Maminka.czKojenec

Má vaše dítě správný kartáček na zuby?

Barbora Neubergerová 7.  5.  2015
Většina rodičů ví, že by si jejich děti měly pravidelně čistit zuby. Málokterý z rodičů ale ví, jak je důležité, aby dítě mělo správně vybraný a plně funkční zubní kartáček.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Správně vybraný dětský zubní kartáček by měl mít odpovídající tvar a velikost. „Děti potřebují do svých úst malé zubní kartáčky, takové, které jim umožní snadný přístup i k hůře dostupným zadním zoubkům. Kartáček by měl dítěti vyhovovat nejen velikostí vlastního kartáčku a štětinek, ale i rukojetí. V současné době jsou k dostání i kartáčky, které umožní, aby si dítě zuby čistilo samo a zároveň mu s čištěním pomáhal i rodič. Tyto kartáčky mají speciálně tvarovanou prodlouženou rukojeť a jsou vhodné zejména u dětí, které si zuby začínají čistit samy,“ říká Monika Rosičová z Scanderra Healthcare, jenž se zabývá vývojem zubních kartáčků.

Doba vhodná na výměnu zubního kartáčku

Životnost zubního kartáčku, pokud je správně používán, je asi dva až tři měsíce. „Mnoho rodičů opomíjí stav zubního kartáčku svých dětí, ale i svého, a kartáčky pravidelně nevyměňuje. Pokud si ale dítě čistí zuby kartáčkem, který má zpřelámané a roztřepené štětinky, nemůže si zoubky dostatečně vyčistit. Aby kartáček mohl ze zubů odstranit zubní plak, je nutné, aby vlákna štětinek byla pružná a neroztřepená. Vlákna zpřelámaná, taková, která dobře nedrží svůj tvar, nejenže nemohou dobře odstranit zubní plak, protože nepřilnou k zubní sklovině, ale navíc snadno poškodí měkké tkáně dutiny ústní,“ doplňuje Monika Rosičová.

Pozor na bakterie!

Zubní kartáček by měl sloužit k tomu, aby ze zubní skloviny odstraňoval zubní plak a bakterie v něm přítomné. Jen tak je možné zamezit kazivosti zubů. Ovšem v mnoha případech tak tomu není. „Bakterie žijící v zubním plaku ulpívají na štětinkách zubního kartáčku, a pokud z něj nejsou odstraněny, děti si je při každém čištění vkládají zpět do úst,“ popisuje Rosičová.

Jak tomu zabránit?

Řešení je jednoduché. Zubní kartáčky je třeba řádně omývat pod tekoucí vodou. „To ale malé dítě samo nezvládne, s tím mu musejí pomoci rodiče. Vhodné je i kartáček po omytí opláchnou antibakteriální ústní vodou, která bakterie zachycené ve vláknech kartáčku zahubí. Existují i dezinfekční boxy na zubní kartáčky, které je možné pravidelně k péči o zubní kartáčky používat,“ doplňuje odbornice.

Málokterý z rodičů si uvědomí, že kromě bakterií ze zubního plaku na zubních kartáčcích přežívají i další mikroorganismy. „Na pravidelnou výměnu kartáčků je nutné myslet vždy při po prodělání infekčních onemocněních například po chřipce či angíně. I v tomto případě platí, že mikroorganismy mohou na kartáčku přežívat a děti si je s každým čištěním zoubků přenášejí do úst. To je nebezpečné zejména u malých dětí a u dětí se sníženou imunitou. Samozřejmostí při ústní hygieně by mělo být i to, že každý člen rodiny má svůj zubní kartáček, který si bezpečně pozná a jímž si zuby čistí pouze on. Půjčování si zubního kartáčku či jeho záměna opět vede k přenosu bakterií, které může podpořit kazivost zubů i přenos celé řady infekčních onemocnění,“ uzavírá Monika Rosičová.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Zuby, záměna, Kartáček, Vaše dítě, Karta, Zub, Vaš, Půjčování, Omytí, Zubní plak, Zubní kartáček, Dětský zub, Zdraví na Heureka.cz