[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Počet dětí s nejrůznějšími poruchami soustředění, učení i chování neustále narůstá, teorií, proč tomu tak je, existuje vícero. Mnohdy se tyto domněnky nejrůznějšími způsoby prolínají a doplňují, zdá se, že nárůst ovlivňuje celá řada faktorů příznačných pro moderní dobu. Jedním z nich je pravděpodobně i charakter moderní stravy. V některých publikovaných odborných pracích na toto téma byla dána do souvislosti hyperaktivita s konzumací určitého typu potravin a také deficitem některých důležitých složek výživy.
Výchova hyperaktivního dítka je poměrně náročná a vyžaduje velkou dávku trpělivosti, tolerance, nadhledu, ale také pevný režim a jasné hranice. Tito „malí čertíci“ působí dojmem, že je ráno natáhnete na klíček a oni se až do večera neustále, hnaní nezadržitelnou setrvačností, pohybují. Běhají, padají, lezou, skáčou, mluví, křičí, neposlouchají, snadno rozčílí a mívají sklon k náladovosti a podrážděnosti. Hyperaktivita je též často spojovaná s ADHD (dříve označované jako LMD), což je v podstatě hyperaktivita s poruchou pozornosti.
Máte-li doma hyperaktivní poklad, je každá rada, jak jej alespoň částečně zklidnit velmi drahá.
Není tuk, jako tuk, některé tuky jsou velmi škodlivé, jiná naopak prospěšné a zdravé. A právě těch je v naší stravě obvykle nedostatek. Naneštěstí jde právě o tuky, které velmi pozitivně působí na celou řadu fyziologických funkcí. V souvislosti s ovlivněním hyperaktivity jsou nejvíce skloňované nenasycené tuky, přesněji omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Ve své obsáhlé knize „Tak co mám jíst“ to tvrdí kupříkladu specialista na potravinové doplňky a výživu dětí i dospělých, RNDr. Petr Fořt CSc. Ten ve své zmíněné publikaci uvádí, že značné části (nejen) dětské populace chybí v jídelníčku dostatečné množství omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou naprosto nepostradatelné pro správný vývoj mozku (plodu i dítěte).
Tyto kyseliny jsou přirozeně obsaženy v tučnějších mořských rybách (losos, makrela, tuňák, sleď apod.), dále v za studena lisovaném lněném oleji a populární mikrořase chlorella. Velmi vhodným zdrojem mohou být i doplňky stravy ve formě rybího tuku v kapslích.
Svůj neoddiskutovatelný podíl na rozvoji hyperaktivity mohou nést i již několik let mediálně pranýřované barvené a uměle vylepšované potraviny. Na černé listině je zvláště kyselina benzoová, kysličník siřičitý, dále pak E102, E161 a v neposlední řadě též početná skupina fosfátů (E338, E339, E340, E341, E450, E451, E452, E541, E1412 a E1413). Nelichotivě se v uvedených souvislostech někteří odborníci vyjadřují i o aspartamu (E 951), velmi oblíbeném umělém sladidle.
Aby však nedošlo k nedorozumění, pokud je potravina obarvena kupříkladu výtažkem z řepy, černého bezu, aronie nebo mrkve a konzervovaná třeba vitamínem C (E300, kyselina askorbová), kvalita potraviny tím nijak neutrpí!