Maminka.czMiminko

Lucifer nebo Belzebub, i taková jména chtěli dát loni rodiče svým dětem

redakce 18.  4.  2017
Fantazie mnohých rodičů nezná mezí, především co se týká vymýšlení jmen pro své potomky. Mezi jmény, kterými chtěli své děti v loňském roce pojmenovat rodiče v Polsku, se objevily takové hity jako Eutanazie, Kurtizána nebo Žirafa.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Někteří rodiče nejsou soudní

„Došlo i na návrhy Lucifer či Belzebub,“ řekla televizi TVN jazyková expertka Danuta Krzyžyková, která spolu s matrikáři brání největším excesům při křtech.

A jaká je tedy jazyková politika? Podle Danuty Krzyžykové mohou rodiče pojmenovat své děti originálně, ale v rozumné míře. Jména nesmí být v první řadě neslušná, hanlivá nebo se nesmí jednat o zdrobněliny.

Eliáš nebo Mia. Jaká další jména jsou na vzestupu?

Je tedy jasné, že příklady jako Belzebub, Lucifer, Kurtizána, Eutanazie nebo Žirafa neprošly.

Mezi netradičními jmény, kterými rodiče pojmenovali své děti, přibylo malých Poláků se jmény Mason, Baltazar, Gromoslaw, Santiago, Ragnar a Roland. Mezi děvčaty se zase objevila jména jako Chelsea, Chanel, Dajana, Hiacynta, Lukrecja či Džesika.

„Většina polských rodičů je ale konzervativní, a tak mezi miminy kralují jména Antoni, Jakub a Szymon, respektive Zuzanna, Julia a Lena,“ uvádějí na webu Info.cz.

Známe nejoblíbenější dětská jména v lednu 2016. Která to jsou?
Jaké křestní jméno zvolit k cizímu příjmení, aby výsledek nebyl pěst na oko?
Neuvěřitelně něžné záběry. Miminko „pusinkuje“ maminku po porodu

 

Témata: Miminko, Rodiče, Maminky ve světě, Jména, politika, Lucifer, Santiago, TAK, Chanel, Lena, Roland, Ragnar, Chelsea, Žirafa, Mason, Baltazar, Balt, Balta, Eliáš, Příjmení, Křestní jméno, Luci, Belzebub