Maminka.czLéto s dětmi

Dětské letní tábory 2021: Kde hledat, kdy nechat děti testovat a co všechno bude letos jinak

Simona Procházková 18.  6.  2021
Přemýšlíte, zda děti poslat o prázdninách na tábor? Dlouho nebylo jasné, jak to s nimi nakonec dopadne. Nyní už je rozhodnuto, letní tábory budou. Ovšem za jakých podmínek? O co byste se měli zajímat? Poradíme, co všechno je potřeba včas zařídit, jak najdete ten nejlepší tábor, kde se ratolesti budou cítit dobře a bezpečně, a kdy bude potřeba covid test.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že při zachování současné příznivé epidemiologické situace se budou moci dětské letní tábory o prázdninách konat. Jejich organizátoři se musí samozřejmě řídit aktuálními nařízeními a podmínkami hlavní hygieničky. 

Na tábor jen s negativním testem

Ministerstvo zdravotnictví upřesnilo podmínky, které musí splnit každý zájemce o účast na letním dětském táboře. Jde zejména o povinné testování. Potvrzení o negativním výsledku covid testu (PCR či antigenního) musí mít každý účastník tábora. Děti s PCR testem (starým maximálně sedm dní) se nebudou muset v průběhu pobytového tábora znovu přetestovat. A to ani v případě, že s nimi na stejný turnus pojedou i děti jen s antigenním testem nebo samotestem.

Přetestování dětí na táborech, které trvají déle než týden, bude po sedmi dnech nutné jen u těch, které před odjezdem podstoupily antigenní test nebo rychlý samotest přímo na místě. 

Zajděte za pediatrem

Zásadní podmínkou, aby mohl váš potomek na tábor odjet, je aktuální potvrzení o zdravotním stavu (tzv. zdravotní způsobilost) od praktického lékaře. Zdravotní posudek od pediatra není ničím neobvyklým, ten bývá podmínkou pobytu dítěte na táboře každý rok. Letos je ale potřeba, aby byl vystaven aktuální, a potvrdil tak způsobilost dítěte na tábor jet i vzhledem k epidemii koronaviru. Kromě potvrzení od lékaře musí děti i ostatní účastníci, jako jsou vedoucí, personál kuchyně a úklidu či instruktoři, doložit potvrzení o bezinfekčnosti. „Potvrzení o bezinfekčnosti dokládá, že účastník nejeví příznaky covid-19 a ve 14 dnech před odjezdem nepřišel do styku s osobou nemocnou infekčním onemocněním nebo podezřelou z nákazy covid-19,“ objasňuje hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Kam s dětmi o prázdninách: Tábor, nebo babička? A jak vybrat?

Přísnější hygienický režim

Mezi další podmínky budou i letos patřit přísnější pravidla pro personál v kuchyni (zajištění provozní čistoty, vybavenost dostatkem ochranných prostředků).

„Pokud bude dobrá epidemiologická situace a organizátoři budou dodržovat pravidla, není důvod, aby tábory neproběhly. Naopak bychom chtěli aktivity dětí v přírodě podpořit, a umožnit jim tak v létě seberozvoj a dobrodružství, které tábory přináší. Zvýšený důraz klademe především na dodržování pravidel osobní a provozní hygieny všech účastníků. To znamená pravidelné mytí rukou za použití mýdla a jednorázových ručníků, používání dezinfekce, pravidelný úklid a dezinfekce toalet a sprch, nošení roušek mimo areál tábora a volnou přírodu a dodržování preventivních pravidel při kašlání, kýchání a rýmě,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Povinnost nošení roušek by měli vedoucí tábora upravit podle aktuální epidemiologické situace. 

Vybíráte tábor? Na tohle dávejte pozor

Nabídka je momentálně dost bohatá a rozhodnout se, kam své potomky vyšlete, aby se jim tam líbilo a byli v dobrých rukách, není snadný úkol. Na co se zaměřit, když chcete vybrat tábor, kde bude vašemu dítěti skutečně dobře? Vybírejte spolu, povídejte si o představě dítěte, soustřeďte se na jeho zájmy a zaměření tábora (na jaké téma probíhá například celotáborová hra). „O kvalitě tábora vám hodně napoví i délka jeho existence a reference, nejlepší je samozřejmě šeptanda a doporučení od kamarádů či známých. Většina táborů již zveřejňuje na webu fotografie i videa, má vlastní internetové nebo facebookové stránky. Ukažte dítěti na internetu místo, kde bude tábor probíhat a fotky z předchozích ročníků. Zavzpomínejte a podělte se o své vlastní zábavné a vtipné zážitky a zkušenosti. Udělejte maximum pro to, aby se dítě na tábor těšilo. Ideální je, obzvláště, když dítě odjíždí na tábor poprvé, pokud jede v doprovodu sourozence nebo kamaráda. A dobrá rada na závěr: mobil nechte doma, pomůže to především vám, rodičům,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová, čtyřnásobná máma a majitelka a instruktorka Baby clubu Juklík, kde rovněž pořádají příměstské tábory a kempy, zaměřené na sport a plavání.

Jak poznat, zda je pořadatel tábora spolehlivý a seriózní? Dobrým vodítkem je akreditace. Každý kvalitní dětský tábor by měl mít certifikát schválený Ministerstvem školství, kterým se akreditují hlavní vedoucí (na základě školení).

Kluci mívají větší strach z odloučení než holky. Jsou větší mamánci?

„Určitě doporučuji rodičům ověřit si kvalitu tábora, přečíst reference, zajímat se o zkušenosti organizátora s prací s dětmi. Tábor, kam posíláme naše děti, by měl mít kvalitní zázemí, skvělou organizaci, předem naplánovaný program, zábavnou náplň, a hlavně musí být veden lidmi, kteří dětem rozumí a mají s prací s nimi dostatek zkušeností,“ zdůrazňuje Kristýna Přibylová, majitelka dětských tělocvičen Monkey’s Gym, která sama pořádá příměstské sportovní dětské tábory a kempy.

Co říkají aktuálně k táborům jejich pořadatelé?

Ing. Kristýna Přibylová, majitelka profesionálních dětských tělocvičen Monkey’s Gym, které pořádají sportovní příměstské tábory:

O příměstské tábory je stále větší zájem. Chceme udělat vše pro to, aby se dětí a jejich radosti z pohybu aktuální situace dotkla co nejméně. Různých omezení a zákazů si v uplynulém roce užily až dost. Počítáme se všemi opatřeními, která dodržujeme již nyní – dezinfekce, rozestupy, roušky všude kromě cvičení, pravidelné testování lektorů, a to i pokud to nebude nařízeno státem. Organizaci máme díky mnoha letům zkušeností už nacvičenou, platná nařízení tak jen plynule zakomponujeme a tábory mohou bez problému začít.

Počítáme s malými skupinkami maximálně 15 dětí, průběžnou dezinfekcí prostor i pomůcek a co největším podílem pohybu na čerstvém vzduchu. Z našeho pohledu nemá nyní smysl řešit, zda a jaké testy budou muset děti absolvovat. Všichni jsme si v poslední době zvykli, že situace se může změnit doslova ze dne na den. Vyčkáme tedy, jak vláda rozhodne, a pak podle toho budeme postupovat. Testování se stalo běžnou součástí našich životů – děti jsou testované ve škole, musí se testovat před odjezdem na dovolenou nebo před sportovními tréninky. Myslím, že s tím nemají žádný problém, a věřím, že případný test před táborem nebude pro rodiče velkou komplikací.

Štěpánka Štrougalová, majitelka plaveckých center Baby Club Juklík, které pořádají pravidelné plavecké příměstské tábory

Na příměstské tábory se opravdu těšíme. I když smíme mít bazény otevřeny, stále platí přísná pravidla, která omezují běžný provoz pravidelných kurzů. Příměstské tábory jsou v Juklíku ale pořádány v komorním prostředí, a tak zcela přirozeně splňujeme podmínky konání nařízené vládou i při zcela běžném provozu. Vláda schválila podmínky pro tábory a nevyplývá z nich žádné nestandardní či složité papírování ani pro organizátory, ani pro rodiče. Budeme se snažit dětem připravit příměstský tábor tak, jako každé léto. Součástí bude nepřeberné množství aktivit a zážitků.

Vynasnažíme se, aby děti nepoznaly, že je případné nařízení omezuje. Máme vlastní bazén, obrovskou zahradu a krásná přilehlá hřiště v blízkém okolí. Prostor pro hry a zábavu v „bezpečí uzavřené skupiny“ máme tedy dostatečné množství. Uvidíme, jaká situace bude v průběhu prázdnin, ale zatím uvažujeme o jediné změně. Pravidelně organizujeme ve čtvrtek celodenní výlet. Pokud bychom měli pocit, že cestování není zcela bezpečné, tento rok jej vynecháme. Dokážeme dětem nabídnout atraktivní program přímo v našem areálu.

VIDEO: Vezete své děti na tábor autem? Tyto triky, jak na bezpečnou jízdu, se budou hodit.

Úžeh a úpal u dětí: V čem se liší, na co dávat pozor a jaká je první pomoc?
Jaký opalovací krém vybrat pro sebe i děti? Galerie plná tipů
Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Dovolená s dětmi, Praktické rady, Maminka cestuje, Prázdniny, léto, Léto s dětmi, MZČR, Ratolest, Příměstský tábor, Baby Club Juklík, Miki, Juklík, Monkey's Gym, Dětský tábor, PCR test, Hygienička, Moneta Money Bank, Tábor, Pořadatel, GEA, GYM, Organizátor, Potvrzení, Covid