Maminka.czBatole

Léto jako příležitost aneb co se děti mohly v létě naučit

Jana Potužníková 27.  8.  2016
Během letních měsíců dostávají děti spoustu nových podnětů a mají větší volnost pohybu, my si zase užíváme dovolené a můžeme se jim více věnovat. Co takhle pojmout léto jako období, kdy se naše ratolesti můžou naučit některé nové dovednosti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
3. Začít se víc hýbat, třeba i chodit

3. Začít se víc hýbat, třeba i chodit

To, že je v létě pořád co vidět a zkoumat, děti přirozeně nabádá, aby dělaly větší pokroky i v hrubé motorice. Aby se plazily dál, zvedaly se výš nebo častěji a začaly chodit. Je pochopitelné, že se na to těšíte, protože pochlubit se tím, že vaše malé udělalo první krůčky a zrovna u fotogenického bazénu na dovolené, je přece skvělé. Ale nechte to na jejich přirozeném tempu. Jelikož vídáme pokroky ostatních dětí, máme (my mámy, babičky, tetičky…) tendenci těm svým tak trochu „pomáhat“. Kupujeme nejrůznější chodítka, vodíme děti za ruce, když ještě pořádně nedrží balanc, a ani jedním jim zrovna moc neprospíváme. Proč? „Chodítka, hopsátka a vodění za ruce posouvá dítě do náročnější polohy, než zvládá. Dokud si samo nesedne, nemělo by být posazováno, dokud samo nechodí v prostoru, nemělo by být voděno člověkem ani pomůckou,“ říká k tomu fyzioterapeutka Štěpánka Hovorková ze serveru Nanohou.cz.

Podle ní je také důležité si uvědomit, že se dítě učí pohybu poprvé a získanou koordinaci pohybů bude používat po zbytek života. „Proto vyčkávejte. Dítě se zvedne v prostoru, až když má dostatečně pevný trup a jeho svaly umí spolupracovat. Zvednutím do vyšší polohy je nuceno najít rychle mechanismus, jak zpevnit tělo, protože ideální zapojení svalů je pro něj ještě nedostupné. Použije tedy náhradní, ne zcela ideální vzory, které nebývají šetrné ke kloubům a přetěžují svaly. V konečném důsledku tak dítěti zaděláváte na bolesti zad a předčasné artrózy.

Boty pro nejmenší aneb jsou opravdu pevné boty to nejlepší pro malé nožky?

Obecné pravidlo zní: přijměte polohu svého dítěte. Vy tu jeho bez problémů zvládáte, ono tu vaši prozatím ne. Lehněte si k němu na zem, spíše než že ho budete zvedat do náruče.“ Dočkali jste se a vaše dítě opravdu už chodí samo? Je to paráda, já vím. Ale taky trochu víc hlídání, člověk musí najednou dávat pozor na úplně jiné nástrahy než dosud. Dítě se také zrychlí a už se nedá spoléhat na to, že kde ho necháte, tam ho také najdete. Zkrátka, pokrok ve všech směrech. Ale na co se my mámy těšíme s prvními pořádnými krůčky nejvíc? Na nákup prvních bot.

Přečtěte si vše o výběru vhodných botiček  

Jenže co si já pamatuju, byla to pro mou dceru spíš tragédie, když jsem ji zhruba před dvěma lety obula do prvních bot. Tehdy se ještě pokládalo za jednoznačně prospěšné nohu zpevnit, sešněrovat v botě s pevným opatkem, v botě kotníkové, prý pro dostatečnou stabilitu. Ale jen si to představte sama: dítě nechce chodit bosky a vy ho nutíte chodit v botách. Jak mu v nich je? Jako na chůdách, jako kdyby najednou nic neumělo, protože ztrácí kontakt nohy s povrchem, po němž se pohybuje.

V létě je dobré nechat chodit děti bosé. Prospějete vývoji nohy i narůstající jistotě v chůzi.

 

Zvláště teď v létě proto nechte své ratolesti chodit co nejvíc bosé, vývoji nohy i narůstající jistotě v chůzi dítěte tím nesmírně prospějete. A když opravdu potřebujete dítě obout, protože po rozpálené dlažbě v ulicích města bos jít nelze? „V případě začínajících chodců zkuste opustit slovo ‚boty‘ a představte si, že sháníte dítěti na nohy rukavice. Děti objevují terén nohama a zkouší všechny možnosti, jak se dá noha postavit a zkroutit. Proto by obutí mělo být absolutně měkké. Vhodnou variantou jsou celokožené ‚botičky‘, ponožky s koženými podrážkami, protiskluzové ponožky.

V případě, že chcete nohu dítěte chránit před vlhkostí, můžete použít šusťákové nebo softshellové návleky. Ideální pro poznávání světa i sama sebe je ale určitě bosé chození. V létě bude spousta příležitostí aspoň dočasně děti vyzout. Pokud byste se báli, že dítě například na konci léta prochladne, můžete použít pletené návleky na kotníky, které hřejí, ale chodidla zůstávají bosá.

Zda je dítěti teplo, sledujte za krkem. Nohy a ruce mohou být totiž studené i při teplotním komfortu na trupu,“ doporučuje Štěpánka Hovorková a dodává, že i další botičky by měly vašim dětem a jejich nohám dopřávat spíše svobodu, volnost, měkký došlap na měkké podrážce a dostatečnou šířku, aby se nožky mohly vyvíjet tak, jak potřebují.


Mimochodem… Sledujte trend zvaný barefoot. Takzvané „bosé“ obouvání se může líbit i vám, dospělým. A protože nás nohy nosí celý život, zaslouží si víc než nepohodlné boty, deformaci a nepoddajné podrážky.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Batole, Miminko, Kojenec, Praktické rady, Dětské boty, léto, Chodítka, Bezplenková metoda, Strouhaná mrkev, Tzatziki, Unikátní projekt, Jo Pride, Měkký došlap, Jak, Ambasadorka, Kladný vztah, Jana Vašáková, Bílý jogurt, Baťa, Obecné pravidlo, Váša, Nanuk, Dětská obuv na Heureka.cz