Maminka.czKojenec

Lékaře vybírejte pečlivě... U gynekologa to platí dvojnásob

Zuzana Labudová 16.  8.  2012
Lékaře vybírejte pečlivě... U gynekologa to platí dvojnásob
Otázka, který lékař vás provede graviditou, komu se svěříte do rukou při porodu a koho necháte posléze hlídat zdraví vašeho miminka, je pro vás jistě velmi důležitá. Jak se rozhodnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mít dobrého doktora považuje většina lidí za velmi důležité.
A kdy by to mělo být důležitější, než když jde o život a zdraví vašeho dítěte? Právě těhotenství bývá často důvodem, proč některé ženy změní gynekologa. Příkladem může být pětatřicetiletá Alena z Prahy: „Chodila jsem od sedmnácti let k jednomu lékaři. Poprvé jsem k němu šla, aby mi napsal antikoncepci, od té doby jsem si chodila pro recept na prášky a jednou za rok na preventivní kontrolu. Nikdy se se mnou nijak zvlášť nebavil, myslím, že jsem ho ani moc nezajímala.

Naštěstí jsem neměla žádné potíže, až na to, že když jsem po dvanácti letech antikoncepci vysadila, nedařilo se mi otěhotnět a gynekolog to bohužel nijak neřešil, jen mi poradil, ať na to tolik nemyslím,“ vzpomíná Alena. Po třech letech si nakonec sama zařídila návštěvu Centra asistované reprodukce a po několika návštěvách se jí podařilo přimět svého lékaře, aby vyplnil potřebné papíry. Když se na druhý pokus umělé oplodnění podařilo, lékaři v CAR jí řekli, že způsob početí není pro následující těhotenství nijak důležitý, takže jelikož je jinak zdravá, nemusí navštěvovat rizikovou poradnu a může se vrátit ke svému gynekologovi.

Alena ale věděla, že to neudělá. „Tentokrát nešlo o prevenci jednou za rok a vytištění receptu, ale o miminko, navíc vymodlené, takže jsem věděla, že k tomuhle doktorovi prostě jako těhotná chodit nechci. A nevrátím se k němu ani po porodu, protože odteď už nemám zodpovědnost jen za sebe, ale i za naše dítě, takže chci, aby se mi někdo opravdu věnoval a aby případně nezanedbal nějaký problém. Navíc jsem poznala, jak může být i návštěva gynekologa relativně příjemná,“ dodává Alena. Aby si vybrala skutečně dobře, neponechala nic náhodě a na svého nového gynekologa uspořádala téměř výběrové řízení. Nejdřív se zeptala všech kamarádek i příbuzných, ke komu chodí a jak jsou spokojené.

ČTĚTE TAKÉ: Soutěž o knihu: Markéta Hrubešová - Tak vařím já

Z těchto rozhovorů vyplynuly také podmínky, které ženy většinou považují za nutné k tomu, aby byly spokojené s péčí daného lékaře. Většina považuje za nejdůležitější, aby byl lékař či lékařka na úrovni po odborné stránce. „Jedna moje kamarádka chodí k vyloženě protivné doktorce a týden před kontrolou už se děsí, co jí zase nepěkného řekne. Ale je to vyhlášená odbornice, tak to strpí. I pro mě je odbornost na prvním místě, na druhou stranu si nemyslím, že špičková péče po zdravotní stránce musí být vyvážena hulvátstvím,“ myslí si Alena. Doktor House je prostě prima v televizi, ale za svého lékaře by ho zřejmě chtěl jen málokdo. Na druhém místě ženy většinou uvádějí důvěru a alespoň relativně příjemný pocit při vyšetření.

Podle Aleny jde obojí ruku v ruce: „Moje zkušenost je taková, že pokud má gynekolog v sobě určitý takt, je to cítit jak v rozhovoru s ním, tak při vyšetření. Nakonec jsem dala na doporučení a navštívila gynekologa své sestřenice. Po prvním rozhovoru mi bylo jasné, že tohle půjde, a už jsem u něj zůstala.“ Pokud si můžete lékaře vybrat, což je sice možnost daná zákonem, ale například ženám žijícím v malých městech nebo vesnicích není jedno, zda budou dojíždět pět, nebo třicet kilometrů, zkuste si s ním promluvit o záležitostech, které jsou pro vás důležité a v budoucnu by mohly být zdrojem konfliktu. Ideální je o této perspektivě uvažovat ještě před otěhotněním, abyste pak nemusela nového doktora shánět narychlo a ve stresu. Rozhodně byste neměla mít v ordinaci pocit, že se nesmíte na něco zeptat nebo že gynekolog je tu od toho, aby o vás rozhodoval.

Dobrý lékař vám nastíní možnosti, vysvětlí jejich přednosti a rizika a pak nechá na vás, jak se rozhodnete. Neméně důležitý je také další personál, zejména zdravotní sestra. Ta je koneckonců většinou první osobou, s níž budete po příchodu do ordinace hovořit, která vám v těhotenství bude měřit tlak, vyšetřovat moč a vážit vás a s níž možná budete konzultovat některé potíže. Dobrá zdravotní sestra vás rozhodně hned ve dveřích neseřve za to, že jste přišla o pět minut později nebo že s sebou máte starší dítě. Měla by vás také dokázat uklidnit v případě, že se dostaví nějaké problémy. Méně důležité, ale ne úplně nedůležité, je také to, jak vypadá čekárna, jak dlouho budete při každé kontrole čekat, zda budete mít jako těhotná přednost a podobně.

Kolik stojí porodník?

Od letošního dubna zareagoval český zdravotní systém na to, co se v něm už dlouhou dobu dělo pokoutně, tedy na placení lékařům za to, že garantují svoji přítomnost u porodu. Někteří vybírali i deset tisíc korun (samozřejmě nezdaněných) za to, že budou na telefonu a až jim těhotná zavolá, že porod začal, přijedou do porodnice a budou jí k dispozici. Většinová sazba se pohybovala okolo pěti tisíc korun, což pro mnoho nastávajících rodičů není zrovna málo peněz. Navíc tímto černým trhem stát přicházel o podstatné částky na daních a porodnice samotné z těchto obchodů nic neměly. Proto je od letošního dubna možné vybrat si porodníka legálně. Důležité je to především pro ženy, které mají z porodu, respektive z jeho následků pro dítě, velký strach.
Může jít o prvorodičky, které mají o příchodu miminka na svět jen velmi mlhavou představu, a právě proto je děsí, nebo o ženy, které si prožily nepříjemný zážitek, či dokonce tragédii při předešlém porodu.

Bohužel se tato možnost zatím netýká porodních asistentek, přestože přítomnost porodní asistentky, která například se ženou prošla celým jejím těhotenstvím, by pocit bezpečí a psychického komfortu rovněž velmi zvýšila. A právě o to tady jde, mnoha studiemi totiž bylo prokázáno, že psychická pohoda se výraznou měrou podílí na délce, nebo v tomto případě spíše zkrácení porodu, a také na množství komplikací. Ministerstvo zdravotnictví si od legalizace poplatků slibuje potření korupce a také zlevnění prováděných úkonů. Záleží ale na konkrétní nemocnici, jakou částku z poplatku nechá lékaři, který službu poskytne, a jakou si ponechá. Celkově by však ceny měly být nižší než na bývalém černém trhu.

Zatímco k samotnému porodu si svoji asistentku zatím pozvat nemůžete, těhotenstvím by vás už brzy mohla provést i bez lékaře. Ministerstvo zdravotnictví chce totiž posílit pravomoci porodních asistentek, které by mohly o ženy pečovat v době gravidity i po porodu. K lékaři by tak budoucí maminky chodily jenom při zdravotních obtížích či na velmi specializované kontroly, například na ultrazvukovou diagnostiku. Otázkou je, zda ministerstvo tuto změnu skutečně prosadí, protože zatímco porodní asistentky jsou pro, lékaři přesun pravomocí odmítají, přestože ministr Leoš Heger argumentuje tím, že jim ušetří práci. Česká gynekologicko-porodnická společnost ústy svého prezidenta Vladimíra Dvořáka reagovala s tím, že bychom se změnou režimu vrátili do dob porodních bab.

Jdeme k pediatrovi

Další důležitý úkol vás čeká těsně před porodem, kdy byste se měla rozhodnout, kterému dětskému lékaři své děťátko svěříte do péče. Jestliže v případě porodníka jde víceméně o jednorázovou záležitost, pediatra budete zejména v prvních letech po narození dítěte vídat opravdu velmi často. Jen v prvním roce vás čeká osm preventivních kontrol, dále očkování a pravděpodobně se nevyhnete sem tam nějaké nemoci, kterou rovněž budete řešit s dětským lékařem. Obzvláště u prvorodiček plní pediatr i funkci psychické podpory a rádce. Pokud je žena maminkou poprvé, svoji matku má daleko a manžel je pořád v práci, je jen logické, že se pro odbornou radu vypraví za pediatrem. A nejde jen o záležitosti nemocí, dětský lékař je autoritou i co se týče výživy kojenců a batolat či záležitostí psychomotorického vývoje.

Ve všech těchto oblastech je velmi posilující, když víte, že se na lékaře můžete spolehnout, že je to člověk, jenž se stále vzdělává, kterého vy a vaše dítě zajímáte nejen jako osoby, jejichž opatrování vykáže zdravotní pojišťovně, ale také jako lidé, kteří se někdy mohou ocitnout v nesnázích. Pokud máte ze své nové role obavy a bojíte se, že se nebudete mít na koho obrátit, zkuste najít pediatra, který by vám pro akutní případy dal své mobilní telefonní číslo (volejte ale skutečně jenom v nouzi). Je to přece jen něco jiného, když voláte na pohotovost a hovoříte s lékařem, jehož jste v životě neviděli, než když můžete stav dítěte zkonzultovat s pediatrem, který vašeho potomka pravidelně vídá.

Delší hledání a vybírání vás asi čeká, pokud v některých ohledech takříkajíc nejdete s davem - například jste vegetariáni a chcete stejně stravovat i svou ratolest nebo odmítáte některé očkování. To všechno se může stát předmětem sporů, a proto je dobré, když najdete někoho, kdo vaše argumenty a přání vyslechne a s kým třeba najdete společnou řeč. Při výběru pediatra ale vezměte v úvahu ještě jednu věc, která se na první pohled může zdát banální, a to je vzdálenost ordinace od vašeho bydliště. Až pojedete s dítětem v horečkách, které co chvíli zvrací, k lékaři přes půl města, pravděpodobně budete litovat, že jste ho nemohli odnést do ordinace jen dva bloky od vašeho domu.

Pokud váš pediatr ordinuje v jiné městské části nebo jiném městě, může to také působit potíže při objednávání ke specialistům nebo při hospitalizaci, protože některá pracoviště stále ještě nechtějí standardně přijímat děti z jiných spádových oblastí. A co radí maminkám dětská lékařka z Berouna MUDr. Klára Šillerová? „Určitě je vhodné pediatra navštívit již před porodem, ve své praxi takové návštěvy přijímám a maminkám to pomáhá v přípravě na péči o miminko, zabrání to,zbytečným‘ nákupům a usnadní to i první návštěvu s děťátkem. Volba pediatra by se měla řídit vzdáleností od bydliště, je také nutné si zjistit, je-li daný doktor smluvním lékařem zdravotní pojišťovny maminky, ale nejdůležitější je vzájemná důvěra mezi rodičem a lékařem!“



Tipy pro vás, jak vybrat dobrého lékaře

1. Rozumíte mu
Tomu, co vám lékař říká, prostě musíte porozumět. V ideálním případě vám poskytne tolik informací, že se pak docela snadno rozhodnete pro to, co je vám nejbližší. Zoufalému vyhledávání zkomolených latinských názvů na internetu by měl být konec.

2. Věříte mu
Jakmile jednou zjistíte, že vám neřekl něco důležitého, nebo dokonce lhal, utíkejte z jeho ordinace jako v sedmimílových botách. Vztah mezi pacientem a lékařem musí stát na důvěře.

3. Nespěchá na vás
Přijdou-li potíže, nechá vám čas na rozmyšlenou, případně vás pozve znovu, až si vše promyslíte a budete chtít položit doplňující otázky. Měla byste se zkrátka cítit jako partner v léčbě.

4. Nenutí vás trávit život v jeho čekárně
Mnoho lékařů nemá sestřičku nebo se prostě jen neumějí kontrolovat v čase, a tak i pacienti objednaní na konkrétní hodinu a minutu pokaždé stráví v jejich čekárně moře času, který by mohli vyplnit něčím mnohem užitečnějším. Dobré organizační schopnosti jsou velkou výhodou!

5. Nemá patent na rozum
Pokud váš lékař na žádost o druhý názor jiného kolegy zareaguje nepříčetným výbuchem, už se k němu nevracejte. Nikdo není dokonalý a konzultace s kolegou ještě nikomu nepřitížila. O osobnostních kvalitách doktora vypovídá také způsob chování nejen k pacientům, ale i k sestře či dalšímu pomocnému personálu.

6. Pokud stále tápete, podívejte se na www.znamylekar.cz
Zde najdete řadu recenzí od pacientů z celé republiky. Přejeme šťastnou ruku při výběru!

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Zdroj konfliktů, Lék, Nepříjemný zážitek, Důležitý úkol, První rozhovor, Výběrové řízení, Mnohá studie, Vladimír Dvořák, Druhý pokus, Vytištění, Pec, Organizační schopnost, Klára Šillerová, Gynekolog, Vzájemná důvěra, Zdraví na Heureka.cz