Maminka.czČasopis Maminka

Líbí se mužům dietářky?

Vanda Stöckbauerová 26.  8.  2010
V dnešní době slyšíme slovo dieta ze všech stran. Ze stránek časopisů na nás vykukují převážně jen hubené modelky. V honbě za dokonalou postavou mnohé ženy drasticky hubnou. Ale co na to říkají muži?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Renatu jsem poznal na vysoké škole, když nám bylo dvaadvacet let. V té době byla štíhlá tak akorát. Neměla tělo modelky, kostnatá těla u žen ostatně nemám rád, ale líbily se mi její pěkné ženské tvary. Sportovala a jedla normálně.

Myslím, že měla naprosto vyváženou stravu, občas jsme si k večeři dopřáli pizzu nebo palačinky se zmrzlinou, ale rozhodně to nebylo každý den,“ vypráví o začátcích svého vztahu David (30) z Prahy.

Jenže pak se Renata začala víc bavit s kamarádkou Janou, která si přivydělávala jako modelka, a najednou si začala připadat tlustě. Jana nosila konfekční velikost 34-36 a měla poměrně nezdravé stravovací návyky.

Nejčastěji snídala nízkotučný jogurt, k svačině si dala jablko, obědvala salát a večeřela kousek masa (samozřejmě jen kuřecí nebo rybu) s dušenou zeleninou.
Za odměnu si občas dopřála müsli tyčinku. Ačkoli Renatě nikdy neřekla, že vypadá tlustě, šokovaně se na ni dívala, když k obědu snědla plný talíř špaget.

Třebaže si to Renata zpočátku nepřipouštěla, po pár měsících se štíhlým křivkám své kamarádky chtěla přiblížit. Pomalu, ale jistě se v jídelníčku začala omezovat. Nejdřív zmenšila běžné porce, později vynechala veškerá (z jejího pohledu) nezdravá jídla.

Místo toho, aby jedla normální porce a vybírala si ze zdravých a nutričně vyvážených potravin, živila se převážně jenom saláty a nízkotučnými mléčnými výrobky. Občas si dopřála libové maso a za odměnu si pochutnala na ovoci. Váha šla samozřejmě dolů.

„Když zhubla dvě kila, bylo to podle mě tak akorát. Říkal jsem jí, že teď vypadá výborně a ať už dál nehubne,“ vypráví David. Renata si však nedala říct. Její touha zhubnout se naopak stále zvyšovala. Jenže kromě kil odcházela také její pohodová a bezstarostná nálada, věčně se zaobírala tím, kolik má jaká potravina kalorií. O společném uzobávání popcornu v posteli nemohla být ani řeč.

V restauraci popíjela vodu bez bublinek a ukusovala lístky salátu (samozřejmě bez zálivky, ta je totiž moc kalorická), což se Davidovi nepřekvapivě nelíbilo. Také začala
být podrážděná a nervózní. Z „hladové“ nálady často pramenily zbytečné hádky. Její redukční dieta tak zároveň poznamenala i partnerský vztah.

„Kromě toho, že byla Renča stále unavená a nervózní, začaly se jí dělat kruhy pod očima a zmenšilo se jí poprsí, které měla předtím opravdu výstavní. Snažil jsem se jí vysvětlit, že už to s hubnutím přehání a že jsem ji měl raději jako usměvavou a pohodovou holku, která má souměrnou štíhlou postavu, ne jako nervózní vychrtlinu,“ líčí David.

Renata naštěstí zavčas pochopila, že jí dieta ničí kromě nálady také vztah, a nezdravého hubnutí se vzdala. S Davidem totiž začali pomalu uvažovat o miminku, a tak se víc začala zajímat o zdravý životní styl.

Pochopila, že hladovění k ničemu nevede. Začala jíst pravidelně pětkrát denně vyvážená jídla. Se změnou jídelníčku přišla i změna nálady. Už netrpěla únavou, byla vyrovnanější a celkově víc v pohodě. „Z nervózní dietářky se opět stala ta pohodová holka jako na začátku vztahu.

Po několika měsících se zadařilo a zjistili jsme, že je Renča těhotná. Nic lepšího jsme si nemohli přát,“ uzavírá své vyprávění David. Podobné příběhy jsou bohužel poměrně časté, ne vždy ale končí šťastně jako v případě této dvojice. Některé případy se mohou zvrhnout z nevinně vypadající diety až do poruchy příjmu potravy (mentální anorexie nebo bulimie).

Dalším aspektem redukčních diet je i estetická stránka věci. Ženy se tak často připravují o obliny, které mají muži nejraději.

A při svých snahách zhubnout si ani neuvědomují, že větší části mužské populace se dietářky prostě nelíbí.

Symbol krásy

Současný módní trend, který určuje ženskou krásu, vychází z potřeb modelingových agentur, potažmo módních návrhářů. Čím hubenější dívky jsou, tím lépe se na ně šije a víc vynikne střih šatů. Ovšem přehnaná hubenost odporuje ženské přirozenosti.

Po celá staletí muže přitahovaly spíš ženy s širšími boky a plnějšími tvary. Nejvíc sexy pro ně byla postava ve tvaru přesýpacích hodin - větší ňadra a boky, úzký pas. Širší pánev a zaoblené tvary totiž symbolizovaly plodnost a dobrou přípravu na mateřské poslání. Tělesný tuk předjímal úspěšné kojení.

V podvědomí měli zafixováno, že taková žena je zdravá a silná, a tudíž ideální budoucí matka jejich dětí. Vybírali si proto spíš partnerky tvarované, hubené ženy byly vnímány jako neduživé a ošklivé. Vše se však změnilo přibližně v druhé polovině dvacátého století. Od té doby se pomalu, ale jistě dostávají do popředí modelky s vyhublými těly bez tuku. Mediální masáž a stránky plné vyretušovaných krásek částečně ovlivnily i mužský vkus.

Ovšem ne každá žena se takovému ideálu podobá. Mnoho z nich se, ač netrpí nadváhou, uchyluje k drastickým dietám, jen aby se podobaly celebritám z předních stran bulvárních časopisů. Na vině je tak pokřivený ideál krásy, který lidem vštěpují do hlavy média a módní průmysl. A co na to muži?

Symbolem krásy je pro ně většinou taková žena, jejíž postava vypovídá o zdravém životním stylu. Většina jich obdivuje štíhlé nohy, úzký pas, pevný zadeček a větší ňadra. Určitě však neplatí, že by od své partnerky striktně vyžadovali míry 90-60-90. Raději upřednostní partnerku, která má možná nějaké to kilo navíc, ale stará se o sebe a je spokojená.

Vnitřní vyrovnanost se pak odráží i navenek. Tyto aspekty mají mnohem větší vliv na přitažlivost než ideální míry.

Podrážděné, nešťastné a frustrované dietářky, které 3x denně kontrolují svou hmotnost na osobní váze, u mužů moc šancí nemají. To potvrzuje i psycholožka Mgr. Tereza Beníšková: „Štíhlost je hezká, ale neměla by být přehnaná. Když je žena příliš hubená až vychrtlá, není to už zdravé. Podstatné je, aby se cítila dobře, zdravě a měla dostatek síly - a to hodně štíhlá žena většinou nemá, bývá stále unavená.“

Hlad nic nespraví

Milé dámy, netrapte se zbytečnými dietami. Pro vaše zdraví a psychickou pohodu je mnohem důležitější zdravý životní styl. Zkuste změnit své myšlení a přístup. Jezte pravidelně 5x denně zdravé a nutričně vyvážené pokrmy, pravidelně se hýbejte a především - mějte se rády!

Není nic horšího než několik dní hladovět a pak sníst na posezení litrové balení smetanové zmrzliny a trápit se výčitkami. Snažte se myslet pozitivně, neodsuzujte se za každé sousto a neustále si v hlavě nepřehrávejte tabulky s kalorickými hodnotami potravin. Zdravý jídelníček by měl být přirozenou součástí vašeho života.

Dieta a neustálá touha zhubnout se u mnohých žen stává přímo posedlostí. Přestaňte proto myslet negativně, mějte ráda vlastní tělo a za nic se nikdy neodsuzujte. A že na návštěvě neodoláte domácí kremroli? Vždyť to přece nevadí, večer si dáte odlehčenou večeři.

Zapamatujte si, že výčitky nejsou namístě. Tereza Beníšková dodává: „Být prakticky celý život na redukční dietě je hrozné. Ano, jídelníček by měl být zdravý a vyvážený, ale člověk by si měl občas i něco dopřát.

Měl by si umět jídlo užít, a ne jen stále myslet na to, že tohle nesmím a tohohle jen kousek… Místo přehnané diety je lepší do života zařadit více pohybu a dostatek spánku.“ Zajisté i váš partner ocení, když si s ním pochutnáte na grilovaném steaku a skleničce kvalitního vína.

Saláty jsou sice fajn, ale připravovat je k snídani, obědu i večeři opravdu nelze. Obzvlášť váš protějšek by zeleninovým nadšením příliš dlouho neoplýval. Muži mají na talíři většinou rádi pořádný, šťavnatý kus masa. A jak říká s trochou nadsázky známý český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich: „Když chceš oblohu, podívej se z okna.“

Na špíčky neupozorňujte

Štíhlá postava je velice individuální záležitost. Některým ženám díky dědičným dispozicím stačí jen trochu cvičit, jiné by se musely v jídle opravdu hodně omezit, aby dosáhly svých vysněných křivek. Smiřte se s tím, že některé tělesné dispozice prostě zdědíte a můžete je ovlivnit jen do určité míry.

Základem je proto naučit se mít ráda své tělo. Ruku v ruce s pohybem a zdravým jídelníčkem (bez hladovění) je úspěch zaručen. Je na vás, jaký životní styl si vyberete a čím se necháte ovlivnit. Módní trendy jsou sice fajn, ale zdraví je přednější. Základem je rovněž zdravé sebevědomí.

Když mužům podsouváte otázky typu „Myslíš, že mám velké břicho? Vidíš ta tlustá stehna s celulitidou?“, tak si o kritiku přímo koledujete. Naučte se mít ráda sama sebe a zbytečně na své případné tělesné nedostatky neupozorňujte.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro tatínka, Zdeněk Pohlreich, dieta, Štíhlá žena, Muž, Redukční dieta, Velké břicho, Úspěšné kojení, Moc šancí, Mentální anorexie, Renča, Štíhlá postava, Zdravý jídelníček, Estetická stránka, Hubenost