Maminka.czDovolená s dětmi

Letní dovolená s rodinou. Jak správně vybrat a na co myslet, abyste si ji užili vy i děti?

Simona Procházková 27.  3.  2023
Každý rodič, který již absolvoval dovolenou se svými malými ratolestmi, dobře ví, jak náročné to může v mnoha ohledech být a že mnohdy si o odpočinku může nechat jen zdát. Přinášíme vám pár praktických informací a šikovných tipů, jak na to, aby dny zaslouženého relaxu nebyly spíše nekončícím stresem. Tady máte vše, co se hodí vědět, na co se při výběru dovolené zaměřit a co nepodcenit. Teď je ideální doba na výběr letní dovolené a nabídky cestovních kanceláří ještě nejsou přebrané.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jste jako bezdětní byli zvyklí plánovat, kam vyrazíte na dovolenou, na poslední chvíli, cestovali jste s jedním kufrem, toulali se svobodně po horách, přespávali pod stanem nebo vyjeli takzvaně „na blind“ a sháněli ubytování až na místě, velmi brzy zjistíte, že s malými dětmi vše funguje úplně jinak. Jistě, existují dobrodruzi, kteří ze svých zvyků nesleví ani s několikaměsíčním kojencem, pokud ale nejste rodič, který se nebojí cestovat s dítětem na dobrodružné výpravy hned od jeho narození, budete muset výběr letní destinace trochu přizpůsobit tomu, že vyrážíte s rodinou. Musíte brát totiž najednou v úvahu úplně jiné záležitosti, než jste byli zvyklí.

VIDEO: Top destinace pro rok 2023. Kam se letos vydat na dovolenou?

Jak sladit vaše přání s potřebami dítěte?

V každém případě ani tehdy, kdy se na výběr dovolené budete dívat dětskýma očima, nezapomeňte sami na sebe. Zaopatřit a zabavit potomky je jedna věc, ale užít byste si to měli i vy, dospělí. Musím přiznat, že praxe vás prostě naučí. Zjistíte třeba, stejně jako my, že půjčit si na řeckém ostrově auto je sice super, když milujete poznávání nových míst, zároveň ale není v pořádku nutit čtyřleté dítko, aby s vámi v tom autě trávilo několik hodin při přejezdech (i když s výhledem na koupání v té nejblankytnější vodě na té nejúžasnější pláži, kde není ani živáčka). Znuděné, otrávené a trochu i přehřáté dítko to fakt neocení a na nervy budete brzy všichni.

Dodnes si doma pamatujeme jeden otřesný zážitek, kdy jsme s mužem na Kefalonii nadšeně asi podesáté vystupovali z auta s cílem prohlédnout si nějakou ruinu nebo vyfotografovat si výhled z hor na pobřeží. Náš totálně zpruzený pětiletý chlapeček vylezl zadními dveřmi, lehl si na cestu a hystericky bulel a útrpně vykřikoval: „Už si nic nefoťteeeeee a nikam nechoďteeee!“ Jo, přehnali jsme to. Celý výlev nás postavil zpět na zem a donutil popřemýšlet, jak jinak na to. Bleskurychle s ním na nejbližší pláž, koupit zmrzlinu, postavit pískový hrad a blbnout hodinu ve vlnách.

Jak vyrazit na dovolenou? Letadlo versus auto

Jistě, cesta letadlem je nejrychlejší, nejbezpečnější a za pár hodin jste obvykle na místě. Na druhou stranu, pokud jsou vaše děti ještě hodně malé a vy už víte, že cesty letadlem nezvládají úplně dobře, nebo máte z předchozích zkušeností trauma, nebojte se vyrazit autem. Sice se tak asi nepodíváte do Tuniska nebo emirátů, ale v Chorvatsku, Slovinsku či Itálii je také krásně. „Doporučuji dát ale letadlu jednou za čas šanci. Od minulého léta vám děti povyrostly, a tak nikdy nevíte, zda si s letem tentokrát neporadí mnohem lépe. Rodiče si u nás velmi často vybírají dovolenou tak, aby se letělo přes noc, a zvýšili tak pravděpodobnost, že dítě cestu prospí,“ radí mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Dovolená s miminkem. Kam vyrazit a na co všechno je potřeba myslet?

Bez kvalitního pojištění nevyjíždějte

Pokud vyrážíte na jakýkoli zájezd s dětmi, zařiďte si před odjezdem cestovní pojištění a pojištění léčebných výloh, které bude zahrnovat všechny členy včetně miminek. U dětí nejsou nenadálé zdravotní komplikace nic neobvyklého, pokud vás tato situace potká v zahraničí, mohla by se vám dovolená nepříjemně a poměrně výrazně prodražit. Případně pokud by dítě (nebo jiný člen rodiny) onemocnělo ještě před odletem na dovolenou, vhodně zvolené pojištění ochrání vaše finance, a dovolenou tak budete moct přesunout na vhodnější termín.

Kterou zemi vybrat?

Cílovou destinaci vybírejte s přihlédnutím k věku potomka a tomu, co vaše dítě baví. Pokud víte, že bude nadšené z plavání v moři a stavění hradů z písku, máte štěstí a můžete vyrazit kamkoli, kde jsou písčité pláže a pozvolný vstup do moře. Takovým místem jsou třeba Turecko, Itálie, Tunisko nebo Egypt. Na druhou stranu i tehdy je dobré mít nějaký záložní plán pro případ, že moře najednou začne být nuda. „Možná není nutné bydlet přímo v hotelu s aquaparkem, ale pro jistotu se ujistěte, že se nějaké zábavné vodní atrakce v blízkosti nachází, ať sem můžete v případě nouze vyrazit na výlet,“ říká Jiřina  Jirušková.

Hotely s aquaparky dnes už seženete v každé zemi, ale vyhlášené díky nim jsou Spojené arabské emiráty nebo třeba Bulharsko. Určitě si také předem zjistěte, zda vaše ubytování disponuje animačním programem. Invia má, podobně jako některé další cestovní kanceláře a agentury, v nabídce i zájezdy do hotelů, kde jsou animační programy a dětské kluby dokonce v češtině. Pro některé rodiče je také důležitý vysoký standard místního zdravotnictví a podobných služeb. Pak se vyplatí zamyslet se například nad Řeckem.

Kdy je ideální čas pro nákup letní dovolené?

Pokud si chcete zajistit dostupné kapacity v oblíbeném letovisku či v ověřeném hotelu, s nákupem dovolené na poslední chvíli letos rozhodně nečekejte a raději si zájezd kupte s předstihem už na jaře. Zejména rodinám se dvěma a více dětmi doporučují cestovní kanceláře rezervovat dovolenou co nejdříve, protože rodinné pokoje se brzy vyprodávají, v nabídce poté zůstanou převážně dvoulůžkové pokoje a ne každý z nich umožňuje umístění přistýlky pro děti. Navíc zpravidla platí, že čím dříve dovolenou objednáte, tím více bonusů nebo slev můžete získat. Mnohé cestovky nabízejí slevy v případě, že zájezd rezervujete do konce března.

Hotel, nebo apartmán? A potřebujete all inclusive?

„Některé zájezdy nabízejí ubytování pro děti zdarma, což je velká finanční výhoda. Na druhou stranu, pokud jsou už děti větší a samostatnější, není od věci zvážit výběr apartmánu, který nabízí větší prostor i soukromí pro dospělé, protože děti tu mohou mít vlastní pokoj,“ připomíná Jiřina Ekrt Jirušková. Některé hotely mají také možnost výběru dvou pokojů propojených společnými dveřmi, což se hodí pro větší rodiny nebo ty s odrostlejšími ratolestmi.

Dovolená s dětmi v Rakousku. Objevte místa, kde se bude líbit malým i velkým

Pokud se nechcete o nic starat, vyberte si pobyt s all inclusive službami. Pak nebudete muset řešit, že má dítě uprostřed dne hlad nebo žízeň, nestane se, že by mu nechutnalo, co jste uvařili nebo vybrali v restauraci, protože si prostě kdykoli samo vybere, na co má zrovna chuť. Případně zkusí od každého trochu. Hotely většinou počítají s tím, že někteří malí strávníci mají své obvyklé pokrmy, kterých se odmítají vzdát i na dovolené. Proto pokud nedají vaše ratolesti dopustit na pizzu, hranolky nebo třeba špagety, můžete bez obav vyrazit do hotelu s all inclusive. S největší pravděpodobností pokrmy bez problémů najdou v každodenní nabídce a budou spokojené.

Jaké výlety si užijete s dětmi?

Dovolená s dětmi rozhodně nemusí znamenat, že strávíte týden jen v hotelovém resortu. Naopak, je přece fajn vést ratolesti k tomu, aby danou zemi i trochu poznaly. Výlet také dovolenou hezky rozdělí a zajistí, že se každodenní pobyt na pláži hned tak neomrzí. Jak ale vybrat výlet, který bude bavit i děti? „Ideální je mít jasný cíl. Spíš se vyhněte historickým výletům, ale vždycky najděte jednu skvělou věc, na kterou se děti budou těšit. Některé nadchne plavba lodí, na většinu zabere pozorování zvířat. Zároveň dejte dětem pocit zodpovědnosti. Pokud jste našli dva vhodné výlety, nechte je vybrat,“ říká Jiřina Jirušková.

Jednoduše shrnuto, potomka téměř jistě nenadchne dvouhodinová procházka po ruinách nějaké antické památky ani exkurze do výrobny kávy nebo olivového oleje, zcela určitě si ho ale získáte návštěvou papouščí zoo, delfinária nebo třeba mořského akvária se žraloky. Osvědčila se nám také prohlídka přístavu s obřími výletními loděmi nebo projížďka na čtyřkolkách či v bugatkách.

5 super destinací, kde se bude líbit vám i vašim dětem

Řecko
Chcete-li zůstat v Evropě, je naprostou sázkou na jistotu Řecko. Dostanete kvalitu, můžete se případně spolehnout na dobrou zdravotní péči. Zatímco vy se budete kochat krásnými plážemi a romantickými městečky a ochutnávat skvělou místní kuchyni, vaše děti se zabaví díky perfektně připraveným animačním programům v hotelech.

Egypt
Egypt patří celoročně mezi nejoblíbenější destinace a najdete tu místa, kde je i uprostřed července příjemně. Teprve od loňské sezony se z Česka létá do oblasti Marsa Matrouh, kde je klima příjemnější. „Egyptské letovisko Marsa Matrouh vás okouzlí svou téměř karibskou atmosférou. Těšte se na nekonečné bělostné pláže. V malebných lagunách Středozemního moře najdete spoustu zábavy pro děti i soukromí pro sebe. Výhodou tohoto letoviska je také to, že ho ještě nestačilo objevit tolik turistů a zdejší hotely se soustředí na individuální služby,“ říká Jiřina Jirušková z agentury Invia.

Turecko
Turecká riviéra nabízí dlouhé písečné pláže a pozvolný vstup do moře. Zkuste například oblast Ortakent, která má strategickou polohu jen sedm kilometrů od historického Bodrumu, ale i rozlehlé písčité pláže, golfové hřiště, velké nákupní centrum a moderní aquapark. Ortakent je ideálním místem pro rodinnou dovolenou, jen je třeba mít na paměti, že pobřeží se tu na některých místech svažuje strmě do hloubky. Nevšední pohled se vám naskytne, zavítáte-li na pláž Bagla Beach. Kromě pestré nabídky vodních sportů vás tu potěší i pohled na roztomilé koráby pouště. A projížďka na velbloudech bude patřit ke zlatým hřebům vaší dovolené.

Kapverdy
Exotickou dovolenou za příjemnou cenu zažijete s rodinou na Kapverdách. Z ostrovů, které jsou nejzápadnějším bodem Afriky, je nejoblíbenější ostrov Sal kvůli svým krásným plážím s jemným bílým pískem, skvělým podmínkám pro vodní zábavu i relax, je tu spousta míst, kam vyrazit na výlety, jsou tu hotely s aquaparky i rozmanitými animačními programy pro děti. Výhodou také je, že tento exotický ráj není daleko.

Emiráty
Dovolená v Dubaji bude o něco málo dražší, ale děti vás za ni budou milovat. Málo se totiž ví, že tohle místo je hotový ráj aquaparků. Obrovské rodinné dobrodružství zažijete v největším aquaparku v Dubaji Aquaventure, který je součástí rozlehlého resortu Atlantis The Palm. V Dubaji je však třeba i vodní park Legoland, rovněž s částí Duplo pro nejmenší. Svou vynalézavost děti prověří při hře Build-A-Boat, ve které si mohou navrhnout loďku podle své fantazie. Rovnou s ní můžou vyrazit na plavbu.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Rodina, Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Cestování, Prázdniny, léto, Léto s dětmi, Pláž, Itálie, Chorvatsko, Moře, Cestujeme, Dubaj, aquapark, Egypt, Afrika, dovolená u moře, Dovolená, Vynalézavost, Shanel, Evropa, Výlet, Spojené arabské emiráty, Hotel, Středozemní moře