[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Lýtka jako konve, nohy jako ze železa a rázem je po letní idylce. Kromě toho, že je to velmi nepříjemné, může vás to i pěkně bolet. Důvodem jsou rozšířené cévy, kvůli kterým krev rychleji proudí směrem dolů. Existuje jediná pomoc: dejte si pauzičku kdykoli je to možné. Jednoduše hoďte nohy na stůl, aby mohla krev volněji proudit směrem k srdci. Dopřejte nohám i studenou koupel anebo je hýčkejte chladivým gelem. Proti zadržování vody v nohách pomáhají také podpůrné nebo kompresní punčochy, které pořídíte v prodejnách zdravotnických potřeb. Bez nich se neobejdete ani při delším cestování.
Představa, že si koupelí v jezeře nebo na plovárně přivodíte plíseň či infekci, je celkem rozšířená, neznamená to však, že se s bříškem musíte v létě vodě obloukem vyhýbat. Vaše tělo má totiž vlastní mechanismus, jímž se proti zavlečení těchto nepříjemných onemocnění brání.
Samotné těhotenství, obzvlášť v třetím trimestru, je pro tělo celkově náročné. A co když se k tomu přidá ještě horko. S ním ruku v ruce přicházejí nevolnosti, mdloby nebo bušení srdce. Někdy se vám může dokonce zatmít před očima. Dobrou zprávou je, že tohle všechno bude mít brzy svůj konec. Nezapomínejte v letních dnech pořád pít, pít a pít. Pokud totiž nepijete, máte málo krve a oslabujete si krevní oběh. V ideálním případě do sebe dostaňte dva až tři litry vody. První sklenici si nalijte hned, jak ráno vstanete z postele. Co nejčastěji si dávejte nohy výš, než je srdce. Vyhýbejte se přímému slunci a na odpočinek hledejte stinná místa. Z lůžka nebo ze židle vstávejte vždy pomalu. Pokud se vám potíže přesto zdají nesnesitelné, zajděte k lékaři a nechte si změřit krevní tlak, zda se za obtížemi neskrývá něco vážnějšího.
Ideální pro horké dny:
Dopolední svačina Do misky dejte hrst rukoly, na kousky nakrájený meloun a rajče, rozdrobený sýr feta a na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Přidejte zálivku z oleje, vše dobře promíchejte. Lehký oběd
Potřebujete: 1 filet ze sivena, 1 velké rajče, 1 lžičku nasekaných bylinek, 1 šalotku, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžičky škrobové moučky, olivový olej, sůl, pepř. Postup: Rajče spařte horkou vodou, oloupejte ho a nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte nakrájenou šalotku, přidejte rajče, bylinky a směs osolte a opepřete. Rybu dejte do malého pekáčku, zasypte připravenou směsí a zalijte smetanou smíchanou se škrobovou moučkou a zapékejte asi 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Odpolední svačina
Smíchejte přírodní jogurt se lžící tekutého medu a přidejte hrst vlašských ořechů.