Maminka.czVaření pro rodinu

Lívance děti zbožňují: Zkuste je 6x jinak jako zdravou snídani nebo rychlou večeři

Simona Procházková 23.  3.  2021
V době domácí izolace už dost možná nevíte, co ratolestem denně vařit. Docházejí vám nápady? Vsaďte na lívance, které milují téměř všechny děti. Máme pro vás rovnou šest receptů, ve kterých nechybí ovesné vločky, tvaroh, kakao, kokos a spousta ovoce. A do přípravy skvělé snídaně, vydatné svačinky nebo sladké večeře můžete malé hladovce klidně zapojit.

Banánové lívance

Budete potřebovat:

4 banány

150 g hladké mouky (může být špaldová či pohanková)

100 ml mléka (může být kokosové či ovesné)

2 vejce

1 lžičku prášku do pečiva

trochu oleje na smažení

ovoce, cukr, med, čekankový sirup, tvaroh, zakysanou smetanu, jogurt nebo ovoce na ozdobu

Postup:

Do mixéru nalijte mléko, přidejte na kousky nakrájené banány a vše rozmixujte. Do mísy nasypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, přilijte rozmixované banány a promíchejte metličkou do hladkého těsta. Pánev nebo lívanečník vymažte olejem a smažte lívance. Servírujte teplé nebo vychladlé a ozdobte podle chuti a fantazie.

Ovesné lívance

Budete potřebovat:

120 g ovesných vloček (můžete je předem rozsekat v mixéru)

500 ml kravského nebo ovesného mléka

200 g hladké špaldové mouky

1 až 2 vejce

2 lžičky prášku do pečiva

špetku soli

Postup:

Ovesné vločky zalijte teplým mlékem a nechte asi dvacet minut odstát, aby vločky nasákly tekutinu. Pak přisypejte mouku s práškem do pečiva, přidejte vejce a vymíchejte těsto. Na tukem vymazané pánvi nebo v lívanečníku (pokud máte teflonový, není potřeba vymazávat) smažte lívanečky. Na talíři ozdobte, jak si ratolesti budou přát. Skvěle chutnají s džemem a šlehačkou, horkými malinami, skořicí smíchanou s cukrem nebo třeba s mascarpone a ovocem podle chuti.

Klasické kynuté lívance

Budete potřebovat:

260 g hladké mouky

25 g droždí

2 lžíce cukru

350 ml teplého mléka

špetku soli

povidla, tvaroh, cukr nebo javorový sirup na ozdobu

Postup:

Do mísy nalijte trošku teplého (vlažného) mléka a rozmíchejte v něm rozdrobené droždí s cukrem. Nechte vzejít kvásek. Do druhé mísy nasypejte mouku se špetkou soli, přilijte vzešlý kvásek a dolijte zbytek mléka. Promíchejte metličkou a nechte těsto asi půl hodiny kynout. Pečte lívanečky na suché teflonové pánvi nebo v lívanečníku (případně pánvičku či lívanečník vytřete trochou oleje). Podávejte s povidly, oslazenou tvarohovou pěnou nebo šlehačkou.

Kakaové lívance

Budete potřebovat:

200 g polohrubé mouky

3 lžičky kakaa

1 lžičku prášku do pečiva

3 lžičky krupicového cukru

2 vejce

1 hrnek mléka

Postup:

Do mísy rozklepněte vejce, přidejte krupicový cukr, polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec kakao. Všechno dobře rozmíchejte metličkou do hladkého těsta a smažte lívanečky. Hotové můžete pomazat ovocnou marmeládou a ozdobit čokoládou, šlehačkou, tvarohem nebo zakysanou smetanou. Výborně chutnají také s krémem z mascarpone nebo krémového sýra, který rozmixujete s čerstvým či kompotovaným ovocem.

Vaříme s dětmi: Jednoduché jablečné dobroty

Jablkové lívance

Budete potřebovat:

2 hrnky hladké mouky (můžete použít špaldovou nebo třeba čočkovou)

2 jablka

1,5 hrnku mléka

2 vejce

1 hrnek cukru krupice

1 lžičku prášku do pečiva

1 vanilkový cukr

1 lžičku mleté skořice

špeku soli

Postup:

Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. V jedné míse rozšlehejte vajíčka s mlékem a cukrem, v druhé míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Suchou směs postupně přimíchávejte k tekuté a nakonec vmíchejte nastrouhaná jablíčka a mletou skořici. Pánev na lívance rozpalte, potřete slabě olejem a smažte lívanečky z obou stran. Podávejte ještě teplé, sypané moučkovým nebo skořicovým cukrem a zdobené na másle orestovanými nebo zkaramelizovanými kousky jablek.

Kefírové lívance

Budete potřebovat:

450 ml kefíru

180 g polohrubé mouky

1 lžičku jedlé sody

2 vejce

2 lžičky cukru krupice

na ozdobu: tvaroh, jogurt, strouhaný kokos, čokoládovou nebo oříškovou pomazánku

Postup:

Polohrubou mouku, kefír, vejce, jedlou sodu, krupicový cukr a sůl promíchejte ve větší míse metličkou do konzistence hladkého těsta. Rozpalte pánvičku nebo lívanečník, lehce potřete olejem a smažte lívanečky. Podávejte ozdobené našlehaným tvarohem, oslazeným například čekankovým nebo rýžovým sirupem, bílým či ovocným jogurtem, strouhaným kokosem, skořicí nebo horkým rozvarem z ovoce.

Extra rychlá, jednoduchá a zdravá!  Čočková polévka krok za krokem!
Borůvky v dětském jídelníčku: Jsou dokonalou potravou pro mozek
Jak jíst a co vařit, abyste v karanténě nepřibrali, radí výživová poradkyně
Témata: Děti, Recepty, Rodina a vy, Naše tipy, Vaření pro rodinu, Děti a jídlo, Vaření, Snídaně, Lívanec, Mouka, Večeře, Ovoce, Mléko, Tvaroh, Vejce, Cukr
Mohlo by vás zajímat
Těhotná kráska. Podívejte se, jak Veronice Kopřivové sluší bříško!
Zenklová Veronika
Slavné maminky