Maminka.czVaše příběhy

Má za sebou sedm operací hlavy, přesto je Karolínka usměvavé dítě

Markéta Novák Matějková 25.  4.  2019
V těhotenství nic nenasvědčovalo tomu, že by miminko nemělo být v pořádku. O to větší šok zažila maminka Petra po porodu, když jí řekli, že její dcera Karolínka má diagnostikovaný hydrocefalus způsobený akutní toxoplazmatickou infekcí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

To, že život umí být opravdu krutý, se před necelými dvěma lety přesvědčila také sedmadvacetiletá Petra, která je maminkou malé Karolínky. Tu vychovává sama v Nýrsku, s tatínkem Karolínky se sice rozešla, ale na výchově se podílí oba dva.

Ani odběr plodové vody problém neodhalil

„Celé těhotenství, až na akutní zánět slinivky břišní, probíhalo v pořádku. Jen při screeningu v prvním trimestru mi vyšla hůř krev, proto jsem podstoupila odběr plodové vody, kde se však nic nepotvrdilo. Podle lékařky z pražské Bulovky se už tehdy mohlo jednat o náznak toxoplazmózy v mém těle, ale jelikož testování na ni není povinné, nepřišlo se na to,“ popisuje své těhotenství Petra, která nakonec porodila dceru tři týdny před termínem porodu.

„Do porodnice v Klatovech jsem vyrazila ve 36+5 s klasickými poslíčky, kdy mi tvrdlo břicho. Ale protože jsem byla vyplašená prvorodička, tak jsem se chtěla nechat zkontrolovat. O dva dny později si můj lékař při ultrazvuku všiml, že má miminko zvětšené mozkové komory, proto rozhodl, že mi další den udělají císařský řez. Při sekci jsem byla při vědomí a měla jsem obrovský strach. Když jsem ale uslyšela malou, byla jsem šťastná. Bohužel mi pak dětská lékařka sdělila, že se podezření potvrdilo, a malou mi odvezli. Sice mi ji přiložili k tváři, ale vůbec jsem ji neviděla,“ vzpomíná maminka na první chvíle po porodu.

Bohužel dvě hodiny po porodu vezli sanitkou novorozenou Karolínku do Plzně na operaci. Petra tak v porodnici zůstala sama, propustili ji po čtyřech dnech, kdy konečně mohla jet navštívit svou holčičku.

Holčička bojovnice! Když se narodila, vešla se do dlaní. Jak vypadá dnes?

Nad vodou ji držel farář

„Když jsem Karolínku viděla, bylo mi hrozně, jak fyzicky, tak psychicky. Lékařka mi vysvětlila, že jí implantovali tzv. rezervoár, aby přes něj odsávali mozkomíšní mok, který se jí hromadí v hlavě. Ten se však rozbil a musela jít na další operaci. Zde jsme se poprvé dozvěděli, že Karolínka má hydrocefalus způsobený akutní toxoplazmatickou infekcí,“ pokračuje Petra a dodává, že personál v nemocnici se k ní choval velmi odměřeně a že nejvíce jí pomohl nemocniční farář, který zde působil jako terapeut.

Hydrocefalus u dětí: Vše, co byste o této nemoci měli vědět

Přidaly se další komplikace, Karolínka je ale bojovnice

Tím ovšem trápení neskončilo. Nyní má Karolínka 22 měsíců, ale motoricky je na tom jako půlroční miminko. „Vzhledem k tomu, že má malá hydrocefalus, centrální hypertonický syndrom, epilepsii, tak nám prognózu nikdo neřekne. Po posledním epileptickém záchvatu, který trval pět dní, byla dva týdny v umělém spánku. Nyní jsme rádi, že žije, protože už to vypadalo hodně špatně,“ říká maminka, která ovšem neztrácí naději a říká, že nejvíce jí pomáhá partner a rodina.

„Snažila jsem se s celou situací vyrovnat sama bez pomoci odborníků a léků, abych se mohla o Karolínku postarat. Přes to všechno, co se stalo, je to totiž ona, kdo dává mému životu smysl a nevyměnila bych ji za milion zdravých dětí. Karolínka je totiž neskutečně pozitivní a usměvavé dítě. Po tom všem, co prožila, je to můj zázrak,“ říká tato statečná maminka a dodává: „Všem rodičům, kteří se ocitnou v podobné situaci, bych poradila, aby se nestyděli mluvit s odborníkem a nebáli se říct si o pomoc. Také by měli věřit svým dětem, že to zvládnou. Lékaři dnes dokážou zázraky.“

Mahulena Bočanová: Epileptický záchvat dcery přišel zničehonic, změnil mi život!
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Miminko, Vaše příběhy, Mahulena Bočanová, farář, hydrocefalus, Karolinka, Plzeň, Infekce, Bulovka, Operace, Lékařka, Klatovy, Opera, Maminka, Karol, Zdraví na Heureka.cz