Maminka.czMaminka roku

Má rozštěp, řekl lékař a navrhl potrat. Dítě si nechala, je z něj krásný kluk

Gabriela Kolinová 17.  3.  2020
Příběh malého Brodyho by mohl inspirovat všechny rodiče, kterým během těhotenství oznámili, že miminko má rozštěp horního patra.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sarah Heller a její partner Chris Eidem z Omahy v Nebrasce si ve dvacátém týdnu těhotenství vyslechli šokující zprávu. Miminko, na které se tolik těšili, má oboustranný rozštěp horního patra. I přes doporučení lékařů se rozhodli, že si dítě nechají.

A co víc, když se malý Brody narodil, nechtěli ho skrývat. Naopak. Ukazovali všechny fotografie, aby ostatní přesvědčili, že i chlapeček s touto vadou může být krásný. Kromě rozštěpu horního patra ale lékaři Brodymu zjistili absenci chromozomu.

Sarah a Chris to ale vzali statečně. Někteří rodiče by možná miminko skrývali před zraky ostatních. Oni ne. "Byli jsme hrdí rodiče bez ohledů na okolnosti," říkají. Sdíleli proto všechny fotografie z ultrazvuku, novorozenecké i ty, na kterých je malý Brody po operaci horního patra. 

Co to má s pusinkou? Nezoufejte - roštěp patra se dá napravit


Tihle rodiče zkrátka doufali, že když nebudou chlapce skrývat a budou o problému normálně hovořit, změní pohled a názor lidí. Přesto se museli vypořádat s mnoha nepříjemnými komentáři. "Co se stalo s jeho tváří?" ptali se na Instagramu někteří zvědavci. Sarah říká, že nepříjemné dotazy čekala, ale i tak ji mrzely. "Bolelo to," říká, přesto na nemístné otázky zdvořile odpověděla, že se jedná o vrozenou vadu, rozštěp horního patra. "Je potřeba šířit osvětu, ne útočit," vysvětluje. 

Dárek od cizince "pro krásné miminko"

Ještě ten den si Sarah vyrazila s malým Brodym a přáteli na večeři. V restauraci k nim přišel číšník a podal jim složený ubrousek s tím, že jim ho posílá jiný host. Sarah si myslela, že je to vzkaz, ale když ho otevřela, nevěřila vlastním očím. V ubrousku byl šek na tisíc dolarů s poznámkou: "Pro krásné miminko".

Miminko s Downovým syndromem se může narodit i vám. Není to žádná katastrofa


Tenhle dobrý skutek mladou maminku nesmírně dojal. "Okamžitě jsem začala plakat štěstím. Radost, kterou jsem cítila, je nepopsatelná," říká Sarah. Přesně to byl totiž moment, kdy si uvědomila, že na světě jsou lidé krutí, ale i lidé s dobrým srdcem. 

Neuvěřitelné! Malý Toby se narodil ve 24. týdnu a přežil 

Malý Brody podstoupil několik operací horního patra, na které přispěl i neznámý cizinec. První zákrok mu provedli lékaři ve třech měsících, druhý mezi devátým a dvanáctým měsícem. Dnes je to veselý kluk, na kterém málokdo pozná, že měl rozštěp. Jediné, co maminku malého předškoláka trápí je, že trpí epileptickými záchvaty a má zřejmě i závažnější vadu sluchu. 

Sarah říká, že poté, co zveřejnili svůj příběh, kontaktovali ji lidé po celé zemi, kteří mají podobný problém. Jejich příklad jim prý dodal odvahu. Díky této rodině se přestali stydět a začali o svých problémech mluvit. A to je přesně to, v co tahle odvážná maminka doufala. A pokud se chcete podívat, jak se malému Brodymu daří, můžete v naší GALERII nebo na Instagramu jeho maminky Sarah.

Váš příběh: Partner měl v rodině rozštěp, měla jsem velký strach
Váš příběh: Laurinka se i s rozštěpem rtu a čelisti krásně přisála
Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Instagram, Miminko, Rodiče, Potrat, Brody, Patro, Horní patro, Bohyně, Mladá maminka, Lauřin, Číšník, Jak, Zraky ostatních, Dobré srdce, Vrozená vada, Plakát, Maminka, Řek, Dobrý skutek, Veselý kluk, Dvanáctý měsíc, Zdraví na Heureka.cz