Maminka.czKoronavirus

Má to smysl! Buďte doma, noste roušky, vyhýbejte se prarodičům. Proč?

Radka Wallerová 16.  3.  2020
Poté, co stát kvůli šíření koronaviru zcela uzavřel první obce, už snad většina lidí chápe, že věc je vážná. Přesto se najdou jedinci, kteří zavedená opatření zpochybňují. Jak však ukazují zkušenost například z Itálie, má smysl karanténu dodržovat - jinak se nemoc rychle rozšíří ještě více.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Když kvůli vám někdo umře, budete si to celý život vyčítat," řekl po nočním jednání vlády ministr vnitra Jan Hamáček, když kabinet oznamoval zavedení karantény. Zní to možná drsně, ale měl pravdu. 

Přesně tohle totiž hrozí, když se bude někdo nakažený koronavirem - třeba nevědomky - pohybovat mezi lidmi a šířit ta nemoc dál. Takové riziko přitom reálně existuje, protože nemoc je nakažlivá už předtím, než má člověk příznaky.

Koronavirus: Nedávejte děti k babičkám a dědečkům, objednejte jim nákupy

Navíc někteří lidé mají bezpříznakový průběh, což je sice samo pro ně skvělé, ale bohužel tak mohou nakazit ostatní, včetně těch, které může koronavirus ohrozit na životě. 

Proto má teď smysl, aby všichni, kdo někam musí, nosili roušky. Samozřejmě, na procházku s rodinou je mít nemusíte, na nákupu, cestou do práce nebo k lékaři ano. 

VŠECHNO O ROUŠKÁCH NAJDETE ZDE

Úplnou hloupostí je, když se lidé někde scházejí, ať už na zahrádce restaurací, které prodávají pivo z okénka, nebo na dětském hřišti spolu s dalšími dětmi a rodinami. Nikdo nemusí být viditelně nemocný, přesto se mohli navzájem infikovat. 

NUDA NEHROZÍ. CO TŘEBA TYHLE SERIÁLY: tipy z časopisu ABC

Jak snadno se nákaza může šířit, ukazuje svědectví z jedné z uzavřených obcí, které má naše redakce k dispozici. 

"Manželé přijeli z Itálie, jeli navštívit babičku. Tu nakazili a ona šest vnoučat, která hlídala  - děti pak nákazu přenesly na své rodiče. Infikovali se také dva učitelé ze školy, kde děti jeden den byly. Ta paní zároveň, ačkoliv měla být v karanténě, šla po dovolení do kadeřnictví a na nové nehty, kde také personál nakazila."

Takhle jednoduché to je. Takhle nakažlivé to je. 

Proto má smysl, aby se nenavštěvovali ani příbuzní mezi sebou. Abyste, když nemůže například sobě nebo prarodičům objednat nákup on line, předávali nákup příbuzným co možná bez kontaktně. 

Možná jste si plánovali, že karanténu přečkáte tím, že se budete vzájemně navštěvovat s přáteli a dětmi. Nedělejte to, lékaři a epidemiologové před tím důrazně varují. 

Zdravotnictví by to nemuselo zvládnout

Ani plné cyklostezky nebo běžecké stezky nejsou ideální. Když se řekne, že i v karanténě můžete jít do parku, neznamená to, že byste tam měli piknikovat s celou partou. 

Ano, je pravda, že dětem nemoc nedělá takřka nic a i u většiny dospělých má lehký průběh. Jenže u dvaceti procent má průběh těžký, aniž by se předem dalo říct, komu se to stane - netýká se to jen starších a nemocných lidí. Pokud by se nakazilo příliš mnoho lidí najednou, nemuselo by se všem dostat potřebné péče kvůli přetížení zdravotnictví. 

Chcete víc vědět o koranaviru a jak se před nám chránit? Máme to TADY

A o tom, co obnáší KARANTÉNA, se dozvíte ZDE

Skvělý krok udělal Leoš Mareš, když na svém velmi sledovaném instagramu zveřejnil video, na němž ministr Hamáček vysvětluje, proč jsou pravidla karantény nebo nošení roušky tak důležité

Koronavirus AKTUÁLNĚ

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Instagram, Prarodiče, Leoš Mareš, Nemoc, seriály, Dom, Dovolení, Smysl, Vláda, Děti, Itálie, Svědectví, Rouška, Kadeřnictví, Karanténa, Zdraví na Heureka.cz