Maminka.czDovolená s dětmi

Dovolená s miminkem. Kam vyrazit a na co všechno je potřeba myslet?

Simona Procházková 3.  8.  2022
Vydat se s kojencem na letní dovolenou, nebo své plány raději o rok či dva odložit? A kam vyrazit? Na hory, k moři, na chalupu, do kempu nebo penzionu? Ať už vyjedete s nejmenšími ratolestmi kamkoli, vyplatí se dobře předem vše naplánovat a nepodcenit přípravu. Máme pro vás spoustu praktických rad a tipů, jak na to, abyste si společné volno všichni užili v maximálním klidu a v pohodě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Společná letní dovolená jistě patří ke vzácným okamžikům, kdy je rodina pohromadě a má na sebe dost času. Pravidlo číslo jedna zní: pokud máte malé děti, je potřeba přizpůsobit rodinnou dovolenou tak, aby se cítily dobře a byly v bezpečí.

VIDEO: Jak bezpečně cestovat s dítětem v autě? 

S miminkem raději zapomeňte na dobrodružství typu „ubytování seženeme až na místě“ nebo na příliš akční dovolenou. Žádný kojenec nebude štěstím bez sebe, když ho budete nosit týden na zádech v krosničce uprostřed kopců nebo ho posadíte do cyklovozíku, kde bude trávit několik hodin denně, protože vy si chcete užít pořádné vyjížďky. Pokud se chystáte s kojencem k moři, zvolte, jestli je to jen trochu možné, spíše mimosezonní měsíce a vyrazte v červnu nebo září. Vyhnete se nesnesitelným vedrům a davům turistů.

Štěstí přeje připraveným

Pečlivé plánování s dostatečným časovým předstihem a příprava se opravdu vyplatí. S nejmenšími dětmi to prostě jinak nejde, pokud se nechcete dostat do potíží, které vám dovolenou znepříjemní nebo dokonale otráví. Na co všechno před odjezdem myslet?

LittleLife Family First Aid Kit lékárnička LittleLife Family First Aid Kit lékárnička
nabízí 18 obchodů za ceny od 869 Kč
POROVNAT CENY
  • Včas si zjistěte co nejvíce informací o místě pobytu (cestovní kancelář, recenze na internetu, doporučení a zkušenosti známých…), klidně kontaktujte vybraný penzion nebo hotel, abyste se zeptali na vše, co vás zajímá (například na to, zda vám půjčí dětskou postýlku nebo zda se hotel nenachází na hlavní třídě plné barů, kde budou dlouho do noci probíhat rušné diskotéky).
  • Nezapomeňte veškeré potřebné doklady, zejména cestovní pasy všech členů rodiny (i miminko musí mít při cestě do zahraničí platný doklad totožnosti, v Evropě stačí občanský průkaz) a kartičky zdravotní pojišťovny.
  • Zjistěte si, jak dobře je dostupná lékařská péče v cílové destinaci.
  • Zabalte do kufru vše, co potřebujete ke každodenní péči o potomka (kojenecké mléko, pleny, příkrmy ve skleničkách, hygienické potřeby, léky, a to zejména na snížení horečky, proti průjmu a bolení bříška, oční kapky).
  • Nezapomeňte na dobře vybavenou cestovní lékárničku.
  • Sjednejte si kvalitní cestovní pojištění a pojištění léčebných výloh.
  • Pokud vaše dítě cestuje do zahraničí bez jednoho z rodičů, může se vám stát, že po vás budou vyžadovat souhlasný formulář podepsaný druhým rodičem.
  • Máte-li jiné příjmení než vaše ratolest, opatřete si důkaz o vašem vztahu, například kopii rodného listu. 
Rakousko: Nej místa, kam se v létě vydat s dětmi

Respektujte režim dítěte

Ani na dovolené nerezignujte na zavedený denní režim, který má vaše děťátko běžně doma. Pokud ho totiž narušíte, je dost pravděpodobné, že miminko bude rozmrzelé, nespokojené, plačtivé a unavené, což klidu a pohodě na dovolené nepřidá. Přetažené a vyčerpané dítě špatně spí, dělá problémy s jídlem nebo urputně pláče. Pozor dejte také na přehřátí nebo úžeh, nenechávejte miminko celý den venku (zejména od 11 do 15 hodin, kdy je intenzita slunečního záření nejvyšší, pobývejte raději v hotelovém pokoji nebo chatičce, kde mu dopřejete trochu spánku a odpočinku) a dbejte na ochranu před sluníčkem.

Na co myslet při balení:

  • Promyslete, které věci můžete v dané destinaci bez problémů koupit, pokud tedy nejedete na úplnou samotu nebo daleko od města. Mějte na paměti, že ne vždy a všude je snadné najít obchod.
  • Pokud cestujete s malinkým miminkem, které už není kojené, mějte pro něj vždy připravenou lahvičku s mlékem – kdykoli a kdekoli. To samé platí i v případě plenek.
  • Pořídit na místě můžete i opalovací krém. Pokud dítě nemá vyloženě třeba atopickou pokožku, malé balení dětského opalovacího přípravku pořídíte všude.
  • Nevozte s sebou zbytečně nic, co ani doma nepoužíváte každý den nebo alespoň párkrát do týdne.
  • Při balení myslete prakticky. Promítněte si svou dovolenou tak, abyste měla představu, co by vaše miminko nemělo postrádat, jaké věci se hodí mít v záloze, a které by vám naopak jen zabíraly místo.

Autem, nebo letadlem?

Jaký je ideální dopravní prostředek pro dovolenou s malým dítětem? Na kratší vzdálenosti určitě auto, které poskytne mrňouskovi dostatečné pohodlí a komfort během cesty. Navíc můžete zastavit, kdykoli je potřeba, a dítko v soukromí nakrmit či přebalit. Nejlepší je vyrazit na cestu navečer, v době, kdy je miminko už unavené a zvyklé chodit spinkat. V sedačce většinou usne a cesta mu rychleji uteče. Pokud vás čeká delší trasa, udělejte si zhruba po třech hodinách alespoň půlhodinovou přestávku, abyste se protáhli, nasvačili a nadýchali čerstvého vzduchu.


Nejoblíbenější chrastítka pro miminka

Lamaze Hudební housenka Lamaze Hudební housenka
nabízí 22 obchodů za ceny od 303 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené hračky


Pro delší cesty, zejména k moři, je pak nejlepší variantou letadlo. Nezapomeňte si vzít s sebou na palubu pleny, kojeneckou výživu, dudlík, vlhčené hygienické ubrousky a dezinfekční gel. V letadle je hodně suchý vzduch, mějte proto pro děťátko dostatek tekutin. U konkrétní letecké společnosti si zjistěte, jak můžete s miminkem cestovat a kolik to stojí. U některých aerolinek cestují miminka zcela zdarma, takže nemají nárok na vlastní sedadlo, některé nabízejí speciální sedadla pro rodiny s malými dětmi.

Co nezapomenout přibalit pro miminko:

  • oblíbeného usínáčka (plyšáka)
  • neokoukanou hračku, která děťátko zabaví
  • pohodlnou měkkou deku
  • aspoň 1 velkou látkovou plenu, má takřka univerzální využití
  • alespoň 2 dudlíky (pokud je na ně miminko zvyklé)
  • minimálně 2 lahvičky na mléko, čaj nebo vodu
  • kousátko nebo chrastítko s kousátkem.

 

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Rodina, Miminko, Kojenec, Dovolená s dětmi, Miminko, Praktické rady, Prázdniny, Léto s dětmi, Cestujeme, Moře, Kojenecké mléko, Suchý vzduch, Little, Letní dovolená, Chalupa, Penzión, Rada, Evropa, Ratolest, Ubytování, Dovolená, Pohroma, Next, Internet