Maminka.czZdraví

Létání v těhotenství

Veronika Ageiwa 15.  7.  2016
Přemýšlíte, jestli se vydat na letní dovolenou letadlem i přesto, že jste těhotná? Kdy se to nedoporučuje a jaká jsou rizika? O svých zážitcích vyprávějí maminky-cestovatelky a rady přidává zkušená fyzioterapeutka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem byla těhotná se svým prvním dítětem, obletěla jsem doslova celou zeměkouli,“ říká moje kamarádka Vanesa. „Letěla jsem z Čech do Texasu, o něco později pak dále do Japonska a zpět do Prahy. Prošla jsem několika letištními kontrolami a všude kromě USA mi byla umožněna bezpečnostní kontrola pohmatem namísto skeneru.V Texasu mi řekli, že rámy nejsou pro těhotné ženy škodlivé, ale já bych se stejně cítila lépe, kdybych jimy projít nemusela.“

Které sedadlo je nejvhodnější?

Letecké společnosti blokují některá sedadla pro rodiny s malými dětmi nebo další pasažéry se speciálními požadavky. Pokud nejste spokojena s místem, které vám bylo přiděleno při odbavení zavazadel, můžete své štěstí zkusit ještě jednou před nástupem do letadla.

„Když jsem letěla jako těhotná, vždy jsem si požádala o lepší sedadlo,“ přikyvuje maminka Vanesa a dodává: „Pokud bylo něco vhodného volné, letecké společnosti se mi vždycky snažily vyjít vstříc. Buď mi zdarma změnily sedadlo na ‚economy plus‘, nebo mi alespoň umožnily sedět do uličky blízko toalety a nechaly vedlejší sedadlo volné, abych si mohla udělat pohodlí. Vždy jsem žádala o sedadlo do uličky, protože mi moje gynekoložka doporučila, abych se při letu často procházela.“

Jana Masaříková, bývalá letuška Emirates Airline, k tématu nejlepšího sedadla pro těhotné dodává: „Osobně se domnívám, že neexistuje ideální sedadlo, protože každý má svá vlastní kritéria a preference. Já nejraději sedím v uličce, protože nevydržím celý let sedět a potřebuji se co chvíli projít a protáhnout. Někdo jiný zase ocení klid u okénka. Těhotné ženy nemohou sedět na sedadlech u nouzových východů, protože cestující na těchto sedadlech mají v případě potřeby napomáhat s evakuací letadla.“

Dobré zkušenosti s létáním má i Hanako z Japonska: „V šestnáctém týdnu těhotenství jsem letěla z Japonska do Evropy se společností Japan Airlines. Jejich přístup byl velmi profesionální. Přesto, že let trval čtrnáct hodin, neměla jsem za celou dobu žádný zdravotní problém. Jediné, co mě zaskočilo, byl fakt, že mi nestačilo jídlo, které nám během letu podávali. V průběhu těhotenství jsem si zvykla jíst větší porce, a tak jsem si musela v letadle jídlo dokoupit. Kromě toho jsem musela jít snad dvacetkrát na toaletu,“ dodává Hanako.

„Tato letecká společnost věnuje těhotným ženám speciální pozornost. Letuška mi jako dárek přinesla malou dřevěnou dětskou hračku a také brožurku o létání v těhotenství. Protože jsem jako těhotná letěla poprvé, dělala jsem si trochu starosti, ale po přečtení brožurky jsem se cítila lépe. Kromě toho se mě přišla jiná letuška zeptat, jestli se cítím dobře a jestli je všechno v pořádku. Přístup letecké společnosti se mi moc líbil.“

Létání s těhotenským bříškem má svá pravidla

Pokud se vám stane, že vám na dlouhém letu nestačí jídlo nebo pití, které vám letuška přinese, můžete se při procházce po letadle poohlédnout po nabídce snacků. „Protože jsem se na rozdíl od svých předešlých letů v těhotenství hodně procházela po letadle, všimla jsem si, že na konci letadla, kde mají letušky kuchyňku, je stále k dispozici džus, voda a slané krekry. Několikrát jsem se tam šla napít, a tak měla i příjemný cíl procházky. Dovedu si ale představit, že se taková nabídka může lišit podle dopravní společnosti a délky letu,“ dodává Vanesa.

Problémy s připojištěním

Nevýhodou při cestování v těhotenství jsou komplikace při sjednání zdravotního připojištění. „Když jsem se rozhodla vycestovat, hledala jsem vhodné pojištění. Téměř všechny pojišťovny však do pojištění nezahrnují hrazení těhotenských kontrol a zdravotních komplikací, které by mohly následkem těhotenství nastat,“ říká maminka Vanesa.

Létání v těhotenství
Těhotenská poradna

Létání v těhotenství


Vzápětí dodává: „Hodně mě to odradilo a přístup pojišťoven mě znechutil. Je samozřejmé, že jsem při vycestování měla největší obavy právě z možných těhotenských komplikací. Ale vzhledem k tomu, že mé těhotenství probíhalo naprosto bez problému, nakonec jsem se rozhodla vycestovat.“

Dokdy létat?

Nejvyšší riziko vás čeká v prvním trimestru a na konci těhotenství. Na začátku hrozí těhotným ženám kvůli tlaku v kabině potrat, na konci pak z téhož důvodu předčasný porod. Z toho tedy plyne, že nejvhodnější doba pro leteckou dovolenou je pro vás ve druhém trimestru.

Při častém létání hrozí těhotným ženám předčasné sestupování plodu, což také zvyšuje riziko předčasného porodu. O vhodnosti létání ve vašem případě se proto raději poraďte se svým gynekologem. Dokdy můžete letět, závisí také na letecké společnosti, se kterou se rozhodnete přepravovat.

Například České aerolinie vyžadují od 34. týdne speciální potvrzení od lékaře (formulář Medical Information Form) o tom, že těhotná žena je schopná letu. Toto potvrzení musí být maximálně šest dnů staré. Obecně se doporučuje po 36. týdnu nelétat vůbec.

Chystáte se na "těhotenský let"? Na co nezapomenout...

  • obléct si volné šaty bez škrtivého pásku
  • přibalit si teplé ponožky nebo bačkory na přezutí
  • koupit si extra láhev s vodou pro dostatečnou hydrataci
  • vzít si svačinku, pokud se vám zvýšil apetit
  • pořídit si formulář od lékaře (podle požadavků dané letecké společnosti).
  • zvážit možnost cestovního připojištění a speciálně se zaměřit na pojištění komplikací v těhotenství
  • zarezervovat si sedadlo umístěné do uličky

Nese to svá rizika

Mgr. Lucie Tesařová, fyzioterapeutka, centrum Therapy Point

Jaké potíže může těhotné ženě způsobit dlouhý let letadlem?

Dlouhý let letadlem bývá diskutován především z důvodu měnícího se tlaku v kabině, se kterým se mění i tlak krve v těle. Pokud je let dlouhý, přidávají se obtíže spojené s nedostatkem pohybu, nejčastěji bolesti zad a otoky nohou.

Létání v těhotenství tedy není přímo nebezpečné, ale určité riziko s sebou nese. To je dobré mít na paměti zvláště v prvním trimestru, kdy je obecně vyšší riziko potratu, a dále ve třetím trimestru, kdy se rozvolňují tkáně, a hrozí předčasný porod. Létání také může umocnit stávající obtíže. V případě nejistoty by těhotné ženy měly cestování letadlem konzultovat se svým lékařem.

Za zvýšené riziko se považují především nemoci cévního a dýchacího systému či jiné specifické faktory (prodělaná trombóza, křečové žíly, nedávná operace či zranění, obezita, obtíže s páteří, věk nad 40 let). Co těhotným ženám na dlouhém letu doporučujete? V první řadě předcházet jakýmkoli obtížím dlouhodobou péčí o tělo vhodným cvičením a zdravou stravou.

V průběhu letu se pak pohybujte po kabině alespoň jednou za hodinu. Vsedě můžete zlepšovat krevní oběh drobnými pohyby nohou a rukou. Nezapomínejte na dostatečný přísun nealkoholických neperlivých nápojů a pohodlné oblečení. Nezbytné je podložení bederní páteře.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Vhodnost, Nejvyšší riziko, Dýchací systém, Bederní páteř, Nejvhodnější doba, Trombóza, Letuška, Přezutí, Vanesa, Tesař, Dlouhý let, Část léta, Letecká společnost, Dostatečný přísun, Létání, Let, Nealko, Emirates, Texas, Pohodlné oblečení, Speciální pozornost, Určité riziko, Zdraví na Heureka.cz