[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Budete potřebovat:
4 banány
150 g hladké mouky (může být špaldová či pohanková)
100 ml mléka (může být kokosové či ovesné)
2 vejce
1 lžičku prášku do pečiva
trochu oleje na smažení
ovoce, cukr, med, čekankový sirup, tvaroh, zakysanou smetanu, jogurt nebo ovoce na ozdobu
Postup:
Do mixéru nalijte mléko, přidejte na kousky nakrájené banány a vše rozmixujte. Do mísy nasypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, přilijte rozmixované banány a promíchejte metličkou do hladkého těsta. Pánev nebo lívanečník vymažte olejem a smažte lívance. Servírujte teplé nebo vychladlé a ozdobte podle chuti a fantazie.
120 g ovesných vloček (můžete je předem rozsekat v mixéru)
500 ml kravského nebo ovesného mléka
200 g hladké špaldové mouky
1 až 2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
Ovesné vločky zalijte teplým mlékem a nechte asi dvacet minut odstát, aby vločky nasákly tekutinu. Pak přisypejte mouku s práškem do pečiva, přidejte vejce a vymíchejte těsto. Na tukem vymazané pánvi nebo v lívanečníku (pokud máte teflonový, není potřeba vymazávat) smažte lívanečky. Na talíři ozdobte, jak si ratolesti budou přát. Skvěle chutnají s džemem a šlehačkou, horkými malinami, skořicí smíchanou s cukrem nebo třeba s mascarpone a ovocem podle chuti.
260 g hladké mouky
25 g droždí
2 lžíce cukru
350 ml teplého mléka
povidla, tvaroh, cukr nebo javorový sirup na ozdobu
Do mísy nalijte trošku teplého (vlažného) mléka a rozmíchejte v něm rozdrobené droždí s cukrem. Nechte vzejít kvásek. Do druhé mísy nasypejte mouku se špetkou soli, přilijte vzešlý kvásek a dolijte zbytek mléka. Promíchejte metličkou a nechte těsto asi půl hodiny kynout. Pečte lívanečky na suché teflonové pánvi nebo v lívanečníku (případně pánvičku či lívanečník vytřete trochou oleje). Podávejte s povidly, oslazenou tvarohovou pěnou nebo šlehačkou.
200 g polohrubé mouky
3 lžičky kakaa
3 lžičky krupicového cukru
1 hrnek mléka
Do mísy rozklepněte vejce, přidejte krupicový cukr, polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec kakao. Všechno dobře rozmíchejte metličkou do hladkého těsta a smažte lívanečky. Hotové můžete pomazat ovocnou marmeládou a ozdobit čokoládou, šlehačkou, tvarohem nebo zakysanou smetanou. Výborně chutnají také s krémem z mascarpone nebo krémového sýra, který rozmixujete s čerstvým či kompotovaným ovocem.
2 hrnky hladké mouky (můžete použít špaldovou nebo třeba čočkovou)
2 jablka
1,5 hrnku mléka
1 hrnek cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 lžičku mleté skořice
špeku soli
Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. V jedné míse rozšlehejte vajíčka s mlékem a cukrem, v druhé míse promíchejte mouku s práškem do pečiva, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Suchou směs postupně přimíchávejte k tekuté a nakonec vmíchejte nastrouhaná jablíčka a mletou skořici. Pánev na lívance rozpalte, potřete slabě olejem a smažte lívanečky z obou stran. Podávejte ještě teplé, sypané moučkovým nebo skořicovým cukrem a zdobené na másle orestovanými nebo zkaramelizovanými kousky jablek.
450 ml kefíru
180 g polohrubé mouky
1 lžičku jedlé sody
2 lžičky cukru krupice
na ozdobu: tvaroh, jogurt, strouhaný kokos, čokoládovou nebo oříškovou pomazánku
Polohrubou mouku, kefír, vejce, jedlou sodu, krupicový cukr a sůl promíchejte ve větší míse metličkou do konzistence hladkého těsta. Rozpalte pánvičku nebo lívanečník, lehce potřete olejem a smažte lívanečky. Podávejte ozdobené našlehaným tvarohem, oslazeným například čekankovým nebo rýžovým sirupem, bílým či ovocným jogurtem, strouhaným kokosem, skořicí nebo horkým rozvarem z ovoce.