Maminka.czVýživa a stravování

Lehké večeře s vůní podzimu

, Časopis Maminka
6. 11. 2015
V chladném počasí přivítáte něco teplého a vydatnějšího. To však nemusí znamenat těžkého. I podzimní zelenina nabízí mnoho možností, jak ji připravit znovu a jinak.

Rostbíf s bylinkovými bramborami

4 porce, 45 minut + marinování

Potřebujeme: 1,3 kg nízkého roštěnce, rostlinný olej, 1 kg brambor typu C, sůl a pepř, 100 ml olivového oleje, 2 hrsti bylinek (bazalka, rozmarýn, plocholistá petržel, tymián, šalvěj), 1/2 červené chilli papričky, 50 ml plnotučného mléka, 100 g rukoly; Marináda: 4 lžičky soli, 2 lžičky mleté papriky, 2 lžičky mletého pepře, 2 utřené stroužky česneku, 1 lžíce nasekaného oregana, špetka kajenského pepře, 1 lžíce worcesteru, 1 lžíce dijonské hořčice

Maso očistěte. Ingredience na marinádu smíchejte dohromady a maso jí důkladně obalte. Nechte do druhého dne odležet v ledničce (marinovat maso můžete až 5 dní, jen je potřeba každý den ho otočit). Troubu zapněte na 140 °C. V hluboké pánvi nebo pekáči rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran (i z boku!) zprudka opečte dozlatohněda. Pak ho zabalte do alobalu a vložte asi na 25 minut do trouby.

Mezitím uvařte oloupané a nakrájené brambory doměkka. Asi 75 ml olivového oleje rozmixujte s bylinkami a chilli papričkou do konzistence pasty. Uvařené brambory rozšťouchejte na kaši. Pak do nich metlou zašlehejte bylinkovou pastu, zbytek oleje (podle potřeby i o trochu víc) a horké mléko. Míchejte, dokud kaše nemá jemně krémovou konzistenci.

Podávejte s tenkými plátky rostbífu a rukolou. Zbytek masa použijte na večeři třeba do sendvičů.

Klepněte pro větší obrázek

Špenátový koláč bez těsta 

forma o Ø 24–26 cm, 50 minut

Potřebujeme: 1 cibule, rostlinný olej, 300 g mraženého (nebo 150 g čerstvého) špenátu, 5 vajec, 220 g mladého čedaru, 50 ml suchého bílého vína, sůl a pepř

Cibuli oloupejte a nakrájejte na nudličky. Troubu zapněte na 170 °C. Ve větší pánvi zahřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Pokud používáte mražený špenát, nechte ho povolit a vyždímejte z něj tekutinu. Čerstvý špenát vložte do pánve a nechte spařit.

V míse prošlehejte vejce s nastrouhaným sýrem. Pak vmíchejte špenátovou směs a bílé víno. Osolte a opepřete. Nalijte do vymazané formy a pečte asi 30 minut dozlatova. Hotový koláč vyjměte z trouby a nechte dojít. Krájejte ho až zastudena. Ihned po vyndání z trouby by se mohl rozpadat. 

Klepněte pro větší obrázek
 

Náš tip: Místo čedaru můžete do slaného koláče vmíchat třeba ricottu nebo kozí sýr. Navrch zkuste položit plátky cherry rajčátek. 

Hovězí steak se zeleninovými hranolky 

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 1 mrkev, 2 pastináky, 2 podlouhlé brambory, 1 batát, 1 menšího celeru, olivový olej, 800 g steaků z falešné svíčkové nebo plece, 50 g másla, hrubě mletý růžový a černý pepř a sůl

Troubu zapněte na 200 °C. Zeleninu očistěte, nakrájejte na hranolky a promíchejte s trochou oleje. Přendejte ji na plech vyložený pečicím papírem a asi 40 minut pečte dozlatova.

Mezitím připravte maso. To nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pak jednotlivé řezy potřete ze všech stran olejem a prsty ho do nich vmasírujte. Na rozpálené grilovací pánvi opečte z obou stran, vždy asi 3 minuty. Potom maso překryjte alobalem, přendejte do trouby a nechte asi 5 minut dojít.

Při podávání na každý kousek masa položte plátek másla, osolte a opepřete. Zeleninové hranolky lehce osolte a podávejte k masu. 

Klepněte pro větší obrázek

Hovězí ragú s bílými fazolemi a mrkví 

4–6 porcí, 35 minut + dušení

Potřebujeme: 4 stroužky česneku, rostlinný olej, 1 kg hovězí plece (nebo kýty), 50 g másla, 2–3 lžíce hladké mouky, 500 ml hovězího vývaru, sůl a pepř, 350 g baby karotek, 200 g drcených rajčat, 300 g sterilovaných velkých bílých fazolí

Troubu zapněte na 150 °C. Stroužky česneku i se slupkou rozmáčkněte a vložte je do studeného oleje. Zahřívejte, až začne česnek jemně zlátnout, pak jej vyjměte. V oleji zprudka orestujte na kostky nakrájené hovězí maso.

V jiném hrnci z másla a mouky usmažte světlou jíšku. Do té za stálého míchání (jinak se udělají hrudky) vlijte horký vývar. Do směsi vložte orestované maso, karotky a trochu drcených rajčat. Osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a za občasného míchání v troubě duste asi 3 hodiny. Asi 30 minut před koncem vmíchejte scezené bílé fazole. 

Klepněte pro větší obrázek

Bulgur s kapustou a lososem 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 400 g lososa bez kůže, olivový olej, sůl a pepř, 150 g bulguru, 400 ml drůbežího vývaru, 1 malé kapusty, 1,5 lžíce hrubozrnné nebo dijonské hořčice, šťáva z 1 citronu 

Troubu zapněte na 200 °C. Do filetu zlehka vmasírujte trochu olivového oleje, osolte ho a opepřete. Pečte 15 až 20 minut, až se dílky masa budou snadno oddělovat od sebe. Bulgur zalijte vývarem nebo vodou (na 1 díl bulguru jsou potřeba 2 díly tekutiny) a 12 až 15 minut vařte doměkka. Šetrnější způsob je zalít bulgur studeným vývarem (vodou) a nechat asi 1 hodinu nabobtnat.

Listy kapusty rozdělte od sebe a natrhejte na menší kousky. Vhoďte je 
do vroucí vody a 2 až 3 minuty vařte, dokud nejsou „na skus“. Pak je rychle sceďte a vložte do ledové vody, aby si zachovaly barvu.

Hořčici smíchejte s asi 2 lžícemi olivového oleje a citronovou šťávou a podle chuti trochu opepřete. Do uvařeného bulguru vmíchejte vzniklý dresink, kousky lososa a kapustu. Toto jídlo můžete podávat teplé i studené.

Klepněte pro větší obrázek

 Více o podzimní zelenině 

  • Začínají se sklízet pozdní brambory a jejich slupka už je tak silná, že je potřeba je škrábat, nebo ještě lépe-loupat až po uvaření. Dobře zasytí a přitom mají relativně nízký počet kalorií.
  • Kapusta je jednou z podzimních zelenin nejbohatších na živiny. Obsahuje spektrum vitaminů B, C, E a K, je v ní i poměrně hodně vápníku a hořčíku. Před konzumací je třeba ji tepelně upravit.
  • Kořenová zelenina je stálicí podzimu i zimy. Patří do ní mrkev, celer a petržel (případně pastinák). Používá se při přípravě polévek i masa. Mrkev dodá pokrmům barvu a příjemnou nasládlost, petrže a celer zase kořenitost a krásnou vůni.
  • Cibule je nedílnou součástí mnoha receptů. Chcete si ji dokonale vychutnat? Menší neoloupané cibule přepulte a řezem položte na pánev. Nechte pod poklicí asi 15 minut dusit. Střed řezu se trochu spálí, vnitřek zesklovatí. Pak ji rozeberte na sukénky a chvíli poduste s máslem a solí.
Předplatné časopisu Maminka
Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Vyndání, Dresink, Nastrouhaný sýr, Červené chilli, Hovězí steak, Večeře, Občasné míchání, Kořenová zelenina, Hotový koláč, Hovězí maso, Podzim, Černý pepř, Marináda, Horké mléko, Stálé míchání, Věc, Tenký plát, Kozí sýr, Bazalka

Mohlo by vás zajímat
Babička upřednostňuje jedno vnouče. Podle vědců za to mohou i geny
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle nás nenapadlo!
Po narození syna se můj obdiv k Táně prohloubil, říká Vojtěch Dyk
Eliánek spí od dvou měsíců ve svém pokojíčku, říká Dominika Mesarošová
Otázky kolem přebalování: Jak často měnit plenku? Utírat, nebo umývat?
Dcery Karla Gotta: Která zdědila tátův talent? A která se mu nejvíc podobá?
Pár dní ve školce a už je zase nemocné? Poradíme vám, jak podpořit imunitu
Úzkostné stavy se mohou projevovat různě. A co když je má celá rodina?
Aleš Háma: Nerad kluky trestám a řvu na ně. Manželka je přísnější

Horoskopy

Ryby S koncem týdne se vám skutečně daří, a to nejen po pracovní stránce, kde patříte ke hvězdám firmy. Díky…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Cecilie, Cecílie, Cindy





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu