Maminka.czRecepty

Lehký levandulový sirup. Připravte si doma osvěžující prázdninovou limonádu

redakce 1.  7.  2022
Asi jen těžko byste hledali někoho, kdo nezná sytě fialové květy levandule. Tato bylinka ovšem není jen na okrasu. Z levandule můžete připravit v pár krocích vynikající sirup, který se skvěle hodí do osvěžujících limonád. Ty o letních prázdninách zaručeně oceníte!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už naši předkové užívali levanduli lékařskou při nespavosti, astmatu nebo žaludečních kolikách. Díky svým léčivým účinkům urychluje hojení ran, snižuje krevní tlak a podporuje imunitní systém. Pro svoji specifickou chuť je také hojně využívána při vaření a pečení. 

Suroviny:

  • 1 l vody
  • 1 kg cukru krystal nebo cukru krupice
  • 1 ks dobře omytého citronu v bio kvalitě
  • 3 lžičky (mírně navršené) kyseliny citronové
  • 1 hrst levandule (celá nať i s květy)

Postup:

Levanduli opláchneme a nastříháme na kousky. Vložíme do hrnce nebo mísy a zalijeme 1 litrem horké vody. Přidáme omytý citron nakrájený na kolečka a 3 lžičky kyseliny citronové. Zamícháme a necháme stát 24 hodin.

Druhý den tekutinu slijeme přes hustý cedník do větší nádoby a přisypeme cukr. Za občasného míchání necháme cukr rozpustit. Můžeme i mírně zahřát, jde to pak rychleji. Po úplném rozpuštění cukru slijeme sirup do lahví přes hustý cedník vyložený plátýnkem. Uchováme v lednici.

Pije se podle chuti rozředěný studenou vodou, případně s ledem. Může se ozdobit několika kvítky levandule.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, suroviny, Letní prázdniny, Sirup, Citron, Limonáda, Dom, Nespavost, Bylinky, Krystal, Levandule