Maminka.czChci si rodit po svém

Lékař u přirozeného porodu nemá co dělat, ten je plně v kompetenci porodní asistentky. Tak to bude v Brně, v novém Centru porodní asistence

Tereza Víchová 29.  9.  2021
Rodit v intimitě, jen s porodní asistentkou. Není to rozmar žen, ale jeden z faktorů pro pohodový porod bez následných traumat, rozběhnutí kojení a zdravého vztahu mezi matkou a dítětem. A takovou příležitost nabízí Centrum porodní asistence v brněnské fakultní nemocnici, které už 1.10. zahájí svou činnost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porod je v hlavě. A prostředí má velký vliv

Porod je přirozená věc a 99 % rodiček ho má nastavený v hlavě. Tak přesně to říkají zkušené „porodní báby”. Jinak řečeno, pokud nenastane u maminky nebo dítěte nějaká zdravotní komplikace a oba jsou zdraví, ženy rodit umí bez zbytečných zásahů. Když dojde k přerušení tohoto naladění – více lidmi kolem, otevřenými dveřmi, řešením intimních věcí pod zářivkami a se spoustou lidí, nastávají často komplikace. Centra porodní asistence mají všechny okolnosti nastavit na 100 %.

„Přirozený porod vyžaduje především klid a pocit porozumění založený na vzájemné důvěře mezi ženou a porodní asistentkou. Porod za takových podmínek se pak stává hlubokým a emocemi nabitým zážitkem, který si v sobě rodiny nesou po celý život. Naším cílem je, aby tento zážitek byl co nejlepší,” říká vedoucí brněnského centra, porodní asistentka Miloslava Kameníková.

VIDEO:  Jak poznáte,  že začal porod?

Chci tu rodit. Jak to probíhá?

O těhotnou a rodící ženu s nízkým rizikem komplikací se v centru stará porodní asistentka podle jasně definovaných pravidel. Pracuje samostatně a přebírá veškerou zodpovědnost za poskytovanou péči. Zdravé ženy tak od 37. týdne těhotenství mohou toto centrum navštěvovat na předporodní prohlídky. Organizují tu předporodní kurzy, samozřejmostí jsou individuální konzultace a řešení porodního plánu, služby se nabízejí i online. Co z toho vyplývá? Nejvíce asi pocit, že těhotná žena není anonymní číslo v pořadí. A vybrat si může „tu svou” porodní asistentku, která se o ni později u porodu postará.

Porodní dům v nemocnici? Jde to! Takhle se rodí Na Bulovce

Příplatek za pohodlí

Ačkoliv je snaha, aby bylo maximum služeb hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, služby navíc zdarma nejsou. A je na každé ženě, kolik chce a může investovat do pokud možno hezkého a přirozeného porodu. V Brně nabízejí službu individuálního doprovodu k porodu vybranou porodní asistentkou, která bude držet pohotovost po dobu čtyř týdnů. Předem se se ženou potká, seznámí a proberou společně představu o porodu. Tahle služba je ale zpoplatněná a málo peněz to není: držení pohotovosti a individuální doprovod k porodu vybranou porodní asistentkou stojí 15 300 Kč.

A co lékař? „Hlídá”  za dveřmi

Do jisté míry připomíná Centrum porodní asistence koncept porodního domu, o nichž se v České republice vede debata už dlouho. Zásadní rozdíl je jeden – lékař je v tohle případě doslova za dveřmi:

„Lékaře a porodní asistentku vidím jako dvě rovnoprávné spolupracující profese. Porodní asistentka je tou nejvhodnější zdravotnickou profesí v péči o zdravou těhotnou a rodící ženu. Je ženě průvodkyní a podporou tak, aby mohla naplno využít síly, kterou jí dala příroda k porodu svého dítěte. Lékař je vzdělán a připraven zasáhnout v případě komplikace či patologie kdykoliv v průběhu předporodních kontrol nebo porodu. Věřím, že je možné dosáhnout souladu péče fyziologické – přirozené v bezpečí, které naše špičkově vybavená porodnice poskytuje,” říká přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno Vít Weinberger.

Matoucí rady a málo podpory: Podpora kojení v porodnicích má velké mezery, za dva roky se to má změnit

Evropské možnosti v České republice 

Po porodní alternativě při vedení fyziologického porodu volaly dlouhodobě rodičky i porodní asistentky. První vlaštovkou se stalo v únoru 2019 Centrum porodní asistence ve Fakultní nemocnici Bulovka. Následovalo tak evropské trendy a odpovídalo na rostoucí poptávku po respektujícím přístupu k ženě, zvýšení jejího komfortu a soukromí u porodu. Koncept z Bulovky se tak přejímá dál a ženy si budou moci „dopřát” příjemné prostředí u porodu, které je dosud na mnoha místech otevřenou otázkou a jistým riskem „na koho v porodnici narazíme”. Heslo Chci si rodit po svém, což byl i projekt časopisu Maminka v loňském roce, tak další těhotné ženy budou moci naplnit i v Brně.

Centrum porodní asistence Brno v kostce

  • Gynekologicko-porodnická klinika FN Brno je s 6 000 porody a 5 500 gynekologickými operacemi největší klinikou v České republice. 
  • Je perinatologickým centrem pro Jihomoravský kraj, její odborníci tak poskytují vysoce kvalifikovanou péči o ty nejkomplikovanější a nejzávažnější případy v průběhu těhotenství a porodu.
  • Vedle zachování těchto vysokých standardů se chce nyní více soustředit na porody fyziologické, péči o zdravou těhotnou a rodící ženu. 
  • Aspekty, které s tímto souvisí, jsou pozitivní zážitek z porodu, individualizovaná péče a přístup doprovázející, chápající a bezzásahový. Toto je role porodní asistentky. Proto klinika otevírá Centrum porodní asistence FN Brno. 
  • Zdroj: www.porodnicebrno.cz a www.fondproni.cz 
Témata: Porod, Kojení, Porodnice, Porodní asistentka, Bulovka, Klinika, Chci si rodit po svém, FN Brno, Vít Weinberger, Fakultní nemocnice, Brno, Centr porodní asistence, Jihomoravský kraj, Asistentka, TAK, Vztah, Miloslava Kameníková, Péče, Fakultní nemocnice Brno, Asistence, Přednosta, Česká republika, Nemocnice, Příplatek