Maminka.czKojenec

Létání miminek

Klára Kotábová 5.  5.  2010
Létání miminek
Určitě chcete, aby váš potomek byl vyrovnaný, měl k vám stoprocentní důvěru, věděl, že se na vás může kdykoli spolehnout. Jenže jak daleko jste ochotná při budování takového vztahu zajít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nedávno se v České republice objevily kurzy nabízející létání s miminky. Nenechte se mýlit, nejde o to, že je posadíte do sedačky v letadle a budete trénovat nácvik na letní dovolenou. Tyto kurzy se zaměřují na navázání spolupráce a nebetyčné důvěry mezi miminkem a rodiči. Jak tvrdí provozovatelé, na nácvik můžete s miminky docházet prakticky od narození a nehrozí žádné nebezpečí. To však posuďte sama. Miminka jsou během „leteckého kurzu“ vyhazována do vzduchu, rodič vezme miminko za některou z končetin a mává s ním, občas dokonce pohazuje.

Pediatři jsou zděšeni. My jsme již také o „shaking syndromu“ psali. Odborníci poukazují na to, že časté měnění rychlosti, držení za křehké paže a velká odstředivá síla při cvičení mohou dětem způsobit nevratná poškození s dlouhodobými či trvalými následky. Stejně jako při „baby shaking syndromu“ je ohrožena především krční páteř, mícha, mozek a oči.

Pozor: Následky takového zacházení se navíc mohou objevit až po delší době, takže z kurzu budete možná odcházet se spokojeným miminkem, jeho obtíže však jednou budete přičítat všemu, jen ne své snaze dopřát mu to nejlepší.

Všeho s mírou

Pokud toužíte poskytnout svému drobečkovi to nejlepší k jeho rozvoji, poraďte se vždy nejprve se svým pediatrem. Létající miminka mohou být dnes možná hitem mezi maminkami, ale ty rozumné jen v šoku zírají, co může jiné dospělé osoby napadnout. Nepodlehněte nikdy módním trendům. I když provozovatelé těchto kurzů je vydávají za bezpečné, nehoda se může přihodit vždy. A přece nechcete ublížit svému nejdražšímu zlatíčku…

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Létání, Mimi, Let, Časté měnění