Maminka.czČasopis F.O.O.D.

Lehká svačinka - vanilková panna cota s jahodami

redakce 4.  7.  2016
Sklizeň českých jahod je v plném proudu. Pokud i vám doma voní čerstvé jahody, můžete se inspirovat receptem na lehkou svačinku pro celou rodinu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Budete potřebovat:

  • 4 plátky želatiny
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 60 g krupicového cukru
  • 125 g mascarpone
  • 1 vanilkový lusk
  • 400 g jahod (další na ozdobu)
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 ml třešňového sirupu
  • bazalku nebo meduňku na ozdobu

Postup:

Plátky želatiny dejte nabobtnat do misky studené vody. Smetanu pozvolna zahřívejte s cukrem, vyškrábnutými vanilkovými semínky i luskem, stačí na 40 °C. Vyjměte lusk a vmíchejte měkkou a vyždímanou želatinu. Mascarpone promíchejte s asi 1/4 smetany dohladka, pak vmíchejte do zbytku smetany. Rozdělte do misek nebo skleniček.

Za 35 minut máte hotovo!

 

Záleží na velikosti, ale udávané množství by mělo vystačit na 4 - 6 porcí. Nechte tuhnout v ledničce 3 - 4 hodiny. Jahody, citronovou šťávu a třešňový sirup rozmixujte a podle potřeby dochuťte. Omáčku dejte vychladit nebo naopak podávejte teplou. Rozdělte ji na ztuhlou panna cottu  a ozdobte jahodami a bylinkami.

Mohu dát 6iměsíčnímu dítěti jahody?

Místo jahod použijte jakékoliv jiné ovoce, skvělá je omáčka z červeného rybízu, v pozdním létě i z ostružin nebo švestek.

 

Témata: Časopis F.O.O.D., Panna, Omáčka, Pán, Svačinka, Krupicový cukr, Mascarpone, Lehká svačinka, Lehká, Van, Vanilkový lusk