Maminka.czVýživa a stravování

Lednové recepty pro zahřátí

, Časopis F.O.O.D.
22. 1. 2016
Zima se přihlásila tuhými mrazy a ještě stále se brzo stmívá, ještě je tady útočiště v podobě vyhřáté kuchyně. Když sáhnete do zásob, jistě objevíte dostatek vynikajících surovin, z nichž se dají vyčarovat bohaté hody. Co třeba vsadit na banán, pórek, dýňová semínka nebo tuňáka ve vlastní šťávě?

Banánový chlebíček 

1 forma na chlebíček, 65 minut

Potřebujeme: 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g třtinového cukru, 25 g vlašských ořechů, 2 vejce, 100 ml slunečnicového oleje, 6 lžic pomerančové šťávy, 3 banány, 100 g slaného karamelu

Mouku prosejte s práškem do pečiva a smíchejte s cukrem a nahrubo nasekanými ořechy. Vejce vyšlehejte s olejem a pomerančovou šťávou. Banány rozmačkejte a vmíchejte do tekuté směsi. Pak ji vmíchejte do moučné směsi a zpracujte husté těsto. To vlijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček. Pečte 45 minut v troubě předehřáté na 160 °C.

Po upečení nechte krátce chladnout ve formě. Pak vyklopte na kovovou mřížku a nechte úplně vychladnout. Nakrájený chlebíček podávejte se slaným karamelem. 

Klepněte pro větší obrázek

Banány

Toto ovoce je skvělým zdrojem sacharidů, a to zejména ve zralé formě (teprve zráním se v nich škroby mění na jednodušší cukry). Obsahují také draslík, hořčík a železo, takže chrání srdce a cévy. 

Gratinovaný pórek se sýrem a smetanou 

4–6 porcí, 70 minut

Potřebujeme: 2 velké pórky, 4 velké brambory typu B, 3 stroužky česneku, 150 ml smetany, sůl a pepř, 20 g másla, 100 g anglické slaniny, 150 g strouhaného sýra

Pórek očistěte a překrájejte na válečky. Brambory nakrájejte na slabé plátky a smíchejte je s prolisovaným česnekem, smetanou, solí a pepřem. Zapékací mísu vymažte máslem. Na dno a na boky naskládejte plátky brambor. Pak přidejte pórek a zalijte smetanou, která zbyla v míse po bramborách.

Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte 30 minut. Na povrch nasypte kostičky slaniny a strouhaný sýr. Zvyšte teplotu na 190 °C a pečte ještě 15 až 20 minut, až bude povrch zlatavý. 

Klepněte pro větší obrázek

Pórek 

Je zásobárnou vitaminů C, E a beta-karotenu, obsahuje navíc i silice, které povzbuzují chuť k jídlu. Výhodou pórku je, že jej můžete nechat v záhoně i v mrazech, a tak je k dispozici čerstvý i v zimě. 

Brokolice v dýňových semínkách 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 1 brokolice, sůl, mletý bílý pepř, 2 vejce, 120 g loupaných dýňových semínek, olej na smažení; pyré: 1 menší celer, 1 lžička citronové šťávy, 250 ml smetany 30%, 50 g másla, sůl a pepř 

Celer oloupejte a nakrájejte na kostky. Pokapejte ho citronovou šťávou. V hrnci ho zalijte smetanou a na mírném ohni vařte doměkka. Pak přidejte máslo a rozmixujte. Osolte a opepřete. Brokolici nakrájejte na plátky, osolte a opepřete.

Asi 100 g semínek nahrubo rozsekejte nebo rozmixujte. Vejce rozšlehejte, osolte a opepřete. Plátky brokolice obalte v rozšlehaných vejcích a pak v nasekaných dýňových semínkách. V pánvi zahřejte olej a brokolici na něm smažte z obou stran (můžete ji také opéct na plechu v troubě lehce pokapanou olejem).

Opečenou brokolici nechte okapat na papírové utěrce. Celá dýňová semínka opečte nasucho a lehce osolte a opepřete. Brokolici podávejte s celerovým pyré a posypte nasucho opraženými semínky. 

Klepněte pro větší obrázek

Dýňová semínka 

Nejenže jsou zdrojem důležitých minerálních látek jako fosfor, hořčík, mangan, železo a měď, obsahují také látky působící pozitivně na duševní pohodu. Jsou skvělá jako dekorace pokrmů i jen tak k vínu. 

Rybí karbanátky 

4 porce, 35 minut

Potřebujeme: 2x 400 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě, 4 plátky toastového chleba, 1 vejce, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 stroužek česneku, sůl a pepř, olej na smažení, 4 malé ciabatty, 1 lžíce nasekaného kopru, 150 g zakysané smetany, hrst salátových listů, hrst výhonků řepy na ozdobu

Konzervovaného tuňáka slijte a nechte okapat. Pak ho rozdrobte do mísy. Z plátků toastového chleba okrájejte kůrku a chleby bez kůrky rozdrobte k tuňákovi. Společně vidličkou rozmačkejte, až se chleba s tuňákem spojí. Přidejte vejce, nasekanou pažitku a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a pečlivě promíchejte.

Z hmoty vytvarujte 4 velké karbanátky. V pánvi zahřejte olej a karbanátky na něm opečte z obou stran dozlatova.

Ciabatty rozřízněte a nasucho je opečte pod grilem. Kopr vmíchejte do zakysané smetany. Na rozpečené ciabatty naskládejte listy salátu. Pak na ně položte karbanátky. Pokapejte je smetanou s koprem a ozdobte výhonky řepy. 

Klepněte pro větší obrázek

Tuňák 

Tato ryba z čeledi makrelovitých patří mezi celosvětově nejčastěji lovené ryby. Používá se mimo jiné při přípravě japonského sushi, v Evropě a USA jde masově na odbyt hlavně konzervovaný. 

Foto: Nina Novák, dekor styling: Markéta Zindulková

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Styling, Řeč, Zahřátí, Recept, Led, Nasekaný ořech, Upečení, Skvělý zdroj, Důležitý minerál, Chlebíček, Sushi, Strouhaný sýr

Mohlo by vás zajímat
Po narození syna se můj obdiv k Táně prohloubil, říká Vojtěch Dyk
Dcery Karla Gotta: Která zdědila tátův talent? A která se mu nejvíc podobá?
Čtyřčata jsem kojila. Divím se, že jsem to dala, úplně mě vysála, říká Helena
Vše, co vás zajímá o hlenové zátce. Jak vypadá, jak dlouho odchází před porodem
Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit
Žádost o rodičovský příspěvek: Návod, jak a kde rodičák jednoduše vyřídit
Aleš Háma: Nerad kluky trestám a řvu na ně. Manželka je přísnější
Tereza Ramba to schytala od matek. Kvůli nosítku! Co jí píše Třeštíková?
Kdy nechat děti doma samotné? Nejdřív ve 12 letech, tvrdí odborníci!

Horoskopy

Vodnář Rozhodně nejste zrovna v kondici, ale snažíte se veškerou práci dokončit v požadovaném termínu. Není…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Ingrid, Ingeborg, Inna





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné