[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Už naši předkové užívali levanduli lékařskou při nespavosti, astmatu nebo žaludečních kolikách. Díky svým léčivým účinkům urychluje hojení ran, snižuje krevní tlak a podporuje imunitní systém. Pro svoji specifickou chuť je také hojně využívána při vaření a pečení.
Suroviny:
Postup:
Levanduli opláchneme a nastříháme na kousky. Vložíme do hrnce nebo mísy a zalijeme 1 litrem horké vody. Přidáme omytý citron nakrájený na kolečka a 3 lžičky kyseliny citronové. Zamícháme a necháme stát 24 hodin.
Druhý den tekutinu slijeme přes hustý cedník do větší nádoby a přisypeme cukr. Za občasného míchání necháme cukr rozpustit. Můžeme i mírně zahřát, jde to pak rychleji. Po úplném rozpuštění cukru slijeme sirup do lahví přes hustý cedník vyložený plátýnkem. Uchováme v lednici.
Pije se podle chuti rozředěný studenou vodou, případně s ledem. Může se ozdobit několika kvítky levandule.
Tento recept pro vás připravil web recepty.cz