Maminka.czChování a vztahy

Levák nebo pravák? Napoví už ultrazvuk

Martina Machová 8.  12.  2015
Věděli jste, že sklony k levorukosti lze pozorovat už v děloze?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Statistiky tvrdí, že v celosvětové populaci je okolo 10 % leváků; žen o něco méně než mužů. Zatímco za ženská práva bojovala feministická hnutí, odvážné a emancipované ženy a osvícení muži, leváci to měli a mnohdy bohužel stále mají těžké.

Ještě v minulém století byli malí leváci mnohdy velmi nevybíravými způsoby přeučováni, a často dokonce i fyzicky trestáni. Ostatně leváci to neměli lehké ani ve středověku a starověku, kdy bývali odsouváni až na samý okraj společnosti. I vzdělanci tehdy totiž tvrdili, že sám Ďábel je levákem!

V mnoha zemích světa je i v současnosti levá ruka považovaná kvůli jistým hygienickým úkonům za nečistou – jak se asi žije levákům v těchto zemích? A jak poznáte, že váš potomek patří k oné desetiprocentní menšině?

Preference naznačená už v děloze

Ještě předtím než budete chtít jeho případné leváctví potvrdit u odborníka, můžete si všímat určitých detailů, které vám s velkou pravděpodobností prozradí, že bude váš potomek preferovat levou ruku před pravou. Jane M. Haleyová, dětská neuropsycholožka a uznávaná odbornice na problematiku levorukosti, dokonce tvrdí, že: „Ultrazvuková vyšetření ukazují, že dokonce i v děloze zřejmě 90 % dětí preferuje svůj pravý palec, což koresponduje s dělením populace na praváky a leváky.“

Není pravák jako levák. Víte jak je rozeznat?

A dále uvádí, že: „Až přibližně ve věku tří let, dítě definitivně vyjádří svou preferenci stran tak, že při rozhodujících činnostech jako jídlo a hra dává důsledně přednost jedné ruce před druhou.“  Dle odborníků hraje určitou roli pravděpodobně i dědičnost, je-li jeden nebo dokonce oba rodiče leváci, zvyšuje se mnohonásobně pravděpodobnost, že bude levák i jejich potomek. Zajímavé je, že existují vědecké důkazy, že potomci leváků svou orientaci v průběhu dětství několikrát změní, než se upřednostňování dominantní ruky ustálí.

Co na to genetika? A kdo je tzv. smíšený typ?

Mnoho odborníků se přiklání k tomu, že je preference stran z části podmíněna geneticky a sklony k levorukosti si s sebou tedy přinášíme na svět. „Existuje gen pro pravorukost, ale nikoli pro levorukost. Když zdědíte gen pro pravorukost, budete téměř vždy pravákem,“ tvrdí  neuropsycholožka Haleyová. A dále dodává: „Chybějící gen pravorukosti vysvětluje, proč tak často vídáme rodiny, kde je tolik leváků a smíšených typů.“  Děti, které nemají gen pravorukosti, se prý totiž stávají nejen leváky, ale také tzv. smíšenými typy. Tito lidé pak pro některé aktivity volí jako dominantní levačku, pro jiné naopak pravačku.

Kdy je potřeba mít jasno a jak je to s přeučováním?

Před nástupem do školy by už měli mít rodiče zcela jasno v tom, zda je dítě opravdu levák, neboť jen tak jej mohou ochránit před nepříjemnostmi, které by mu nepochopení jeho specifických potřeb přineslo. Většina rodičů si tedy již v batolecím a předškolním věku svého potomka všímá, jakou rukou dítě uchopuje hračky i jiné předměty, jaká ruka je šikovnější na kreslení a vyrábění, jakou rukou dítě hází předmětem či do něčeho bouchá apod.

Preference se přirozeně snadněji rozezná u činností, u nichž má dítě absolutní volnost – činnost není vázána nějakou společenskou konvencí. Určitou roli hraje i předmět, se kterým dítě manipuluje, protože některé jsou určeny pro praváky a levák je bude ovládat špatně a možná se je bude snažit intuitivně uchopit a používat pravou rukou.  

Při testování si však odborníci všímají nejen rukou, ale i toho, jaké oko a noha jsou dominantní. A jak je to s přeučováním?  „Leváci se mohou setkat s různými obtížemi, když však změní svou stranovou preferenci, neprospěje jim to. Naopak, po přecvičení by asi vznikaly další problémy, včetně obtíží při rozeznávání levé od pravé, a dokonce i zadrhávání a koktání.“ varuje neuropsycholožka Haleyová

Zajímavosti z „levé strany“

  • Středověká církev spojovala levorukost s čarodějnictvím. V čarodějnických procesech byla dokonce znaménka na levé straně těla pokládána za znak a důkaz čarodějnictví!
  • Dokonce i staří Římané, otužilí Inuité a řada kmenů a národů v Africe, Indii a na Arabském poloostrově považovala (a někde stále považuje) leváky za „vyvrhele“.
  • Naopak Inkové a některé severoamerické indiánské kmeny si leváků vážili a věřili, že přinášejí štěstí.
  • Přeučování leváků v českých a slovenských školách oficiálně zrušil výnos Ministerstva školství z 10. února 1967.
  • 13. srpen byl dokonce roku 1976 vyhlášen dnem leváků!
Témata: Chování a vztahy, Lev, Leváci, Ultrazvuková vyšetření, Koktání, Ultrazvuk, Čarodějnictví, Církev, Říman, Poloostrov, PRÁV, Levá ruka, Pravý palec, Pravák, Uznávaná odbornice, Stránov, Fyzický trest