Maminka.czKam s dětmi

Lipno: ráj pro rodiny otevírá letní sezonu. Co všechno tady můžete zažít?

Simona Procházková 6.  5.  2023
Lipno, to je místo, kde zažijete spoustu zábavy a dobrodružství, místo jako dělané pro víkend s dětmi nebo dokonalou rodinnou dovolenou. Projeďte se na kole po Jezerní stezce kolem přehrady, prozkoumejte místní lesy protkané nepřeberným množstvím turistických značených cest, vyzkoušejte bobovou dráhu, lanový park nebo aquapark, vystoupejte na Stezku v korunách stromů nebo nechte ratolesti vydovádět se v Království lesa… To své si tu zkrátka najde úplně každý.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ať už chcete odpočívat nebo sportovat, Rodinný areál Lipno splňuje všechno, co si jen budete přát. Na břehu lipenské přehrady najdete dokonalé zázemí pro čas strávený společně s nejbližšími.

VIDEO: Jak vybrat dobré dětské kolo?

Království lesa: adrenalin i relax v přírodě

Rodiny s dětmi budou nadšené z největšího lesního hřiště na celé Šumavě. V oblíbeném Království lesa, kde na vás čeká přes čtyřicet různých druhů atrakcí, se vyřádí úplně všichni. Dospělí i děti si mohou zaskákat a „vyblbnout se“ na dvou obřích trampolínách, vyzkoušíte si populární lanové mosty nebo se zabydlíte v bludišti loupežníka Godoše mezi mladými stromky. Zadovádět si můžete také na veverčí překážkové dráze či prozkoumáte vesničku pro malé skřítky.

V Malé lesní zoo zase najdete spoustu zvířátek, která vám zaručeně zvednou náladu. Bydlí tady veverka obecná, puštík obecný nebo přítulné kozičky, které můžete připraveným krmením nakrmit, a také se s nimi můžete vyfotit. Připraveny jsou také edukativní prvky všeho druhu, poslechnout si můžete třeba zvuky lesa nebo se podíváte do nitra hmyzího hotelu. V Království lesa si prověříte i svou mrštnost, třeba na lesním hřišti pro velké atlety. Nové síly na další dovádění pak (nejen) děti načerpají v lesních dílnách Modřínek.

Pokud máte v plánu navštívit Lipensko během jara a léta vícekrát, jsou pro vás připraveny extra výhodné vstupy, abyste si toto lesní hřiště užili na maximum. Celosezonní vstupenka stojí 790 korun a platí až do konce října.

Stezka korunami stromů: panoramatické výhledy, zábava i koncerty

Kochejte se okolní krajinou z výšky 941 metrů nad mořem. Jen kousek od Království lesa, na vrchu Kramolín, najdete populární Stezku korunami stromů. Umožní vám prozkoumat krásu šumavské přírody z ptačí perspektivy. Projdete se po 675 metrů dlouhé stezce a během procházky si vy i děti vyzkoušíte několik adrenalinových zastávek s úkoly, chůzi po lanovém chodníčku a síti a podobně. Na edukačních cedulích se dozvíte spoustu zajímavostí o místní fauně a floře. Z věže se vám pak otevřou dechberoucí výhledy na jezero a při dobré viditelnosti dohlédnete až na Alpy.

Neopakovatelnou atmosféru na ní zažijete také při letních koncertech, kdy řada známých interpretů vystoupí při západu slunce, a užijete si tak hudební vystoupení s pořádným romantickým nádechem. Stezka byla první svého druhu v celém Česku a letos v létě oslaví už jedenácté narozeniny.

Pokud přemýšlíte, že vyrazíte jak do Království lesa, tak na Stezku korunami stromů, můžete vstupy pořídit v rámci výhodného balíčku: 3v1 obsahuje cenově výhodný vstup na stezku i do království, a navrch přidává ještě kombinovanou třídenní jízdenku na lanovku Lipno Express a na stezkabus, který vás doveze z parkoviště u dolní stanice lanovky až ke stezce.

Znáte putovní kamínky? Tahle venkovní hra vás bude bavit všechny

Kolem jezera pěšky nebo na kole

Každý, kdo si chce pořádně zasportovat, bude mít na Lipně spoustu příležitostí. Vybrat si můžete třeba z řady cyklostezek, které vedou kolem lipenského jezera a po kterých se můžete prohánět rovněž na koloběžce nebo inline bruslích, neobyčejným zážitkem může být plavba na šlapadle, elektročlunu či motorovém člunu nebo plachetnici. Najdete tu hned několik půjčoven veškerého myslitelného sportovního vybavení, včetně elektrokol nebo paddleboardů.

Nejen rodiny s dětmi jistě ocení možnost zapůjčit si sjezdové koloběžky (půjčovna se nachází hned vedle Stezky korunami stromů). K nim vás pohodlně dopraví lanovka. Ke koloběžce dostanete helmu a pak už si jen užíváte úžasný čtyřkilometrový sjezd po lesních cestách. Trasa je upravená a bezpečná, vychutnáte si ji s kamarády i s celou rodinou.

Adrenalinovou jízdu zažijete také v bikeparku. Sjezdové trasy jsou prvotřídní zábavou na klopených zatáčkách, terénních vlnách, lavicích, kamenných polích a dřevěných lávkách. Vhodné jsou pro děti od 8 let, začátečníky i pokročilé. Skvělou rodinnou zábavou je také zážitkový Singletrack Lipno. Sjedete si pět kilometrů dlouhou, lesem vedenou cyklotrasu, která je určena přímo pro vás a vaše děti. Užijte si bezpečnou jízdu na kole trochu jinak, bez provozu a v klidném prostředí lesa.

Kam na výlet v okolí Lipna?

*Zřícenina hradu Vítkův hrádek: romantický hrad uprostřed lesů nad vesničkou Svatý Tomáš, jsou odtud skvělé výhledy na lipenské jezero. Vyšlápnete sem pěšky z Frýdavy nebo Přední Výtoně.

*Naučná stezka Olšina: kouzelná turistická trasa, která vás provede šumavskými mokřady, rašeliništi a přilehlými biotopy kolem rybníka Olšina, velká část vede po povalových chodnících. Objevíte ji nedaleko obce Hůrka, auto můžete nechat na parkovišti.

*Čertova stěna: unikátní suťový skalní sráz a kamenné moře nad hlubokým údolím řeky Vltavy, neuspořádaně nakupené žulové balvany sesypané do údolí pokrývají prudkou stráň, pod kterou teče v rokli divoká Vltava, zvaná v této části Čertovy proudy (podél řeky vede turistická stezka, po které dojdete až do Vyššího Brodu).

Nechte děti, ať samy naplánují rodinný výlet. Bude je pak víc bavit

Tipy na ubytování na Lipně

  • Hotel Element: tento 4* hotel se nachází v bezprostřední blízkosti dolní stanice lanové dráhy, přímo v centru obce Lipno nad Vltavou. Nabízí komfortní rodinné pokoje, některé s výhledem na jezero, přilehlá restaurace Stodola pak má vynikající gastronomii, v cukrárně Povidloň si zase osladíte den dokonalými dezerty nebo poctivou zmrzlinou.
  • Kemp Lipno Modřín: jeden z nejlepších autokempů na Lipně s kompletním zázemím a možností občerstvení.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Rodina, Kam s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, zábava, Výlety, Léto s dětmi, Cestujeme, Za zábavou, Atrakce, aquapark, Bikepark, Svatý Tomáš, Dobrodružství, Lipensko, Vltava, Kramolín, Hrádek, Království lesa, Lipenská přehrada, Stezka, Lipno nad Vltavou, Frýdava, Lipenské jezero