Maminka.czDěti a mateřství

Legendární filmy ze studia Walta Disneyho, které stojí za to vidět

LH 24.  9.  2013
Legendární filmy ze studia Walta Disneyho, které stojí za to vidět
16. října uplyne 90 let od založení jedné z nejslavnějších filmových společností známé především produkcí animovaných filmů pro děti. Oficiálního maskota filmového studia Walta Disneyho Mickey Mouse zná každé malé dítě. Myšák, s původním jménem Mortimer, má za sebou bohatou historii.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Slavná poprvé

Prvním dílem, které vzniklo rukou slavného animátora, je 12minutový snímek Alice's Wonderland (možnost shlédnutí na youtube). V němém napůl hraném filmu vystupuje sám tvůrce po boku mladé herečky Virginie Davis.

V prvním zvukovém filmu z roku 1928 Parník Willie se v hlavní roli představuje myšák Mickey spolu se svojí věrnou družkou Minnie. Pro rozpustilého myšáka a jeho kolegyni to však nebyla první role. Zazářili spolu už v krátké grotesce Plane Crazy. První kreslená postavička, která má svojí hvězdu na chodníku slávy, se pyšní širokou filmografií. Od konce dvacátých let s ní vznikly desítky krátkometrážních dílek.

Film, který změnil pohled na animaci

Snad nejznámější animovaný film Sněhurka a sedm trpaslíků spatřil světlo světa roku 1937. Jednalo se o první celovečerní pohádku z dílny Walta Disneyho. Pod rukou 570 kreslířů se podle přesných předloh po dobu 3 let rodil kasovní trhák, jehož původní náklady nakonec vzrostly až sedminásobně. Všechny investice se ale studiu bohatě vrátily.

Mimořádně úspěšný film je už v barvách a s typickou „disneyovskou“ animací. Legendární příběh byl u nás nadabovaný v rekordním čase. Pouhý rok od uvedení vznikla první verze v češtině.

Po spanilé princezně a jejích sedmi pomocnících vzniklo ještě nepřeberné množství celovečerních filmů a seriálů. „Továrna na pohádky“ zásobuje kina dodnes. Ikdyž už s původním stylem už mnoho společného nemají, děti je milují po celém světě. Na začátku letošního roku společnost oznámila, že končí s klasickou ruční animací a nadále se bude věnovat už jen rozvoji počítačové grafiky.

Nejznámější celovečerní pohádky Walta Disneyho:

Sněhurka a sedm trpaslíků (1937)
Pinocchio (1940)
Dumbo (1941)
Bambi (1942)
Popelka (1950)
Alenka v říši divů (1951)
Peter Pan (1953)
Lady a Tramp (1955)
101 dalmatinů (1961)
Kniha džunglí (1967)
Robin Hood (1973)
Medvídek Pú (první ze série příběhů o zvířátkách ze Stokorcového lesa) (1977)
Malá mořská víla (1989)
Aladin (1992)
Lví král (1994)
Pocahontas (1995)

Témata: Děti, film, Disney, filmy, Legendární film, Mickey, Walt, Popelka, Chodník slávy, Disney +, Myšák, Parník, Walt Disney, Kreslená postavička, Pocahontas, Wonder, Lví král, Pouhý rok, Medvídek Pú, Shlédnutí, Sněhurka a sedm trpaslík, Sněhurka, Továrna, Animovaný film, Stoj