Maminka.czČasopis Maminka

Léto s bříškem

Věra Novotná Machytková 24.  7.  2009
Léto s bříškem
Milujete letní měsíce se vším, co k nim patří? Už se těšíte na prosluněné parné dny a teplé večery? I s bříškem si je užijete, ale je třeba myslet na to, že vaše tělo může v této době reagovat na různé podněty jinak než předtím.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na prázdniny se můžete i v těhotenství těšit. Zvláště pokud se cítíte dobře a berete svůj stav jako naprosto přirozený.

V žádném případě nemějte strach z toho, že byste se musela nějak výrazně omezovat v aktivitách, které dělají toto roční období pro spoustu lidí tím nejkrásnějším v roce.
Přistupujte však ke všem svým plánům a aktivitám s rozvahou a opatrností. Kromě vašeho celkového zdravotního stavu rozhodne o způsobu vašeho léta především to, v jaké fázi těhotenství se nacházíte.

1. trimestr - pozor na přehřátí

V prvních týdnech těhotenství, ať již je to v létě nebo v zimě, příliš nevnímáte, jaké změny to přináší vašemu tělu. O miminku často ještě ani nevíte, proto se nijak neomezujete, a to ani v letních dobrodružstvích.

„Třeba takové slunění v prvním trimestru reálně nevadí, ale není zcela bezpečné v samém, ,křehkém‘ úvodu těhotenství,“ říká gynekolog a porodník MUDr. Michal Koucký. Ve druhém a třetím měsíci, kdy už „o sobě dalo miminko vědět“, začínáte určitě přemýšlet o tom, zda neděláte něco, co by mu mohlo nějak uškodit.

V parních letních dnech vás to možná bude lákat k vodě. Není problém, pokud dáte přednost domácímu bazénu před veřejným koupalištěm nebo rybníkem v přírodě. Proč podstupovat zbytečně riziko vaginální infekce?

Pokud jste tedy v první fázi čekání na miminko, především respektujte všechna hygienická pravidla, která se s horkým počasím pojí, abyste se vyhnula jakékoli infekci. A kromě toho si dejte pozor na přehřátí! V těhotenství je víc než kdy jindy nutné dodržovat pitný režim, a to zejména, když se rtuť na teploměru vyšplhá ke třicítce. „Úkolem mozkových center je udržovat stabilní teplotu tělesného jádra, ke kterému u těhotných žen samozřejmě patří děloha a plod v ní. Naštěstí si tělo svou schopností termoregulace umí zařídit samo, aby byla teplota konstantní. Samozřejmě pokud se někdo ocitne v situaci, kdy dojde k přehřátí organismu a teplota tělesného jádra stoupne, pak není vyloučeno, že se to může podepsat na výsledku těhotenství,“ připomíná MUDr. Koucký.

2. trimestr - je vám fajn? užívejte si

„V pátém měsíci mého těhotenství jsme s manželem vyrazili na dovolenou na Madeiru. Bylo nádherně, léto v plném proudu, vzduch provoněný všudypřítomnými květinami a od moře vanul svěží vánek. A přestože se mi už bříško rýsovalo pod plavkami, užívali jsme si dovolenou se vším všudy. Koupali jsme se, chodili na lehčí treky do hor a večer za zábavou. Cítila jsem se báječně!“ vzpomíná na své první těhotenství 34letá Lenka, nyní maminka pětiletého Filípka a dvouleté Nelinky.

Ve svých pocitech se shoduje s většinou žen, které si druhý trimestr těhotenství užívají na sto procent. I když žádné větší problémy nemáte a je to pro vás léto jako každé jiné, buďte přinejmenším opatrnější. A to hlavně v souvislosti s koupáním v rybnících a na koupalištích.
Když se v očekávání miminka přehoupnete do druhé poloviny, jsou vaginální infekce nebezpečnější. Jejich důsledkem může být i předčasný porod. Ve druhém i třetím trimestru vás možná začnou trápit otoky -oteklými kotníky a bolavýma nohama trpí až 80 % těhotných. A pokud nepatříte mezi těch šťastnějších 20 %, v kombinaci s teplým letním počasím se vám mohou tyto potíže výrazně zhoršit. Pokud navíc trpíte zvýšeným tlakem a přidá se bílkovina v moči, měla byste zamířit ke svému gynekologovi, abyste předešla vážnějším komplikacím. Otoky je možné eliminovat například tím, že budete během dne častěji odpočívat, nebudete delší dobu sedět (nedávejte si nohu přes nohu!) nebo že dáte přednost nízkým botám.

3. trimestr - léto s bříškem je dřina

Poslední fáze těhotenství je sama o sobě dost náročná. A pokud se kryje s parnými letními měsíci, je to období, na které maminky raději rychle zapomenou. Když jsou teploty kolem třicítky a slunce praží, je nejlepší pohybovat se doma v chladných místnostech nebo odpočívat ve stínu stromu na zahradě. Mějte na paměti to, že se ve vysokých teplotách snadno unavíte a taky se při jakékoli větší námaze můžete i nepříjemně potit. Potom je vhodné dát si během dne vlažnou sprchu, která vás zaručeně osvěží.

Pro bezproblémovou funkci oběhové soustavy je nezbytný dostatečný příjem tekutin.
Takže opět - pít, pít a zase pít, až 2,5 litru tekutin. A to nejlépe chlazené, neslazené a nesycené nápoje s obsahem minerálů. Omezit byste naopak měla slané pokrmy - vylučování soli ledvinami je totiž spojené s úbytkem tekutin v těle. Pokud vám od začátku těhotenství otékají nohy, měla byste počítat s tím, že ke konci a navíc v letních měsících bude hůř. Pozor si dávejte na vysoký tlak, ale také na nebezpečí trombózy. V případě, že se otok objevuje jen na jedné noze, může jít o komplikace žilního systému. Zvýšené nebezpečí vzniku krevní sraženiny hrozí při delším sezení na jednom místě (například při cestování letadlem). Pokud máte sebemenší pochybnosti, zajděte raději k lékaři.

Jako „letní těhulka“ věnujte patřičnou pozornost péči o kůži. Natírejte se krémy s vysokým ochranným faktorem. Vzhledem ke zvýšené tvorbě melaninu během těhotenství jste totiž náchylnější k tvorbě hyperpigmentací.


Maminčin odborník MUDr. Michal Koucký Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, atestace II. stupně v oboru gynekologie-porodnictví 2005

Pozor na závratě a kolapsy ke konci těhotenství

V pokročilých fázích těhotenství vrcholí oběhové změny, které jsou spojené s větší zátěží kardiovaskulárního aparátu. Zvyšuje se objem cirkulující krevní plazmy až o 50 %. Když k tomuto přičteme přirozeně větší stagnaci krve v žilním systému těhotných (útlak žilního systému dolních končetin zvětšenou dělohou) a vysoké venkovní teploty vedoucí k rozsáhlým cévním změnám kůže (rozšíření žilního systému kůže a přilehlých tkání), je zde přirozeně větší sklon ke kolapsům a závratím. Proto dvojnásob platí nechodit do studené vody z horka bez postupné „přípravy“ těla, hodně pít, především tekutiny s obsahem minerálů. Rozhodně se vyhýbat pití výhradně čisté vody bez minerálů, která podpoří kolapsové stavy, nepít příliš kávu a černý čaj (odvodňuje, snižuje tlak).

Témata: Časopis Maminka, léto, Zbytečné riziko, Let, Zvýšený tlak, Poslední fáze, Domácí bazén, Fáze těhotenství, Cirkulující krev, Zvýšené nebezpečí, Svěží vánek, Nejlepší pohyb