Maminka.czléky

Léky na horečku u dětí: Získali jsme vyjádření lékárníků, jak si poradit s výpadkem

Tereza Víchová 2.  9.  2022
Jedny z nejpoužívanějších léků pro děti – s účinnou látkou ibuprofen – mají výpadek a dodávky se budou obnovovat postupně. Přinášíme rady všem rodičům, jak postupovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Vypuknutí války na Ukrajině provázelo nekontrolované nakupování Ibalginu, Nurofenu a dalších důležitých přípravků pro děti. Tím došlo k vyprázdnění skladových zásob u dodavatelů,” vysvětluje pro Maminka.cz důvody potíží vedoucí lékárny Benu PC Europark Adam Socha.

Které léky chybí v lékárnách?

  • Čípky i sirupy s obsahem ibuprofenu pro nejmenší.
  • Nurofen Junior v podobě žvýkacích tobolek.
  • V ústech rozpustné tabletky pro děti Nurofen Active.

Co mají rodiče v aktuální situaci dělat, radí praktikující lékárnice a tisková mluvčí České lékárnické komory Mgr. Michaela Bažantová.

„Přestože mají léky s obsahem léčivé látky ibuprofen ve formě sirupů či čípků výpadek, jsou stále lékárny, které je mají k dispozici,” říká Michaela Bažantová. Vyplatí se tak obejít třeba pár lékáren při procházce s kočárkem a zeptat se přímo.

V určitých případech se podle Michaely Bažantové také dají potřebné léky nahradit přípravky s jinou účinnou látkou – paracetamolem (např. léky Panadol, Paralen).

„Jde ale vždy o konkrétní potíže, paracetamol totiž nemá protizánětlivé účinky,” dodává odbornice. Radí proto vše konzultovat s lékárníkem (popř. s pediatrem podle vážnosti stavu dítěte).

Pomoc, má horečku! Jak s ní bojovat a proč ji nemusíte hned srážet?

„Léky Paralen nebo Panadol zatím dostupné jsou, ale v tuto chvíli jsem sledoval skladové zásoby dodavatelů a už vidím, že se tam objevují také výpadky. Takže je možné, že do pár týdnů dojdou zásoby také na lékárnách. K obnovení dodávek by snad mělo dojít na konci roku,” dodává k situaci Adam Socha.

Michaela Bažantová má také radu pro rodiče starších dětí – ti si mohou vypomoct „nedětskými” verzemi léků.

„Pro větší děti určitého věku a od váhy dvacet kilogramů se dá využít třeba lék Ibuprofen s obsahem 200 mg účinné látky,” říká Michaela Bažantová.

VIDEO: Jak správně měřit dítěti teplotu

Rodiče by každopádně neměli panikařit a vykupovat zásoby ve velkém. Kdy se na pultech léky pravděpodobně znovu objeví, je vidět v následující tabulce:

Klepněte pro větší obrázekZdroj: SÚKL
Témata: Zdraví, Děti, Rodiče, Nemoci, Dětské nemoci, léky, Lékárník, Lékárna, Michaela Bažantová, Ibuprofen, Výpadek, Nakupování, Lék, Účinná látka, Rada, Ibalgin, Nurofen, Zásoby, Panadol, Zdraví na Heureka.cz