Maminka.czNaše tipy

10 básniček pro Mikuláše, které dětem zaručí bohatou nadílku

Simona Formánková 3.  12.  2023
Pátého prosince obchází domácnosti tradiční trojice – čert, anděl a Mikuláš. Přestože se tento zvyk v průběhu let stále mění, to hlavní zůstává. Odměnit hodné děti sladkostí a ty zlobivé uhlím. Naučte se s dětmi ty nejjednodušší říkanky a básničky, kterými ohromíte nejen Mikuláše, ale i pekelného čerta.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ačkoli v dnešní době vypadá tato tradice naprosto smyšleně, postava Mikuláše má reálný předobraz. Svatý Mikuláš totiž patřil mezi první biskupy křesťanské církve. Ovšem než se stal knězem, rozdal všechen svůj majetek lidem, kteří ho potřebovali. A právě odsud pramení ono obdarovávání. Svátek svatého Mikuláše je v kalendáři uveden 6. prosince, tedy v den, kdy reálný svatý Mikuláš zemřel, ale zvyk nadělovat dárky je vždy v předvečer tohoto dne. 

VIDEO: Čert by neměl děti zbytečně děsit, spíš být v pozadí, říká psychoterapeut

Původně se dárky nadělovaly pouze na svatého Mikuláše, nikoli na Štědrý den, jak jsme dnes zvyklí. V průběhu staletí se měnila i nadílka, která se lišila i podle krajů. Někde se dávala za okno punčoška, ve které se ráno nadílka objevila, jinde chodil Mikuláš za dětmi osobně. Do domácnosti přichází Mikuláš s čertem a andělem i dnes. Ovšem velmi populární jsou také hromadné akce, na kterých se trojice objevuje a děti ji vidí pouze z dálky. Tuto cestu volí rodiče převážně mladších dětí. 

Ať je to jakkoli, aby děti dostaly nadílku zaslouženě, musí přednést básničku nebo zazpívat písničku. My jsme pro vás vybrali ty nejhezčí, které se s dětmi hravě naučíte i vy. 

Básničky pro ty nejmenší

  • Mikuláš ztratil plášť, Mikuláška sukni, hledali, nenašli, byli oba smutní.
  • Kdo to klepe? Bílý pán. Mikuláš dnes přišel k nám. Anděl a čert přišli s ním, zjistit, jestli nezlobím.
  • Kde se vzal, tu se vzal, Mikuláš pod okny stál. V ruce velkou berličku, na hlavě měl čepičku. Z bílých vousů teplý šál, takhle, děti, vypadal!
  • Mik, mik, Mikuláš, přišel s čertem na koláč. Čerte, čerte chlupatý, nechej pytel za vraty. Slibuju ti, slibuju, že už zlobit nebudu.
  • Mikuláš je milý děda, hodné děti všude hledá. Bílé vousy, ty mu sluší, na zádech má velkou nůši. A v té nůši balíčky, pro kluky a holčičky.
  • Mikuláš je hodný pán, nosí dětem marcipán a zlobivým brambory do tátovy bačkory. 

 Básničky pro starší děti

  • Mikuláši, přijď dnes k nám, písničku ti zazpívám, přines prosím trochu dobrot, můžeš je dát třeba do bot. Dáváš dárky pro radost, pro každého máš jich dost.
  • Mikuláši, Mikuláši, neber s sebou čerty radši, vezmi s sebou anděly, ti nám něco nadělí. Čert nosí pytel a metlu, myslí si, že se ho leknu. Dělá na mě bububu a já se ho bát nebudu.
  • Už se chýlí další rok, zbývá jenom malý krok, dáme talíř na náš práh, bude plný, žádný strach! Čertům zvonky znějí tmou, Mikuláš jde s nadílkou.
  • Brzy přijde Mikuláš, co má rozevlátý plášť. Andílek a čertík taky, dárků mají plné vaky! Pro toho, kdo hodný byl, kdo se čertu zalíbil, pro toho maj dárečky, když jim řekne básničky. Ale ten, kdo zlobil moc, nemá tu nic pro radost!
    Pohrozí mu metličkou, nespasí se básničkou. Bude mít dost času k tomu, až napřesrok přijdou k němu, aby se moh' pochlubit, že už nechce zazlobit.
    Pak dostanou dárečky chlapečci i holčičky, co celý rok hodní byli, své rodiče nezlobili.
Mikuláš za rohem: Strašit, nebo nestrašit čertem? Děti často zažívají muka, varuje dětská psycholožka
Témata: Děti, Hry pro děti, Naše tipy, Rodiče, léto, postava, Speciální pedagogika (poradna), čert, Mikuláš, nadílka, Sladkosti, Mikulášská nadílka, Anděl, Mikula, Štědrý den, Pozadí, Zář, Andílek, Hodné dítě, Mik, Svatý Mikuláš, Uhlí, Básnička