Maminka.czRodina

Má milenku – přežije náš vztah?

Klára Kotábová 3.  3.  2010
Má milenku – přežije náš vztah?
Přestože nechcete, po ničem nepátráte, najednou zjistíte, že vám je váš partner nevěrný. A co teprve, když vám oznámí, že vás chce opustit? Kdy je lepší nechat ho jít a kdy stojí za to bojovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Máte malé dítě nebo děti, a to je pro jakýkoli vztah poměrně velká zátěž. Přiznejte si, že i když se snažíte, nevěnujete partnerovi tolik pozornosti jako dřív, protože vám permanentně jedno dítě visí na noze a druhé máte v náručí. Navíc se snažíte udržet čistou domácnost, zachovat rituál teplých večeří, takže když partner dorazí domů, jaksi nemáte náladu na to, aby jste se mu vrhla kolem krku a poslouchala, jací jsou jeho kolegové šílení, kolik práce mu šéf nakládá a jak má celkově těžký život. To vy máte taky, a nestěžujete si.

Miláčku, vše zůstane při starém

A je to tady. Najednou stojíte před jeho umanutým pohledem a slovy, kterými jako by vám vrážel dýku do srdce. Jasně že si uvědomujete, že poslední období nebylo stejné, jako když jste spolu začínali chodit, ale která z vašich dlouhodobě zadaných kamarádek si užívá nepřetržité líbánky? Žádná, protože jako moudré ženy víte, že to zkrátka není možné. Vztah se ve svém průběhu mění od počáteční zamilovanosti po souznění a vyrovnání se se stejnými životními hodnotami, které společně s partnerem sdílíte. Oba byste si měli uvědomit, že příchod dítěte do rodiny převrátí její chod naruby a je potřeba nějakou dobu vytrvat, než se vše navrátí alespoň do zdánlivě stejných kolejí.

S dítětem za zády už nebudete moci nikdy impulzivně rozhodovat o tom, jak strávíte večer, jestli odjedete na prodloužený víkend, nebo že dáte výpověď v práci a pojedete objevovat krásy Vietnamu. Jenže vy jako žena, která má dítě na starosti permanentně, si tuto situaci uvědomíte mnohem rychleji než váš partner. Ten příchod dítěte jako velkou změnu nevidí, protože na jeho životním stylu se vlastně nic moc nezměnilo. Ráno odejde do práce, večer se vrátí, ve čtvrtek chodí s kamarády na bowling a v sobotu se jezdí na svíčkovou k mamince. Na jeho programu se kromě nedělní procházky s kočárem nemusí téměř nic změnit. Tedy – když to dovolíte a nezapojíte ho do rodinných aktivit mnohem razantněji, než by možná očekával.

Ona jediná mi rozumí

Jednoho dne se vrátí ze služební cesty s nebývalým jasem v očích, najednou se před vámi začne s mobilem v ruce zavírat na toaletu, začne ochotně venčit psa a chodit s ním na dlouhé procházky jen abyste si mohla odpočinout. Jestli k tomu všemu ještě odmítá sex s vámi, nechce vám prozradit, s kým si tak zuřivě esemeskuje, a vůbec se nebaví o společné budoucnosti, je načase zavětřit nekalou soutěž. Odborníci tvrdí, že podváděná žena z drobných náznaků pozná velice snadno, že se „něco“ děje.

Pravidla výslechu

Můžete se tvářit, že se nic neděje, a modlit se, aby celá situace vyšuměla do ztracena. Jenže to se s velkou pravděpodobností nestane, naopak tak dáte své sokyni větší manévrovací prostor a nakonec se může stát, že vás váš drahý opravdu postaví před hotovou věc s tím, že jste si ho dostatečně nevšímala. Proto se raději snažte s partnerem promluvit.

Kdy je lepší se rozvést

Přiznat porážku a složit zbraně byste měla v takových případech, kdy je veškerá pomoc zbytečná, chybí ochota se dohodnout a propast mezi vámi je již tak veliká, že překlenout ji je prakticky nemožné. Takže – vzdejte se, je-li vám partner víceméně lhostejný. Díváte se na něj jen jako na spolubydlícího a necítíte už ani zlomek vášně, která vámi cloumala na počátku vztahu. Stejně tak se nesnažte napravovat nenapravitelné, máte-li oba mimomanželský vztah, ve kterém jste spokojeni. Slepovat vztah třeba jen kvůli dětem je marné.

Sexuální abstinence

Důvod k vyslovení slova rozvod máte také případě, že jste v manželském či partnerském loži bez sexu déle než půl roku, a nejedná se o odklad intimního života ze zdravotních důvodů. Pokud se mezi vámi otevřela takto velká propast, možnost nápravy hledejte u sexuologa, tedy pokud k jeho návštěvě budete oba přistupovat s tím, že chcete. Zvlášť u tohoto odborníka nemá smysl jakkoli tlačit na pilu – partner, který k němu půjde jen z donucení, spolupracovat ochoten nebude a bude mít pocit, že je k něčemu tlačen. Pak se můžete dočkat i přiznání, že to, co nemá doma, hledá jinde. Jste na takovou zpověď připravena vy?

Více se dočtete v únorovém čísle časopisu Maminka.

Témata: Láska a vztahy, Časopis Maminka, Rodina, Teplý večer, Životní hodnota, Sexuální abstinence, Náš, Bowling, Vztah, Poslední období