujte své tělo a do jejího „užívání“ se nenuťte! Jistě najdete řadu alternativ.

Cibule: Oceníte ji nejen v kuchyni

RECEPTÁŘ: Jednoduchý sirup i cibulové ponožky

Nejjednodušší sirup ze syrové cibule připravíte tak, že nakrájené tenké cibulové plátky vrstvíte do malé sklenice a stlačujete na střídačku s tenkou vrstvou třtinového cukru (medu). Po 1 až 2 hodinách pustí cibule šťávu, cukr se rozpustí a vzniká sirup. Ten se užívá při nachlazení a na podporu vykašlávání (po lžičkách během celého dne). Sirup není vhodný ke skladování.

Tzv. cibulové ponožky doporučuje západní i východní přírodní medicína; lehce zahřáté a pomačkané plátky cibule se přiloží na chodidla a stáhnou k noze obvazem, poté se obléknou ponožky a obklad se ponechá na noze celou noc. Cibule údajně působí přes reflexní plosky na chodidle na celý organismus, ten pak rychleji uvolňuje hlen a vyhání z těla nemoc i horečku.

VIDEO: 5 rad, jak už vždycky nakrájet cibuli bez slz

Mohou děti konzumovat chia semínka? Ano, ale v malém množství
To je krásná zpráva. Tomáš Klus bude trojnásobným tátou
21 skvělých vynálezů do domácnosti, které vám usnadní život
Témata: Zdraví, Jídelníček, Praktické rady, Naše tipy, Kašel, Hana Mašlíková, Léčivý účinek, Tenká vrstva, Třtinový cukr, Zažívací systém, Herbář, Kožní choroba, Zamyšlení, Plátek, Brad, Bradavice, Lehká viróza, Západ, Pozitivní vliv, Léčebný účinek, Vitamín, Tepelná úprava, Střevní mikroflóra, Přírodní lék, Přírodní medicína, Zdraví na Heureka.cz