Maminka.czŠkolák

Letní dietní jídla, která si zamilujete

31. 5. 2012
Letní dietní jídla, která si zamilujete
Při úspěšném hubnutí je důležitá pestrá strava, v níž nechybí žádné důležité vitamíny a minerály, ale která zároveň obsahuje méně energie, než většina našich oblíbených jídel. Neznamená to ale, že byste měly jíst jídla, která vám nechutnají.

Přínášíme vám tipy, na pokrmy, které jsou chutné, zdravé, snadno se připravují a dietu vám stoprocentně ulehčí.

Mrkvozelný salát

Tento lehký salát je výborným zdrojem vlákniny a vitamínů. Jeho dostupnost oceníte obzvláště v zimě, kdy většina ovoce a zeleniny na trhu není zrovna nejčerstvější a je velmi drahá. Salát můžete chroupat celý den, pochutnáte si, pročistíte střeva a zhubnete.

Ingredience:
1 malá hlávka bílého zelí
4 mrkve
1 lžíce kvasného octa
1 lžíce slunečnicového oleje
1 lžíce cukru

Zelí nakrouháte, mrkev nahrubo nastrouháte, zalijete zálivkou z oleje, octu a cukru a vše promícháte. Necháte v ledničce hodinu odležet a podáváte.

Tzatziki

Tato řecká pochoutka je velice osvěžujicí především za horkých letních dnů. Ttzatziki můžete jíst samotné, s pečivem nebo jako přílohu k masu. Originální tzatziki se připravují z hustého řeckého jogurtu, ale věříme, že vám bude chutnat i tato nízkotučná varianta.

Ingredience:
2 salátové okurky
400 g bílého jogurtu 3,5% tuku
Směs koření Zaziky (lze nahradit solí, pepřem, koprem a lisovaným česnekem 1 – 2 stroužky dle chuti).

Do připraveného jogurtu prolisujte česnek, přidejte nastrouhanou okurku, olivový olej a jemně nasekaný kopr (popř. přímo směs koření). Promíchejte, dochuťte citrónovou šťávou, osolte a posypte čerstvě mletým pepřem.

ČTĚTE TAKÉ: Co a kolik pít, abyste nastartovali hubnutí?

Grilovaná zelenina

Pokud vám už saláty lezou až ušima a máte chuť na něco teplého, vyzkoušejte zeleninu ogrilovat. Grilovanou zeleninu můžete podávat jako přílohu k masu či k rybám nebo jíst samotnou - skvělá je s lehkou omáčkou z jogurtu a majonézy.

Ke grilování se výborně hodí rajčata, cibule, papriky, cuketa nebo lilek. Zeleninu před grilováním lehce pokapejte olivovým olejem. V obchodech už jsou k dostání speciální směsi koření na grilovanou zeleninu, tak je vyzkoušejte!

Pomazánky a sladké dezerty z tvarohu

Nízkotučný tvaroh je neocenitelným pomocníkem při dietě. Je chutný, osvěžující, snadno stravitelný, obsahuje velké množství bílkovin a lze jej připravit naslano a i nasladko.

Výbornou tvarohovou pomazánkou je třeba rozhuda – s nadrobnou nakrájenou cibulkou a sladkou mletou paprikou (nebo paprikovou pastou) nebo česneková pomazánka s pažitkou a petrželí. Tyto pomazánky lze zjemnit lžící kysané smetany.

Z tvarohu vytvoříte i nespočetně dietních dezertů. Chutný je tvaroh sám o sobě s trochou cukru, delikatesou se stane, když v něm rozmícháte lžíci kakaa. Rafinovanou pochoutkou je tvaroh s vanilkovým cukrem a citrónovou šťávou. Zdravý a osvěžující je tvaroh po řeckém způsobu s medem a ořechy. Tvaroh lze ochutit také jakoukoli zavařeninou a samozřejmě i čerstvým ovocem.

Strouhaná mrkev s jablkem

Pochoutka z dětství, na které si smlsnou i v dospělosti nejen dietářky. Mrkev je lehká, plná vitamínů a příjemně sladká, nastrouhané jablko a citrónová šťáva její chuť jen podtrhnou. Pokud si chcete dopřát, můžete k jablku a mrkvi přimíchat hrst rozinek.

Zeleninový krém

Výborná hustá polévka, která zasytí a zahřeje a přitom neobsahuje žádný tuk. Čím více zeleniny doma najdete, tím bude polévka lepší, obecně by v ní neměla chybět kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), cibule a česnek; pokud ale přidáte brokolici, květák, kapustičky, kukuřici nebo pórek, určitě nic nezkazíte.

Zeleninu deset minut povaříte a potom propasírujete nebo rozmixujete ponorným mixérem, aby vznikl hustý krém. Polévku můžete zjemnit lžící zakysané smetany a před podáváním ozdobit nahrubou nastrouhanou mrkví.

Rychlá italská rajská polévka

Další výborná lehká polévka, která přijde vhod hlavně za lezavých podzimních večerů.

Ingredience:
1 l rajčatového džusu (nebo italský rajský protlak passata di pomodoro)
2 stroužky česneku
1 mrkev
Sůl a pepř na dochucení
Lžíci strouhaného parmazánu
100 ml vody

Ve vodě krátce povaříme mrkev nakrájenou na kolečka a česnek nakrájený nadrobno. Přilijeme džus/passatu a přivedeme k varu. Osolíme a opepříme. Podáváme sypané strouhaným parmazánem.

Věříme, že vám naše recepty budou chutnat a že vás inspirují k dalším lehkým dietním pokrmům.


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Batole, Kojenec, Předškolák, Školák, Výživa a stravování, Strouhaná mrkev, Neocenitelný pomocník, Nastrouhané jablko, Let, Nasekaný kopr, Rajský protlak, Hustý krém

Mohlo by vás zajímat
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle nás nenapadlo!
Matky jsou jak elitní vojáci ve výcviku, píše Marie Doležalová
Bláznivá letní láska: Málem jsem utekla od dětí a muže. Doteď se stydím
Jsem obézní. V těhotenství jsem cítila ze strany lékařů odpor a styděla se
Proč pořád tak zlobí? Možná za to můžete vy! Ovládejte se
Mahulena Bočanová: Epileptický záchvat dcery přišel zničehonic, změnil mi život!
Těhotenství je zásah do sebevědomí, říká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková
Lékařka mi řekla, že dcera je autistka. Ona ale špatně slyšela!
Meghan a Harry pokřtili syna Archieho. Chyběla královna a obřad byl soukromý

Horoskopy

Beran Už je tady zase další pracovní týden a vy se na něj vůbec netěšíte, protože se necítíte dobře. Zkrátka…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Ludmila, Lidmila, Kornelie





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu