Maminka.czVaše příběhy

Má nosit kojenec čepici i doma? Ten můj prý ano!

Martina Machová 5.  2.  2018
Nosí vaši novorozenci doma čepičku? Babička malé Emičky to vidí jako nezbytnost!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naše milovaná Emička se narodila donošená, plánovaná a s výsadním postavením první holčičky v rozvětvené rodině, kde se už víc než tři desetiletí rodí jen kluci. Všichni se na Emču moc těšili, ale asi nejvíc byla kromě mě a přítele „nažhavená“ má maminka.

Jenže nyní, místo abychom si s „bábi“ notovaly a já za ní chodila pro rady z praxe – ostatně vychovala 3 vlastní děti a jedno otčímovo – chodím si k ní pro nevraživé pohledy a výčitky plné zjitřených emocí. Prý svou maličkou trápím a svým nezodpovědným chováním ji brzy připravím o zdraví.

Čekám miminko. Chlapečka. Jenže já toužila po holčičce!

Babičce vadí, že nedávám malé doma čepičku

A neuhádnete proč! Protože malé doma nedávám čepici – fakt! Podotýkám, že bydlíme v paneláku, nešetříme na topení, máme doma teplo a malá rozhodně není žádný „plešounek“.

Jenže má máti je přesvědčená, že kojenec má nosit čepici i doma, a to minimálně do ukončení šestinedělí a v zimě ještě déle! Nejde o kulicha, ale o bavlněnou čepičku, kterou by malá neměla odkládat ani v noci. Ideálně by pak přes tuto čepičku měla na ven nosit ještě normální čepici.

„Bože, Jano, ty jsi nikdy neslyšela, že kojenci nemají žádnou termoregulaci a teplo jim utíká hlavičkou jako komínem? Ty chceš, any byla malá stále nachlazená, nedej bože, aby měla zánět průdušek, dutin nebo uší?“ opakuje mi stále naše mamka a obvykle ještě dodává, že já i sestry jsme čepice doma nosily a byly jsme zdravé jako řípy!

Myslí to dobře, ale...

Chápu, že to naše babička myslí dobře a má o malou strach, jenže u nás doma míváme spíše přetopeno, a tak opravdu nevidím důvod, proč by malá měla nosit čepičku.

Velmi mě překvapilo a přiznám se, že i trochu znejistělo, když jsem zjistila, že i mé sestry svým klukům tenké bavlněné čepičky na doma dávaly! Ostatně jich Ema podědila kolem dvaceti kousků. Kromě dětí mých sester však nikdo z mého okolí dětem čepičky na doma nedával, naopak na mě mé kamarádky koukaly, jako kdybych spadla z višně.

Naší pediatričky jsem se radši neptala, je to hodně rázná a přímočará dáma, nechtěla bych se hloupým dotazem ztrapnit. (No, jsem trochu srab.)

I když malé doma žádnou čepici nedávám, stejně mě to hlodá! Malé jsou čtyři týdny, je spíš drobná, ale zdravá a kojená, za což jsem po počátečních problémech velmi vděčná a nechtěla bych jí nějak ublížit.

Proto bych ráda věděla, zda i některé ostatní maminky dávají svým děťátkům doma slabou bavlněnou čepičku, nebo jsou opravdu má maminka a sestry v tomto směru výjimečné.  Jana (25 let)

Co byste Janě poradili vy?

VIDEO: Novorozená holčička po porodu líbá svou matku

Jak často kojit miminko? Neplatí žádné intervaly, záleží jen na něm. A na vás
Miminko do dlaně. Malá Manushi, která nevážila při narození ani půl kila, se má k světu
Rady, jak vycházet s tchýní na jedničku
Témata: Kojenec, Vaše příběhy, Miminko, Sestra, ANO, Mamka, Dom, Čepice, Babička, Výsadní postavení, Maminka, Dáma, Počáteční problém, Otčím, Jana, Čepička

Video