Zraková pozornost je v poznávání velmi důležitá. A nejdůležitější jsou detaily, které lze zrakem pozorovat. Můžete s dítětem třeba společně pozorovat stékající či kapající vodu, pozorovat uspořádání listů na stonku rostliny, pozorovat co přesně dělá mravenec, kterého jste objevili v lese nebo červík, který se objevil v jablku. Nebojte se vzít lupu a dítě už od raného věku vést k detailnímu pozorování.

2. SLUCH – nasypte do láhve čočku nebo rýži

Klepněte pro větší obrázek

Tenhle smysl hraje hlavní roli, když se dítě učí mluvit. Svět je plný zvuků a když se na ně zaměříte, může to být hodně veselá zábava. Děti mohou třeba poslouchat svůj hlas, může objevovat různé rytmy a učit se je vyjádřit vlastním tělem – tleskat do dlaní, dupat, samo vytvářet zvuky a rytmy. Neocenitelný sluchový pomocník je obyčejný plastová či skleněná láhev naplněná např. rýží, čočkou či těstovinami. Poslouchejte s dětmi a vše jim vysvětlujte.

3. HMAT – vysypte do pekáče mouku

Klepněte pro větší obrázek

Hmat je základním prostředkem poznávání dětí. Nebraňte jim, ačkoliv je to někdy samozřejmě těžké. Společně objevujte co je teplé a studené, suché a mokré, měkké a drsné, jemné a pichlavé, hebké a drsné nebo třeba lepkavé. Vysypte do pekáče třeba mouku a nechte dítě, ať poznává!

4. ČICH – koření, káva, ovoce aneb v kuchyni je nejlépe

Klepněte pro větší obrázek

V kuchyni máte stovky příležitostí, jak skrze čich poznávat svět. Čichejte s dětmi ke koření, čaji, kávě, k čerstvě upečenému chlebu, nakrájenému ovoci a zelenině…Až bude dítě starší, zavažte mu oči a hrajte si na čichového detektiva!

5. CHUŤ – nebojte se všechno ochutnat

Klepněte pro větší obrázek

Rozvíjet u dítěte chuť není nic těžkého. Nechte dítě ochutnávat všechno a jen kontrolujte reakce. Upozorněte ho, že někdy může být chuť příjemná, někdy ale také nepříjemná. Zkuste olíznout citron, med, zakousněte se do šťavnatého jablka, rýže i dalších potravin jako je například aromatická zelenina. Dítě se naučí nebát se nových chutí.

Podporujte dítě ve vnímání světa 

Nejlépe můžete dětský mozek stimulovat tím, že budete dítě podporovat ve vnímání světa všemi pěti smysly, tedy zrakem, hmatem, čichem, sluchem a chutí. A důležité je upoutat pozornost dítěte na to, čeho si běžně nevšimne – řekněme, co běžně nevidí, neslyší a necítí.

5 věcí, kterými rodiče svým dětem nejčastěji brání v rozvoji