[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Exotické lotosy (lotusy, padmy) jsou podobně jako tuzemské lekníny vodní rostliny. Lotosy pocházející pravděpodobně z Indie a Číny, jsou étericky půvabné a na vodní hladině vypadají neobyčejně křehce. Lotosová křehkost vznášející se na hladině je však jen jednou z mnoha tváří této podivuhodné rostliny. Oddenky lotosu ukryté v bahnitých dnech mělčích jezer, rybníčků a také na lotosových plantážích v sobě skrývají nejen neobyčejně silné léčebné účinky, ale ve své domovině jsou běžně používány coby zdravá a lehce stravitelná potravina – „zelenina“.
V tradiční asijské medicíně (záměrně jsme použili takto široký pojem) je lotosový kořen používán jako prostředek, který v různých úpravách, u nás nejčastěji jako lotosový čaj, pomáhá při celé řadě nemocí dýchacího ústrojí. Dle čínské medicíny údajně „posiluje“ plíce a průdušky a má blahodárný vliv na sliznice. Dále ulevuje a léčí nachlazení a zahlenění, podporuje léčbu rýmy a zánětů v dýchacích cestách i dutinách. Také jím lze kloktat při bolestech v krku a je naprosto neocenitelným pomocníkem při dlouhotrvajícím kašli, se kterým malí pacienti v zimních měsících bojují často ještě dlouhou dobu po vyléčení původní choroby.
Lotos dle odborníků ulevuje i při astma, zápalu plic a tuberkulóze. Kašovité lotosové obklady se využívaly také při léčbě zlomených a poškozených kostí. Lotos disponuje ještě celou řadou léčebných a preventivních účinků, avšak v našich podmínkách asi nejvíce využijeme oblíbený a jednoduše připravitelný čaj.
Užívání lotosu, lotosového čaje, doporučuje například MUDr. Vladimíra Strnadelová z Institutu celostní medicíny; užívat jej mohou i těhotné ženy, kojící maminky a děti od batolecího věku. (Pozor, i lotos může, tak jako každá potravina, způsobit alergickou reakci.)
Kolečko sušeného lotosu nejprve na hodinu namočíme do 300 ml vody, přidáme špetičku soli a 10 minut povaříme. Čaj se pije vždy teplý, ideálně ráno. Dětem jej můžeme přisladit medem, jablečným koncentrátem či obilným sirupem.
Dospělí možná ocení dochucení trochou čerstvého zázvoru. Čaj můžeme připravit i ze sušeného prášku (cca. malá kávová lžička na šálek), prášek se zalije vroucí vodou a nechá 4 minuty vylouhovat.
Léčivý nápoj můžete připravit samozřejmě i z čerstvého lotosu, který u nás zakoupíme například přes internet. Sušený i čerstvý lotos je výborný i jako zelenina, například do polévek. A pozor, kolečko oddenku lze k přípravě čaje použít i dvakrát, a poté jej můžeme sníst, nebo přikrájet do bramboračky.
Sušený lotos zakoupíme ve „zdravé výživě“ a „zelených lékárnách“ a samozřejmě i přes internet.
Oddenky i semena lotosu jsou v mnoha asijských zemích běžnou potravinou. Jedlý a léčivý je však úplně celý lotos – oddenek, listy, semena i květy. Na škrob bohaté oddenky se používají jako zelenina a příloha. Dokonce se z oddenků vyrábí i mouka! Chuť kulatých semen připomíná oříšky. Semena se konzumují syrová, vařená i pražená.