Maminka.czPředškolák

Majda (36): Jak se dnes žije rodině s 5 dětmi?

Adéla Vedralová 10.  5.  2012
Majda (36): Jak se dnes žije rodině s 5 dětmi?
V dnešní době se považuje za "normální" mít maximálně dvě děti a na rodiče, kteří se rozhodnou svou rodinu rozšířit o více než tři děti se pohlíží jako na podivíny. Jaké jsou důvody mít tolik dětí, i když se životní úroveň stále snižuje?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Už když jsem byla malá, věděla jsem, že bych si přála mít hodně dětí. Vyrůstala jsem s maminkou a starším bráchou a cítila, že nám ještě někdo chybí. V pubertě jsem si pak přivydělávala jako chůvička malých dětí a těšila se, až jednou budu mít svoje vlastní. Když jsem ve dvaadvaceti porodila první dceru, už jsem se zajímala, kdy bude možné znovu otěhotnět. S manželem jsme naštěstí představu o velké rodině sdíleli, takže i on byl pro. Mojí nejstarší dceři je dnes 14 let a už za dva měsíce se dočkáme pátého přírůstku do rodiny, bude to konečně kluk," popisuje svůj příběh šestatřicetiletá Majda důvody, proč si pořídila tak početnou rodinku.

Na otázku, jestli jí nechybí profesní seberealizace, odpovídá se smířeným úsměvem: "Když vidím své spolužačky ze střední, jak žijí jen svou kariérou a mají neustálé problémy ve vztazích, utvrzuje mě to v pocitu, že o nic tak zásadního nepřicházím. Jsem v domácnosti už skoro patnáct let a vyhovuje mi to. Péče o děti, ze kterých jednou budou osobnosti, považuji za větší přínos společnosti, než kdybych seděla deset hodin denně v kanclu a makala pro velkou korporaci. Mám plný dům dětského smíchu a pláče a to mě uspokojuje víc, než nová značková kabelka či pochvala šéfa."

Není od věci se zeptat na životní standard rodiny, ve které vydělává jen jeden rodič (manžel Majdy provozuje menší stavební firmu) a členů stále přibývá. "Je pravda, že nemáme šanci ušetřit na pobyt na horách nebo u moře. Jezdíme ale na chatu v Českém ráji, kde trávíme čas přes celé letní prázdniny. Je tam bazén, pískoviště, houpačky, holky tam mají kamarády. Takže jsme všichni spokojení. S rozpočtem na jídlo je to celkem napjaté, nakupujeme vše v Makru po kartónech. Vařím ve velkém a tím se náklady na jednu porci snižují. Také nám pomáhá, že máme tchyni na venkově, pěstuje brambory, slepice a občas nám sežene za dobrou cenu maso přímo od tamních chovatelů dobytka. Vždy si nacpu oba mrazáky k prasknutí a je na půl roku vystaráno. Co ale opravdu osekat nemůžeme, jsou náklady na bydlení. Protože je nás hodně, je nutné mít větší byt. Nakonec jsme se před pěti lety nastěhovali do staršího domku v příměstské oblasti, je to levnější než byt v Praze, kam starší dcery dojíždí do školy, což bohužel také něco stojí. Oblečení nakupujeme na netu nebo v sekáčích, něco dostaneme," shrnuje Majda rodinné finance.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na květen 2012

Podle Majdy budí jejich početná rodina rozruch na každém kroku. Někdy vnímá i opovržení a nepochopení. "Stačí, když jedeme na běžný nákup. Lidé se otáčejí a já slyším poznámky jako: "To jsou bílí cigoši!" nebo "Asi nevědí, na co je kondom…" Je mi to nepříjemné, ale už jsem si zvykla. Vím, že mít hodně dětí je prostě životní styl, který dnes vybočuje. Ale bylo to naše svobodné rozhodnutí a jsme spokojeni. Nikomu svůj život nevnucujeme," zakončuje své vyprávění rozhořčená Majda.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Rodina, Školák, Kojenec, Vaše příběhy, Máj, Životní standard, Majda, Početná rodina, Letní prázdniny, Opovržení, Jak, Běžný nákup