Maminka.czMaminka v porodnici

Lékař u porodu nízkorizikové rodičky nemá co dělat. Někde se porody vyvolávají zbytečně, shrnuje porodník Igor Michalec

Tereza Víchová 6.  10.  2022
O moravských porodnicích a jejich moderním přístupu k rodičkám a porodu jako takovému je hodně slyšet. Se seriálem Maminka v porodnici jsme navštívili Nemocnici Krnov. A na názor jsme se zeptali zástupce primáře porodnice MUDr. Igora Michalce, Ph.D. Podívejte se na video.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V Krnově jako jedni z prvních navazovali práci s dulami, běžně tu u porodu působí i soukromé porodní asistentky, což není obvyklé. Igor Michalec v rozhovoru zhodnotil stav českého porodnictví obecně a také jasně řekl, kde ho vidí za deset let. Přečtěte si jeho názory a podívejte se na videorozhovor.

Maminka v porodnici Krnov: Dotepání pupečníku a bonding jsou tu samozřejmostí! V čem dalším jednoznačně vyniká?

Co je z vašeho pohledu dobré a špatné porodnictví? A je jiná situace na Moravě než v Čechách?

Špatné porodnictví je takové, ve kterém se zbytečně intervenuje a neintervenuje se v případě, kdy by se mělo. Ale děje se to čím dál méně. A řekl bych, že na Moravě je situace o trochu lepší. Máme tu totiž přetlak kolem Ostravy. Je tu hodně porodnic a porodů ubývá, a tak se zdejší porodnice v péči předhánějí. A díky informovaným rodičkám a zásluhou asociace dul se věci začínají dostávat do stavu, kde by měly být. Myslím, že Morava je specifická i ve vztahu k porodním asistentkám, které tu pracují samostatněji než v Čechách. 

 

na moravě pracují porodní asistentky samostatněji než v čechách.

 

Ale porodní asistentky nemají stejné kompetence jako lékaři… 

Nemají, ale pan profesor Pařízek nedávno udělal skvělou věc – inicioval tzv. akreditovaný kurz pro porodní asistentky. Protože jedním z problémů českého zdravotnictví je, že porodní asistentky nemohou podávat léky. Kurz je nastaven tak, že porodní asistentky pak můžou samostatně medikovat omezené množství léků a můžou ošetřovat menší poranění. Porody nízkorizikových žen, kterých je v krnovské porodnici zhruba 90 procent, by měly odvést samostatně. To je takzvaný anglický koncept. Stážoval jsem v Anglii v malé porodnici, která byla vedena porodními asistentkami. Ty si zvaly doktora jako konzultanta, jen když se u porodu něco dělo. Za mě je to ideální stav. 

Narození miminka v přímém přenosu! Jak probíhá císařský řez, jsme exkluzivně natočili krok za krokem

Jaké jsou časté nešvary českého porodnictví?

Zbytečné vyvolávání porodu, tím pádem vyšší frekvence císařských řezů. Toto je nutné analyzovat a z dat je třeba se poučit a zlepšovat se. 

Kde vidíte české porodnictví za deset let? 

Jednoznačně v rukou porodních asistentek. Lékař u porodu nízkorizikových pacientek nemá co dělat. Lékaři by se měli věnovat těm rizikovým a dávat 
jim maximální péči. 

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Porodní asistentka, Nejlepší video, Krnov, Mícha, Porodnictví, Morava, Igor Michalec, Čechy, Rodička, Lékař, Pan profesor, Pařízek, Porodník, Ostrava, Anglie