Maminka.czZdraví

Má vaše dítě chronickou rýmu? Zkuste výplachy nosu konvičkou

Jitka Hemolová 6.  2.  2019
Učíte děti správným hygienickým návykům? Myjeme ruce, čistíme zoubky, ale co nos? Naučit se smrkat je základní dovednost stejně jako si umýt ruce. Víte ale, že můžete děti naučit umýt si i nos?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nos představuje první filtr vzduchu, který je vdechovaný do organismu. Pro jeho správnou funkci je nezbytná zdravá a fungující sliznice. Její povrch je krytý víceřadým epitelem s řasinkami, které kmitají směrem ven z nosu a mechanicky odstraňují nečistoty a nahromaděný hlen.

„Sliznice nosu je výrazně prokrvená a má velkou schopnost měnit objem a otéct. V ideálním případě je přirozeně vlhká, bez patologického povlaku.  Ten může být tvořen tuhými krustami, hlenem nebo hnisem,“ přibližuje teorii i praxi nosu primář ORL kliniky Fakultní nemocnice Motol MUDr. Michal Jurovčík.

Každou z nich je pak třeba ošetřit jinak, krusty nejprve změkčit olejíčkem, na hleny stačí solné roztoky. Jestliže není třeba nos nějak extrémně řešit v průběhu roku, zima je obdobím, ve kterém je sliznice vystavena extrémně zátěžovým vlivům, jako jsou přechody z tepla do zimy a naopak, své udělají také klimatizace a přetopené místnosti.

V zimě tak mohou dítě potrápit opakující se infekce horních cest dýchacích. Čistit řádně nos je v tu chvíli nezbytné. 

Jak naučit dítě smrkat? Vezměte si na pomoc brčko nebo bublifuk

Děti by měly umět smrkat

Vědomé čištění nosu smrkáním je velmi důležitý mechanismus pro prevenci. „Je žádoucí dítě učit smrkat již velmi brzy, zhruba okolo dvou až tří let věku,“ vysvětluje MUDr. Michal Jurovčík a dodává, že se tu vyplatí pečlivá důslednost.

Někdy totiž dítě smrká neefektivně a jen tak „na oko“, aby mělo klid. Očista nosu je ale třeba, a pokud ji dítě ještě nezvládne, aktivně odsáváme sami, například odsávačkou napojenou na vysavač. Pokud jste právě ve fázi, kdy svoje dítě učíte smrkat, pamatujte, že nejlepší je ze všeho udělat hru.

K nácviku smrkání vám tak nejlépe pomůže, když budete společně s dětmi troubit jako sloni či funět jako ježci. Také můžete nosem funět na zrcátko, do zamlžené plochy si pak hned něco prstíky namalujte.

Trénovat můžete i s peříčkem, položte jej na stůl a můžete soutěžit, kdo první nosem dofoukne peříčko na druhý konec stolu. Ve vaně si zase můžete hrát na bublifuk. Nechte dítě nadechnout ústy, pak se nosánek ponoří do vody a vyfouknutým vzduchem vytvářejte bublinky na hladině. Dítě si osvojí techniku smrkání hrou a vy si můžete odškrtnout v seznamu „Co musím své dítě naučit“ další položku. 

Jak rozeznat zánět nosohltanu od rýmy? U obou je důležité správné smrkání

Když umí smrkat, je čas na konvičku

Konvičky na výplach nosu u nás nejsou moc rozšířené, setkáte se s nimi ale stále častěji v lékárnách, na internetu i v praxi ORL lékařů. Pokud vaše dítě umí smrkat, je čas se v očistě nosu posunout o kousek výš. Lékaři se shodují, že je to dobrý způsob, jak se starat o sliznici nosu už od útlého věku. V otázce, jak často nosní sprchu v podobě konvičkování použít, se názory různí.

Někteří lékaři doporučují u dětí výplach preventivně jednou denně, především pokud žijete v městském prašném prostředí, jiní vidí spíše cestu využití výplachů při akutních stavech, tedy až tehdy, když rýma nastane. „Celkově výplachy nosu slanou vodou činí sliznici nosní odolnější proti infekcím horních cest dýchacích,“ potvrzuje Mudr. Michal Mrázek, odborný lékař ORL s praxí v Říčanech a Sázavě.

Pravidelné výplachy ale doporučuje spíše u chronických rým, po operacích v oblasti nosu a dutin nebo jako doplněk klasických kapek při léčbě akutní rýmy. Klasické léčebné kapky pro léčbu rýmy rozhodně nevynechávejte. „Jsem relativně skeptický k užívání mořské vody, která se doporučuje k léčbě akutní rýmy.

Z mého pohledu pouze používání mořské vody jako léčba rýmy, bez použití klasických nosních kapek vede k častějším zánětům středouší. Maminky jsou pak překvapené, že i když používají mořskou sůl, tak dítě stále trpí záněty středouší,“ dodává Mudr. Michal Mrázek.

Dětskou konvičku s nižším objemem (200 ml) koupíte do 200 Kč.  Její použití je snadné, při správném návyku je celá procedura za tři minuty hotová. Nácvik vás ale může trochu potrápit, jsou děti, které ji zvládnou zhruba od čtyř až pěti let samy, a jsou ty, které to nezvládnou ani ve starším věku.

Čtěte také: 5 nejlepších babských rad na dětskou rýmu a kašel. Zkuste jitrocel a zábaly

Než začnete konvičku používat, určitě si pečlivě přečtěte návod a shlédněte návodná videa na Youtube. Záleží na správném předklonu, brada se přitiskne na prsa a pak už vlažná voda s obsahem soli (návod najdete u konvičky) jednoduše natéká jednou nosní dírkou, vytéká druhou a odplavuje vše, co v nose nemá být. Pak je třeba velmi jemně vysmrkat zbytek vody.

Nejlépe je jít dítěti příkladem a ukázat, že je celý proces hračka. Ale i když jej máte v malíku, sami vyplachujete a u dětí se nácvik nedaří, nezoufejte a také to nevzdávejte. K nácviku se čas od času, nejlépe hravě („jdeme si vysprchovat“ nos) vracejte. Odměna v podobě čistého nosu zkrátka stojí za to.

Názor odborníka na konvičku

Konvička je velmi účinný nástroj pro čištění nosní sliznice. Jde o jednoduchý manévr, který pomáhá obnovit přirozené funkce nosní sliznice – filtraci a aktivní eliminaci nečistot.

Omezení frekvence zánětů nosní sliznice vede druhotně k poklesu komplikací, jako jsou akutní záněty středního ucha a dutin, ale i astma. Není přesná hranice, kdy je dítě schopné konvičku používat, určitě však tehdy, kdy se umí samo vysmrkat,“ doplňuje primář MUDr. Michal Jurovčík, klinika ORL 2. LF UK a FN Motol.

Video: Mléko při nachlazení si klidně dát můžete, nezaměňujte ho ale za jiné tekutiny!

Na nočník chodit umí, ale to smrkání…
Naučte děti správně smrkat
Dětem při nachlazení pomůže klid, tekutiny a bylinky
Témata: Zdraví, Děti, Zrcátko, Časopis Betynka, Dětské nemoci, bublifuk, očista, Rýma, YouTube, Starý věk, Vaše dítě, Akutní zánět, Sliznice nosní, Slon, Výplach, Nosní sliznice, Akutní stav, První nos, Mořská sůl, Ideální případ, Vlažná voda, Střední ucho, Malik, Zánět, Sliz, Zdraví na Heureka.cz