Maminka.czKoronavirus

Letní tábory: Hned v červenci, až v srpnu, vůbec? Takhle to teď vypadá

Radka Wallerová 20.  4.  2020
Rodiče řeší nejen to, kdy a jak se otevřou školy, ale také to, zda proběhnou letní tábory. Ať už pobytové, nebo příměstské. Z dosavadních prohlášení vlády to vypadá, že tábory možná ano, ale spíše až v srpnu. Ani čerevenc ani není vyloučen. A také, že dříve se otevřou příměstské než ty, na které děti jezdí na týden až tři mimo domov.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rádi bychom vám napsali termín spuštění letních táborů, ale zatím nikdo – ministři, ústřední krizový štáb ani tým Karanténa kolem šéfa zdravotnictví – nedokáže říct, kdy se tak stane. A zda vůbec tábory budou.

Není to ani možné, protože rozhodnutí musí vycházet z aktuálního vyhodnocení opatření kolem koronaviru a vývoje pandemie v Česku. 

AKTUÁLNÍ SITUACE ohledně koronaviru VYPADÁ TAKTO

Ministr školství Robert Plaga řekl, že to, zda tábory budou, nebo ne, nebudou  zřejmě epidemiologové schopni upřesnit dříve než v půlce května.

Momentálně se nicméně zda, že by mohly být už v červenci, v souladu s náhle zrychlením uvolňováním opatření. 

Jak to nyní bude s tábory, budou tedy dříve?

"Pokud příznivá situace vydrží, mohou být už v červenci. Nikdy jsme neříkali, že určitě nebudou, ale že to ukáže až čas a že je teď k definitnímu stanovisku stále brzy. To platí i nadále. Pokud by totiž stávající tempo uvolňování vedlo ke zhoršení situace, nemusí být nakonec toto léto vůbec," komentuje aktuální situaci epidemiolog Rastislav Maďar. 

Kdy se rozhodne o letních táborech?

Pokud by vše nasvědčovalo tomu, že epidemie koronaviru je v Česku na ústupu, pak by podle původního prohlášení ministra školství Roberta Plagy mohly být tábory v srpnu včetně vzdělávacích kempů, které by dětem pomohly dohnat ztracenou látku do začátku nového školního roku. O stejném termínu už dříve hovořil také epidemiolog Rastislav Maďar, šéf týmu Karanténa – ten nicméně připustil i dřívější datum. 

„Do poloviny května se bohužel zřejmě nebudeme schopni bavit v reálných obrysech, jestli vůbec tábory budou, ať už červenec, srpen nebo jindy. Jsme stále na velmi tenkém ledě.

Co byste měli vědět o koronaviru: Jak se co nejlépe uchránit?

Mohu vás ujistit, že pokud to aspoň trochu půjde, budu se klonit k umožnění táborů už v červenci, aspoň z pohledu homogenních skupin do 50 osob, například skautů a podobně,“ reagoval epidemiolog Maďar na námitky pořadatelů táborů.

Pořadatelé táborů doufají, že vláda k nim bude shovívavější a povolí je dřív než v druhé polovině prázdnin. Chtějí, aby za splnění některých podmínek mohly být tábory pro skupiny maximálně 50 dětí už v červenci. 

Hrozí na táborech Covid-19?

Riziko přenosu nákazy Covid-19 na letních táborech se podle pořadatelů dá poměrně snadno kontrolovat. Proto vyzvali vládu a hlavní hygieničku k diskusi na toto téma. 

Podle šéfa České rady dětí a mládeže (ČRDM) Aleše Sedláčka se zatím vláda ohledně letních akcí pro děti nevyjádřila zrovna jasně. Protože podle před několika dny schváleného harmonogram uvolňování opatření proti nákaze se počítá s tím, že by se od 8. června mohly konat například sportovní akce až pro 50 lidí a také zotavovací akce pro děti ve věku do 15 let.

Mezi zotavovací akce pro děti patří třeba školy v přírodě. Ministr Plaga pak ale v souvislosti s tábory zmínil až srpnový termín. Nic nového zatím oficiálně známo není. 

VŠECHNO, CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O KORONAVIRU

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Školák, Školství, Prázdniny, Letní tábory, Letní tábor, Tábor, Červenec, Česká republika, Pořadatel, Ted, Epidemiolog, Rastislav Maďar, TAK, Mládež, Covid, Vláda, Červen, Srpen, Červ, Česká rada dětí a mládež, Robert Plaga, Plaga, ČRDM