Maminka.czRecepty

Lehký třešňový clafoutis: Tenhle kefírový moučník si zamilujete. Máme také návod, jak lehce vypeckovat třešně

redakce 24.  6.  2022
Světoznámý dezert, na který jsou Francouzi náležitě hrdí, začíná získávat popularitu i u nás. A není divu! Díky smetaně nebo podmáslí má dokonale vláčný korpus a v kombinaci se sladkými třešněmi si ho zamilujete od prvního sousta.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny: 

  • 400 g třešní
  • 40 g mandlové mouky
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 60 g třtinového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • 180 g smetany, kefíru nebo podmáslí
  • 1 lžička ovocného třešňového likéru
  • moučkový cukr na poprášení
  • špetka soli

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Pokud chcete, vypeckujte si třešně předem. Připravte si zapékací formu a vymažte ji máslem. Vypeckované třešně rozložte na dno formy, posypte vanilkovým cukrem a pokapejte třešnovým likérem.

V míse utřete cukr s vejci, přidejte mouku, sůl a rozpuštěné máslo a vše důkladně promíchejte. Přilijte smetanu/kefír či podmáslí, zamíchejte a šlehejte tak, abyste získali lehké a hladké těsto. Směs nalijte na třešně. Clafoutis pečte po dobu 40 minut.

Že je clafoutis hotový, poznáte podle toho, že když pohnete s nádobou, ve které se peče, bude už těsto pevné. Nebo to zkuste zapíchnutím špejle uprostřed formy (těsto se na špejli nelepí). Hotový dezert nechte vychladnout, pocukrujte ho moučkovým cukrem a podávejte.

VIDEO: Jak snadno vypeckovat třešně? 

Témata: Recepty, Jídelníček, Vaření, Cukr, suroviny, Vaření pro rodinu, návod, Dezert, Clafoutis, Podmáslí, Moučník, Máslo, Těsto, TAK, Třešně, Smetana