Maminka.czPeníze a kariéra

Léto je čas, kdy se děti osamostatňují

redakce 19.  6.  2012
Léto je čas, kdy se děti osamostatňují
Přichází léto, čas prázdnin. Protože většina rodičů nemá stejně dlouhou dovolenou jako děti prázdniny, posílají ratolesti na nejrůznější tábory či letní školy. Jak to ale udělat s kapesným?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětský tábor bývá často prvním místem, na kterém je dítě delší dobu bez svých rodičů. S tím souvisí i jejich finanční zabezpečení. Maličkým dětem svěřit hotovost je poněkud riskantní, proto je běžnou praxí, že rodiče uloží kapesné vedoucímu, který je spravuje. U větších dětí, řekněme od 10 let, už to takový problém není. Záleží tedy samozřejmě na konkrétní vyzrálosti každého dítěte a na úvaze rodičů, na kolik svému potomkovi důvěřují. Většina z nich je ale zvyklá na běžné menší nákupy a svoje malé hospodaření s kapesným. Zde je tedy možností víc.

Rodiče mohou děti na tábor vybavit dostatečným obnosem v hotovosti, pak ale hrozí ztráta, okradení či přemrštěné utrácení. Ideálním a asi nejbezpečnějším způsobem, jak zajistit, aby dítě mělo dostatek financí, zároveň však nehrozila jejich ztráta, je pořídit mu účet a s ním i platební kartu. „Nabízíme Era osobní účet již pro děti od 10 let, k němu dostanou i platební kartu pro výběry z bankomatů,“ vysvětluje Milan Jursík, je výkonný manažer segmentového marketingu Poštovní spořitelny a dodává: „Na kartě lze nastavit týdenní limit pro výběry, takže se rodiče nemusí bát, že dítě utratí veškerý obnos na účtu. Navíc mohou rodiče dětem v případě potřeby další peníze na účet poslat. Děti se k penězům snadno dostanou také v Era finančních centrech nebo pobočkách České pošty.“

Stejně jako doba, tak i tábory a přístup k nim se trochu změnil. Kolikrát nestačí sbalit batožinu, vybavit dítě seznamem kolik kusů jakého oblečení má a pak se tři týdny radovat, že je doma klid. Je dobré myslet i na to, že kapesné nestačí strčit do obálky a doufat, že si drobek po celý turnus vystačí.

V současné době se již malé děti setkávají s moderními platebními podmínkami, aby se ve finanční problematice snadno orientovaly, vznikla nová webová stránka eraklub.cz.

„Eraklub.cz je internetovou branou do světa zábavy a vzdělání pro děti a mladé lidi. Chceme mladým přinášet nejen zábavu formou soutěží, her a kvízů, ale také pomoci rodičům nenásilnou formou zdokonalovat děti ve finanční gramotnosti. Díky Era klubu se děti už od útlého věku mohou učit samostatnému hospodaření s penězi,“ vysvětluje Milan Jursík.

Témata: Děti, léto, Peníze a kariéra, Finanční zabezpečení, Čas, Osobní účet, Dětský tábor, Let, Osa, Finanční gramotnost, Webová stránka, Finanční problém