[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 30 minut + 30 minut kynutí
NA DOKONČENÍ
Připravte kvásek. V misce rozmíchejte droždí se lžičkou cukru, přilijte trochu teplého mléka, vsypte lžíci mouky a promíchejte. Cukr, mléko i mouku odeberte z předepsaného množství surovin. Kvásek nechte na teplém místě, během deseti minut by měl vzejít. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte kvásek, vejce, zbytek cukru i mléka a umíchejte těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě asi 30 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem. Mezitím dejte do rendlíku maliny a cukr, přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu za občasného míchání vařte, až vznikne hustší omáčka. Tvaroh smíchejte s jogurtem a moučkovým cukrem a lehce vidličkou našlehejte. Pánev nebo lívanečník vytřete máslem či ghí, lžící nanášejte lívance a opékejte je z obou stran dozlatova. Že je čas lívance obracet, poznáte podle toho, že se na těstě začnou tvořit bublinky. Lívance podávejte s našlehaným jogurtem, malinovým rozvarem a nasekanými oříšky.
Recept: časopis F.O.O.D.
4 porce, příprava: 20 minut
Do mixéru dejte pokrájené banány, vejce, mouku, kokos a umixujte těsto. Mělo by být hustší, podle potřeby přidejte lžíci mouky. Vmíchejte mák a nechte pár minut odpočinout. V lívanečníku nebo v pánvi rozpusťte kousek másla či ghí a smažte lívance z obou stran dozlatova. Lívance podávejte s řeckým jogurtem, čerstvým ovocem a posypané mákem. Skvělou kombinací ovoce jsou například borůvky, mango a mučenka.
Tip: Banánové lívance můžete připravit i z obyčejné mouky a místo kokosu můžete těsto zahustit jemně mletými vločkami.
5 ks lívanců, příprava 20 minut
Na zdobení:
Nejprve v misce vidličkou rozmačkejte banán, poté přimíchejte vejce. Přidejte protein, jemné ovesné vločky a vodu. Vše míchejte do těstíčka a pak přidejte i zbylé suroviny. Těsto nechte 10 minut odpočinout, aby se s ním pak dobře pracovalo na pánvi. Menší naběračkou nanášejte na nepřilnavou pánev. Opékejte na mírném plameni z obou stran. Hotové lívanečky podávejte s oblíbenou pomazánkou nebo skyrem a čerstvým ovocem.
Recept: Babiččina volba