Maminka.czVýživa a stravování

Lze ovlivnit hyperaktivitu výživou? Nespasí, ale pomůže...

Martina Machová 31.  3.  2013
Lze ovlivnit hyperaktivitu výživou? Nespasí, ale pomůže...
Neustále někam šplhá, skáče, dobývá se, dožaduje pozornosti, celkově působí dojmem hračky natažené na klíček. Lze chování takového neposedy nějak ovlivnit stravou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Počet dětí s nejrůznějšími poruchami soustředění, učení i chování neustále narůstá, teorií, proč tomu tak je, existuje vícero. Mnohdy se tyto domněnky nejrůznějšími způsoby prolínají a doplňují, zdá se, že nárůst ovlivňuje celá řada faktorů příznačných pro moderní dobu. Jedním z nich je pravděpodobně i charakter moderní stravy. V některých publikovaných odborných pracích na toto téma byla dána do souvislosti hyperaktivita s konzumací určitého typu potravin a také deficitem některých důležitých složek výživy.

Výchova hyperaktivního dítka je poměrně náročná a vyžaduje velkou dávku trpělivosti, tolerance, nadhledu, ale také pevný režim a jasné hranice. Tito „malí čertíci“ působí dojmem, že je ráno natáhnete na klíček a oni se až do večera neustále, hnaní nezadržitelnou setrvačností, pohybují. Běhají, padají, lezou, skáčou, mluví, křičí, neposlouchají, snadno rozčílí a mívají sklon k náladovosti a podrážděnosti. Hyperaktivita je též často spojovaná s ADHD (dříve označované jako LMD), což je v podstatě hyperaktivita s poruchou pozornosti.

Máte-li doma hyperaktivní poklad, je každá rada, jak jej alespoň částečně zklidnit velmi drahá.

Chvála zdravým tukům

Není tuk, jako tuk, některé tuky jsou velmi škodlivé, jiná naopak prospěšné a zdravé. A právě těch je v naší stravě obvykle nedostatek. Naneštěstí jde právě o tuky, které velmi pozitivně působí na celou řadu fyziologických funkcí. V souvislosti s ovlivněním hyperaktivity jsou nejvíce skloňované nenasycené tuky, přesněji omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Ve své obsáhlé knize „Tak co mám jíst“ to tvrdí kupříkladu specialista na potravinové doplňky a výživu dětí i dospělých, RNDr. Petr Fořt CSc. Ten ve své zmíněné publikaci uvádí, že značné části (nejen) dětské populace chybí v jídelníčku dostatečné množství omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou naprosto nepostradatelné pro správný vývoj mozku (plodu i dítěte).

Tyto kyseliny jsou přirozeně obsaženy v tučnějších mořských rybách (losos, makrela, tuňák, sleď apod.), dále v za studena lisovaném lněném oleji a populární mikrořase chlorella. Velmi vhodným zdrojem mohou být i doplňky stravy ve formě rybího tuku v kapslích.

Zlá a hodná „Éčka“

Svůj neoddiskutovatelný podíl na rozvoji hyperaktivity mohou nést i již několik let mediálně pranýřované barvené a uměle vylepšované potraviny. Na černé listině je zvláště kyselina benzoová, kysličník siřičitý, dále pak E102, E161 a v neposlední řadě též početná skupina fosfátů (E338, E339, E340, E341, E450, E451, E452, E541, E1412 a E1413). Nelichotivě se v uvedených souvislostech někteří odborníci vyjadřují i o aspartamu (E 951), velmi oblíbeném umělém sladidle.

Aby však nedošlo k nedorozumění, pokud je potravina obarvena kupříkladu výtažkem z řepy, černého bezu, aronie nebo mrkve a konzervovaná třeba vitamínem C (E300, kyselina askorbová), kvalita potraviny tím nijak neutrpí!

Témata: Výživa a stravování, Nejrůznější způsob, Pevný režim, Aron, Početná skupina, Kvalita potravin, Zdravý tuk