Maminka.czŽivotní příběh

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. "Lidé nechápali, proč nejdu na potrat," diví se statečná Alex

Dita Mrázková 13.  4.  2023
V dospívání slyšela, že její tělo je neatraktivní, kvůli své nemoci nemohla najít práci, a když nedávno oznámila, že čeká dítě, dočkala se pro změnu odsouzení. I proto se rozhodla dát sbohem stigmatu, které ji provází celý život. Důkazem je její zdravá dcerka!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Alex Dacy, známá také jako vozíčkářka Rapunzel, se narodila se vzácným genetickým postižením zvaným spinální svalová atrofie. Jde o genetické onemocnění, které způsobuje ochabování svalů a problémy s pohyblivostí.

Po absolvování vysoké školy se snažila sehnat práci, ale kvůli své nemoci se setkala s mnoha odmítnutími. "Odradilo mě to a chtěla jsem to vzdát. Tehdy jsem začala sdílet svůj příběh na Instagramu. Cítila jsem, že bych o tom měla dát vědět, aby lidé jako jsem já, byli začleněni do běžného života a společnosti," říká.

Klepněte pro větší obrázek

Jednou z hlavních věcí, na které se coby aktivistka podobně postižených zaměřuje, je pozitivita a přijetí jejich těla. "Když jsem vyrůstala, nevěděla jsem, že bych mohla nějak oslavovat své tělo. Jen jsem slýchávala, že to moje je vadné a rozhodně ne atraktivní," vzpomíná na své dospívání.

Klepněte pro větší obrázek

Když poznala svého partnera Noaha, netušila, kolika lidem bude jejich vztah "ležet v žaludku". Zdravý muž a žena na vozíku? Co je to za nesourodý pár? Na sociálních sítích oba čelili velké kritice. "Když jdeme ven, lidé se na nás dívají s naprosto negativními pohledy. Dávají nám najevo dost velké nesympatie," postěžoval si Noah.

A co teprve, když oznámili zprávu o tom, že se brzo stanou rodiči. Pobouřených reakcí sklidili oba víc než dost. Negativita, se kterou se Alex potkává už od dětství, ji psychicky vyčerpávala, v těhotenství o to víc. "Vždycky jsem chtěla být mámou. Ale lidé mi říkali: 'Ukonči těhotenství,' 'Mohlo by mít tvou nemoc,' 'Jak se budeš starat o dítě?" Rodičovství, kde je jeden z páru jakkoliv postižen, je ve společnosti pořád hodně stigmatizováno a já chci otevřít konverzaci na toto téma," říká odhodlaně.

 

Měla jsem sice rizikové těhotenství, ale byla jsem sledovaná týmem lékařů. Spousta žen se stejným onemocněním porodila zdravé děti, tak proč ne já?"

 

Při oznámení svého těhotenství přiznala, že nikdy neplánovala porodit přirozenou cestou. "Hodlám si ale užívat každý okamžik této úžasné životní etapy, kterou mé tělo dokázalo." Na sociálních sítích byla ale znovu zaplavena otázkami a poznámkami na téma ableismus, tedy diskriminaci a předsudky vůči lidem s postižením. Trpělivě tak vysvětluje, že i ona může vést relativně normální život. I s dítětem po boku.

Klepněte pro větší obrázek

Protože otěhotněla neplánovaně, musela ukončit svou léčbu, která by mohla být pro dítě nebezpečná. Jinak si své těhotenství ale užívala každý den naplno.

Klepněte pro větší obrázek

Navzdory všem obtížím, kterým musela čelit, se jí před pár týdny narodila zdravá holčička Ari Jacqueline. "První kontakt "kůže na kůži" byl okamžik, na který nikdy nezapomenu. Pocit jejího hrudníku na mém. Držet ji u sebe, a cítit tlukot svého srdce s jejím. Po tom všem, čím jsme si spolu prošly..." sdílela na síti dojatá maminka po porodu.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Láska a vztahy, Rodičovství, Mateřství, Rodina a vztahy, Psychika, Chování a vztahy, Instagram, Dospívání, Dcera, Životní příběh, Nemoc, Císařský řez, Tělo, Sociální sítě, matka a dcera, Potrat, Alex Dacy, ableismus, spinální svalová atrofie, stigma, diskriminace, Vozík